Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cine îi apără pe polițiști?
Cazul polițistului ucis chiar în secția de poliție din Vișeu de Jos deschide o cutie neagră, din care ies acuze, nereguli și teama că aceasta problemă se poate repeta în orice post de poliție.
Sindicatul Național al Agenților de Poliție avertizeaza că tragicul episod din Vișeu de Jos, în care un polițist a fost ucis chiar în postul de poliție, se poate repeta în orice post din țară. Într-adevăr, pe lângă șocul terifiantei crime, puțini s-au întrebat cum de poate fi ucis un polițist chiar în biroul său.
Mai mult, după această tragedie, săptă-mâna trecută a avut loc o tragicomedie: trei oameni ai legii, îmbrăcați în civil, au oprit în trafic o mașină în care se aflau doi soți, bănuiți de comiterea unor infracțiuni. Speriați, suspecții au crezut că agenţii ar fi, de fapt, nişte tâlhari.
Femeia care era la volan a demarat în trombă și l-a acroșat pe unul dintre poliţiști, care a ajuns la spital. Florina Meteș, purtător de cuvânt IPJ Maramureș a spus că: „A fost o acțiune a colegilor din cadrul Inspectoratului de Politie al județului Maramureş pentru depistarea unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni. În continuare se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de ultraj”.
Acestea nu sunt singurele cazuri de abuzuri asupra oamenilor legii. Zona Borșa/Vişeu a devenit un fel de Vestul sălbatic al României, unde în ultimii ani au avut loc numeroase abuzuri și incidente asupra polițiștilor. La începutul anului trecut, o grenadă a explodat într-un bar din Rona de Sus. S-a presupus atunci că ar fi vorba de o reglare de conturi între traficanții de ţigări. În vara anului trecut, un grup de polițiști de frontieră au fost la un pas de a fi linșați de un grup de 100 de localnici din Leordina, unul dintre polițiști a fost lovit în cap și a necesitat îngrijiri medicale. Polițiștii urmăreau un localnic suspectat a fi implicat în mafia lemnului.
În 2008, un alt caz răsunător a avut loc în zonă: șase polițiști DIAS au fost atacați și s-a tras asupra lor cu un pistol. Mașina lor a fost blocată de o autobasculată, astfel că, au fost nevoiți și ei să apeleze la arme pentru a se salva. Cum s-a ajuns ca unele secții de poliție din țară să aibă mai mulți lucrători deși zona nu e una cu probleme, în timp ce, în zone ca Vișeu să fie un singur polițist pe schimb? S-a tot vorbit de necesitatea desființării unor secții rurale fără performanțe și suplimentarea personalului în altele. Dar, nici acum, după ce a murit un om, lucrurile nu se schimbă...
În urmă cu câţiva ani, guvernul a luat decizia de comasare a posturilor de poliție comunale, astfel încât să acopere 4-5 comune, aflate de zeci de kilometri una de alta. În sediile fostelor posturi de poliție mai vine din când în când un subofițer, pentru a lua declarații, sau pentru alte operațiuni administrative. Dar a trimite un polițist singur, în patrulare ori la o secție unde vine în contact cu infractori, recidiviști, personaje implicate în afaceri cu risc de violență, este o greșeală gravă, cu mari riscuri pentru viața polițistului, dar și pentru integritatea acestuia.
Lipsa de personal, care chipurile scuză această încălcare a procedurilor, nu a fost remediată nici de guvernul Ponta, nici de Cioloș. Problema principală, de sistem, este că polițistul este trimis de unul singur în misiune. Dacă erau doi polițiști, atacatorii ar fi fost descurajați să dezarmeze și să ucidă un om al legii, spun specialiștii.
Sindicatul Național al Agenților de Poliție susține că „Asemenea tragedii se pot repeta foarte uşor în condiţiile în care, astăzi, în 90% din IPJ-uri, polițiștii intră în serviciu singuri, asigură permanența din timpul lor liber și intervin singuri la evenimente, în timp ce protecția lipsește cu desăvârșire”, susţin reprezentanţii celor două sindicate. Sindicaliştii arată că Gheorghe Nistor era lăsat să lucreze singur la post, ajutorul său fiind detașat la Postul de Poliție Leordina.
Conducerea IPJ Maramureş a răspuns că la nivelul Secţiei 4 Rurală Leordina, din care face parte Postul Vişeul de Jos, activitatea se desfăşoară „în conformitate cu prevederile legale”.
Şefii de post sunt planificaţi, în zilele lucrătoare, între 8.00 şi 16.00, în sediile care, în marea lor majoritate, sunt în incinta unor instituţii publice, precum primăriile, unde sunt monitorizate video. Reprezentanţii IPJ Maramureş mai arată că şefii de post sunt sprijiniţi de patrule intercomunale planificate, zilnic, în serviciu pe raza comunelor. De asemenea, IPJ Maramureş transmite că a încadrat din sursă externă, în luna noiembrie, 32 de agenţi, din care 21 în mediul rural.
În urma crimei din 4 ianuarie au fost suplimentate efectivele de poliție, s-a asigurat sprijin pentru familia polițistului decedat, inclusiv prin acordarea drepturilor ce i se cuvin, iar după finalizarea cercetărilor conducerea IPJ susţine că va dispune măsuri „sub aspectul securităţii şi sănătăţii în muncă”.