• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Septembrie , 2024

Colțu`meu / Blocuri noi, apartamente de vânzare

Mulți români care caută să-și cumpere un apartament ezită să își pună în aplicare planul de achiziție, așteptând fie scăderi ale dobânzilor la creditele bancare, fie o scădere a pieței imobiliare care să ducă la ieftinirea locuințelor.

Piața finanțărilor ipotecare noi, în lei, a crescut în prima jumătate a anului, potrivit datelor Băncii Naționale, dar o bună parte din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt refinanţări/ rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare.

În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu două camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe.

Acestea sunt concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur.

Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar, sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată datele BNR.

În contrast, în unele județe, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.

Prețurile locuințelor variază semnificativ în funcție de regiune. În timp ce unele zone pot înregistra creșteri de preț, altele ar putea înregistra stagnare sau scăderi minore. Condițiile pieței locale, inclusiv dinamica cererii și ofertei, joacă un rol crucial în stabilirea prețului. În Baia Mare putem spune că ne aflăm în situația de creștere a prețurilor, deși băimărenii nu au cele mai bune salarii din țară, Ne aflăm undeva la mijloc spre jos. Cu toate acestea, în municipiu de pe Săsar se construiește. În orice parte a orașului de mergi, se văd blocuri noi, mai mari sau mai mici. Principala problemă a acestor blocuri este numărul de camere. Sunt doar două și trei camere. Cei cu familii mai numeroase ce să facă?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.