• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Martie , 2021

Colonie maramureșeană la Conversmin SA. Iustin Talpoș, un norocos al sorții? Sau...

Știrea săptămânii poate veni din zona mineritului. Am aflat cu ceva întârziere că Iustin Talpoș a fost numit director general interimar la Conversmin SA București. O funcție importantă dacă ne gândim la fondurile foarte mari ce sunt alocate anual pentru lucrările din minerit. Și, pe moment, nu am găsit o explicație pentru această mutare a celor de la putere. Suntem convinși că, într-o funcție atât de importantă, nu ajungi din întâmplare. Ceva de genul: era și el în trecere pe lângă Conversmin și a intrat să vadă ce se mai lucrează și… a tot rămas!

 

 

Încercând să aflăm misterul acestei numiri, ne-am amintit că Talpoș a fost la bază profesor, iar, într-o vreme, și consilier local în Baia Mare. Credem, dacă ne amintim bine, că, în acea perioadă de activitate în CL Baia Mare, a explicat, la un moment dat, cum  a reușit el să ajungă profesor titular. Erau probleme, la nivel de inspectorat, cu examenele de titularizare pentru profesori și Talpoș ne-a spus că el a luat acest examen din prima.  S-a dus și s-a titularizat fără probleme, credem că undeva peste deal. După care a venit în Baia Mare și a ajuns și director vreo doi ani la Școala Gim­nazială „Lucian Blaga”. Școală  în care a  activat ca profesor din 2004 până în 2017. În perioada 2012-2014, a fost directorul școlii. Titularizarea lui de atunci și modul în care s-a lăudat cu capacitatea lui de a lua un examen destul de greu pentru profesorii debutanți părea destul de normală pentru un dascăl ambițios, bun meseriaș. Așa părea la vremea respectivă. Acum, după cariera lui politică, una ratată, și după numirea la Conversmin, lucrurile par altfel. Dar să explicăm mai pe îndelete.
Activitatea de la Conversmin este foarte puțin legată de geologie, cea de bază fiind mineritul. Aici se execută închideri de mine, de peri­metre miniere și alte lucrări miniere și este nevoie de cunoș­tințe solide pentru a face față pro­vocărilor pe care le ridică această activitate.

De aceea ne-am mirat că Talpoș a fost numit director general, chiar și interimar. Și, neîncrezători, am intrat pe site-ul Conversmin să vedem dacă nu este vorba de o greșeală, poate o coincidență de nume.
Ne-am dus la conducerea firmei și ne-am lămurit, este același Iustin Talpoș, probabil un tip unic. Și, uitându-ne la CA-ul Conversmin, am aflat că mai sunt doi maramu­reșeni în zona de conducere. Directorul tehnic: Radu Marcel, un inginer geolog și Tomai Vasile, directorul Conversmin Baia Mare, fost viceprimar într-o comună maramureșeană.
La Iustin Talpoș ne-am uitat la
CV-ul postat pe  site și am rămas cu gura căscată, la propriu.

Acest domn a făcut Facultatea de Istorie-Geografie în Suceava, la universitatea de stat de acolo. A mai făcut un master ]n managementul afacerilor. Până aici, nimic ieșit din comun. La activitățile profesionale, este specificat că, între 1998-1999, a fost inginer geolog la EM Șuior Baia Sprie. Deci, o activitate minie­ră. După care a intrat în învățământ, până în urmă cu câțiva ani. Din 2016 până în 2020, a fost senator de Mara­mureș. Intrat de la un partid și ieșit din altul, a trecut prin vreo trei sau patru formațiuni politice. Acum a „garat” la liberali, se pare.
Este importantă componenta poli­tică a acestui caz, deoarece așa s-ar explica cum a ajuns la  Conversmin. Mirați de policalificarea lui, inginer geolog și profesor (noi știam că e prof de istorie, dar s-ar putea să fie de geografie), am investigat mai departe. La Universitatea din Suceava am obținut un răspuns sec.
„La Universitatea «Ștefan Cel Mare» Suceava nu a existat nicio­dată specializarea inginerie geolo­gică!”, au spus cei de acolo. Se face în anul doi un curs de geologie, dar în cadrul Facultății de Geo­grafie și este ceva general. Nu are nimic în comun cu ingineria geo­logică. Așa am ajuns să ne punem o întrebare legitimă.
Cum poate un om care nu are calificarea de inginer geolog să ocupe o funcție de inginer geolog? Această calificare nu se obține în urma unor cursuri post-universitare, printr-un masterat, ci prin absolvirea unei facultăți de inginerie geologică. Mai demult se făceau cinci ani, acum probabil se fac doar patru. Iar în țară nu sunt decât trei-patru centre universitare care au facultate de geologie: București, Cluj, Timișoara și, probabil, Iași. Sau cel puțin așa era până nu de mult.
Dacă el este profesor, nu poate activa profesional ca geolog. Și, totuși, a fost încadrat la Șuior, una din minele renumite ale Maramu­reșului. Deci, un mister. Vom continua să investigăm, poate cineva ne va  lămuri.
Trebuie să facem câteva precizări. Nu avem nimic cu acest domn. Dar ne-am săturat să  tot vedem „numiri strategice” în funcții importante. Conversmin este o societate care se ocupă, după cum am spus, cu închiderile de mine și perimetre miniere. În toți anii, de când funcționează această societate, nu a făcut decât să își bată joc de lucrările efectuate cu bani foarte mulți. Nu trebuie decât să ne amintim câte incidente ecologice au fost la aceste închideri de mine în Maramureș și în alte zone din țară. Toate executate cu fonduri imense, dar lucrări de proastă calitate. S-a tot  spus că s-au „sifonat” bani ce au mers în pușculițele partidelor. Posibil, având în vedere calitatea slabă a lucrărilor. În plus, cei care au trecut pe acolo au o stare materială prea bună pentru cât și ce au făcut.
Acum a venit rândul lui Talpoș?

 

 

Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului Talpoș, am sunat la școala băimăreană unde a fost profesor și chiar director atâția ani. I-am rugat să ne spună ce a predat Talpoș și ce scria pe diploma lui prezentată la încadrare. Doamna director ne-a ținut o adevărată lecție despre cum trebuie presa să solicite informații. Ne-a spus că răspunde la întrebări doar dacă nu sunt informații personale. Să facem o solicitare în scris și se va rezolva repede, chiar în aceeași zi.
Am făcut, dar „acest film l-am văzut de nenumărate ori”. Nu am mai primit răspuns așa cum ne-a asigurat directoarea. Sigur, materialul pe care l-am publicat în paginile minunatului nostru săptămânal nu a putut aștepta până când se scarpină în cap cei de la școală. Să nu uite că sunt angajați la stat, că primesc salarii de la buget, adică din impozitele și taxele pe care le plătim toți. Iar liberul acces la informații este asigurat prin lege. Dar cine mai respectă legile în țara asta amărâtă?!
Să se înțeleagă, nu am cerut informații de genul: ce mănâncă la  micul dejun Talpoș sau dacă sforăie. Am întrebat ce a predat și ce scrie pe diploma lui.
Întrebări firești, în situația pre­zentată mai sus. Păcat că această școală se numește „Lucian Blaga”. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.