• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 03 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iunie , 2022

Colțu' meu. Boala celiacă, o boală cauzată de gluten

Boala celiacă, o afecțiune survenită din cauza intoleranței la gluten, este depistată la mulți tineri, devenind un fenomen. Mă gândeam că, în urmă cu 30 de ani, parcă nu se vorbea de intoleranță la gluten și tot ce decurge de aici. De fapt, și atunci erau bolnavi de această cumplită maladie. Foarte pe scurt, cei care au așa ceva nu mai pot mânca produse cu gluten. Dacă o  fac, apar dureri stomacale cum­plite, dermatite, o stare de sfârșeală greu de remediat. Nu există tratamente specifice și tot ce poți face este să elimini glutenul din alimentație. Pare simplu, dar lucrurile sunt complicate. Fără gluten în mâncare, dar și în bucătăria în care gătești. Trebuie folosite vase doar în care se pregătește fără gluten. E necesar să ai un cuptor în care ai preparat doar mâncăruri cu gluten. De asemenea, ai nevoie de un dulap separat pentru depozitarea alimentelor, iar cumpărăturile să se facă tot separat și multe alte restricții. Dacă ai încălcat aceste reguli, perfidul gluten infectează locul, zona, produsele, vasele, cuptorul. O micuță particulă de gluten poate da peste cap organismul omului și durerile apar.
Practic, această boală este un handicap.  Din păcate, în România nu este considerată astfel. Doar tinerii de până la 18 ani beneficiază de niște compensații pentru un handicap grav. Ceilalți... cum pot. Trebuie spus că toate produsele fără gluten sunt foarte scumpe și nu se prea găsesc.  Atunci când dai de un astfel de produs, ești tentat să cumperi mai mult. Vorbim de mâncare. Dacă nu ai produse, ești condamnat la foamete și tot  ce decurge de aici. În alte țări, desigur, se oferă mult mai mult sprijin pentru aceste persoane. În Italia, de exemplu. Un set de produse de bază se oferă gratuit celiacilor. În baza unei decizii, te prezinți în locuri bine stabilite și îți primești pâinea, făina și alte produse de bază, fără să plătești nimic. Nu este singura facilitate, în Italia.
La noi...nimic. Poate se gândește cineva și la aceste situații. În ultimii ani, s-au depistat multe cazuri de boală celiacă în rândul copiilor și al adulților.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.