Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cercetarea românească și „barometrul” internațional al revistelor ISI
Din anul 2006, organismele care administrează, evaluează și finanțează cercetarea în România au început să folosească indicatori bibliometrici unici. Este vorba în special de bazele de date elaborate de Thomson ISI, Philadelphia PA, USA, o instituţie privată, specializată în ştiinţele comunicării şi informaţiei, care monitorizează producţia ştiinţifică internaţională pe baza unor indici scientometrici, unanim acceptaţi de comunitatea ştiinţifică. Indexarea unei publicaţii în ISI Web of Science certifică participarea la fluxul principal al informaţiei ştiinţifice pe Terra.
Datele furnizate de acest institut sunt folosite de Agenţiile guvernamentale din SUA. Anual se prezintă un raport de activitate pe această tematică. De asemenea, aceste baze de date sunt folosite pentru clasificarea universităţilor precum şi a institutelor de cercetare.
Practic, numărul de lucrări științifice publicate în reviste internaționale este cel mai bun „barometru” al ecourilor pe care un om de știință sau un domeniu îl are pe plan extern, măsurând aprecierea și recunoașterea sa la nivel mondial. Tocmai din acest motiv, vă prezentăm o statistică extreme de interesantă, realizată pe baza informațiilor disponibile pe platforma Web of Science. Cifrele vorbesc de la sine.
În anul 2018, în România au fost publicate în reviste internaţionale (ISI) un număr de 15.500 lucrări ştiinţifice. Lucrările atribuite pe specialităţi sunt de 20.000, dat fiind faptul că unele dintre acestea se referă la două sau mai multe specialităţi, spre exemplu: ştiinţa materialelor/fizică, ştiinţa mediului/chimie sau ştiinţe umaniste/istorie/religie.
Repartizarea lucrărilor pe specialităţi este următoarea (în procente):
- Medicină şi farmacie: 17.5%
- Chimie: 15%
- Ştiinţe tehnice: 13.7%
- Fizică: 10.7%
- (a) Ştiinţa materialelor; (b) matematică: 6.1%
- Ştiinţa mediului: 5.5%
- Ştiinţe economice: 4%
- Agricultură, medicină veterinară: 3.6%
- (a) calculatoare; (b) biologie: 3.2%
- (a) lingvistică-literatură; (b) ştiinţe multidisciplinare: 1.4%
- (a) sociologie; (b) ştiinţe ale educaţiei: 1%
- (a) psihologie; (b) astronomie; (c) geologie; (d) ştiinţe politice: 0.75 - 0.85%
- (a) ştiinţe umaniste; (b) istorie: 0.55%
- (a) filosofie; (b) religie; (c) sport: 0.43 - 0.33%.
Lucrările ştiinţifice publicate în diferite localităţi (în procente):
- Bucureşti: 41.4%
- Cluj-Napoca: 15.4%
- Iaşi: 11.7%
- Timişoara: 6.6%.
Cu adresa acestor oraşe s-au publicat peste 75% din totalul rezultatelor ştiinţifice din diferite domenii.
Cu adresa altor oraşe (universitare) s-au publicat:
- Craiova: 3.2%
- Braşov: 2.8%
- Târgu Mureş: 2.3%
- Galaţi, Constanţa: 1.75%
- Oradea, Sibiu, Arad, Suceava: între 1.48 şi 1.15%
- Târgovişte, Piteşti, Ploieşti: între 0.67 şi 0.61%
- Baia Mare, Bacău: 0.37%
- Alba Iulia (0.27%), Târgu Jiu (0.14%), Brăila (0.08%).
Presupunând că numărul persoanelor implicate în cercetarea ştiinţifică este proporţional cu populaţia oraşelor,
s-a calculat numărul de publicaţii la 1000 de locuitori: Cluj-Napoca (8.5); Iaşi (6.3); Bucureşti şi Timişoara (4); Târgu Mureş (3); Craiova, Braşov, Suceava (2); Sibiu, Târgovişte, Arad, Oradea (1.4 - 1.5); Galaţi, Constanţa (1.2 - 1.1); Piteşti, Alba Iulia (0.74); Ploieşti, Baia Mare (0.54); Bacău, Târgu Jiu (0.3 - 0.35).
Din aceste date se observă că ştiinţele umaniste, istoria şi filosofia sunt slab reprezentate prin publicaţii la nivel internaţional.
Reviste indexate/cotate ISI
Definiţia unei reviste cotate ISI se regăseşte în Ordinul de Ministru (MECTS) Nr. 4478 din 23 iunie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 448/27.VI.2011, în cadrul secţiunii „DEFINIŢII” din ANEXA Nr. 2: „O revistă cotată ISI este o revistă pentru care Thomson Reuters (din 2015: Clarivate Analytics) calculează şi publică factorul de impact în Journal Citation Reports” (JCR). Catalogul cu indicatori scientometrici, JCR, se publică anual şi este disponibil pe platforma informatică Web of Science.
Definiţia unei reviste indexate ISI se regăseşte în Ordinul de Ministru (MECTS) Nr. 4692 din 29 iulie 2011, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 540/29.VII.2011, în cadrul secţiunii „DEFINIŢII” din ANEXA Nr. 2: „O revistă indexată ISI este o revistă indexată în Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index sau Arts & Humanities Citation Index”.
Thomson Reuters – Web of Science
Web of Science este una dintre cele mai importante surse de documentare ştiinţifică la nivel mondial. Scopul acestei baze de date este de a oferi informaţii despre recunoaşterea ştiinţifică a articolelor ştiinţifice şi de identificare a noilor tendinţe şi tehnologii la nivel mondial. Web of Science este autoritatea recunoscută pentru evaluarea ISI a jurnalelor ştiinţifice, creat în colaborare cu prestigiosul Institute for Scientific Information din Philadelphia, SUA.
Web of Science este o bază de date bibliografică şi bibliometrică în format online, cuprinzând reviste ştiinţifice, livrată prin intermediul Internetului. Disponibilă pe platforma online Web of Science, oferă acces la rezumatele articolelor a peste 12200 reviste ştiinţifice şi 160000 de conferinţe ştiinţifice din 256 de discipline şi peste 30000 de cărţi.