• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 12 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Februarie , 2017

Coltu’ meu / Povestea gazului metan pe timp de iarnă

Iarna asta ne-a dat peste cap toate planurile de lucrări casnico-gospodăreşti.
S-a dovedit că iarna nu-i ca vara, ci mult mai rece şi cu multă zăpadă, gheaţă, consum mare de gaz la încălzire. În timp ce mă plângeam unui prieten de toate aceste neajunsuri, el mi-a râs în faţă şi mi-a amintit de o discuţie mai veche pe tema microcentralelor de apartament. Priete­nul îmi spunea atunci că, soluţia centralelor este costisitoare şi vor veni vremurile în care voi regreta că am centrală.
Anii au trecut şi nu am regretat investiţia din urmă cu vreo 10-12 ani. E drept că nu au prea fost ierni de speriat, ba au fost ani în care doar în decembrie au fost costuri ceva mai mari.
Anul acesta a fost altfel. A fost frig cum nu a mai fost, parcă de multă vreme, şi vremea rece a apărut încă din octombrie. Bătrâna mea centrală a funcţionat mult, cu mult peste media ultimilor ani, iar costurile au crescut pe măsură. Dar şocul a fost la venirea celebrei facturi cu regularizarea. Adică, după facturi cu consum estimat timp de trei luni, vine o citire pe ceas şi se fac reglajele. Ca un făcut, niciodată nu este în minus. Întotdeauna e pe plus. Constaţi că ai consumat mai mult decât s-a estimat. Deşi estimarea se face după consumurile, pe anotimpuri, din anii din urmă. Pe româneşte spus, se uită un inteligent pe consumurile tale din lunile decembrie a ultimilor ani. Se observă că tu ai consumat cam X metri cub de gaz, de fapt nu în metri cub, ci transformat în energie de nu mai înţelege nimeni ce e acolo.
De exemplu, ai consumat 5 chestii din alea de energie în fiecare lună decembrie. Iar ei trec pe luna decembrie de acum, 6 chestii din alea. La regularizare constaţi că ai de fapt 7 de alea.
De neînţeles. Cel puţin în cazul meu. În fiecare an luna decembrie se desfăşoară cam la fel. Facem cam aceeaşi mâncare, chiar şi cam aceeaşi prăjitură. Suntem conservatori!
Ba mai mult, copiii se cam duc, nu sunt mai deloc acasă, iar noi ne-am împuţinat numeric serios. Ceea ce duce la un consum mai mic de gaz, chiar şi pentru încălzire. Atunci de ce îmi vin în fiecare lună de decembrie facturi tot mai mari, cu acelaşi tarif, aproximativ?
Iată cum suntem furaţi pe faţă, direct şi imposibil de replicat. Cine să te asculte? 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.