• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Septembrie , 2014

Centrul Sighetului, transformat într-un adevărat câmp de bătălie

Municipiul Sighetu Marmaţiei s-a transformat, preţ de câteva ore, în fiecare zi de Festival Antic şi Medieval, într-un adevărat câmp de luptă, după ce numeroase trupe de reconstituire istorică au făcut demonstraţii de bătălie, şi-au prezentat armele în faţa sighetenilor şi au pus în scenă momente spectaculoase, încărcate de istorie.

 

Spectatorii au fost numai ochi şi urechi la programul celor cinci trupe de reconstituire istorică invitate la festival anul acesta. Virtvs Antiqva, Lupii din Pustă, Ezustsolyom, Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei şi Asociaţia Clujului Medieval au oferit celor prezenţi un spectacol de excepţie, fiind încurajaţi pe tot parcursul luptelor de mulţimea de oameni care s-au înghesuit cât mai aproape de câmpul de bătălie. În sunetul săbiilor, strigătele spectatorilor răsunau şi ele în tot centrul municipiului.

 

În timp ce unii cereau milă pentru un luptător anume, alţii îşi doreau cu tot dinadinsul ca inamicul să fie omorât. Şoimul de Argint, sau Ezustsolyom, cum li se mai spune, au fost foarte încântaţi de publicul din acest an şi au mărturisit că la fiecare ediţie se simt bine alături de sigheteni. Au venit cu ceva nou anul acesta, iar pentru ei aceasta a fost a patra demonstraţie de gladiatori.

 

„A fost foarte frumos, un public foarte numeros, le-a plăcut oamenilor foarte mult, ceea ce a făcut ca şi nouă să ne placă şi totodată ne-au făcut să ne luptăm un pic mai dur. Anul trecut am făcut lupte de secolul X, cu vikingi, acum, anul acesta, în ianuarie, am schimbat şi noi profilul, şi acum ne ocupăm şi de gladiatori” - au explicat cei de la Ezustsolyom.

 

Pentru a patra oară, la Sighetu Marmaţiei, pentru Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, a fost şi de această dată un festival de neuitat. Prezenţi la Sighet încă de la prima ediţie, luptătorii spun că a fost ceva deosebit şi s-au simţit extraordinar.

„Anul acesta, ca în fiecare an de altfel, a fost foarte frumos aici la Sighet, ne-am bucurat de căldura sighetenilor. Ne-am bucurat de asemenea şi de căldura meteorologică, deci am putea spune că anul acesta a fost mai bine. Publicul întotdeauna este receptiv atâta timp cât cei care prezintă ceea ce fac ei, o fac cu patos şi cu dedicaţie”, au declarat cei din Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei.

 

Asociaţia Clujului Medieval este o trupă de reconstituire istorică recent înfiinţată. Pentru ei a fost prima participare la Festivalul Medieval de la Sighet, însă a fost îndeajuns cât să-şi dorească să revină aici, fiind o experienţă de neuitat pentru ei.

„Pentru noi a fost o experienţă foarte frumoasă, productivă şi am ajuns să cunoaştem şi alţi oameni cu care ne-a făcut plăcere să povestim, cu care ne-a făcut plăcere să ne mai antrenăm, am făcut schimburi de experienţă, ceea ce a fost foarte binevenit. Dacă primim invitaţie şi la următoarea ediţie, venim cu tot dragul aici la Sighet”, au mărturisit cei de la Asociaţia Clujului Medieval.

Şi nu au fost singurii hotărâţi să onoreze invitaţia de a veni la Sighet în următoarele ediţii ale festivalului. Toate trupele de reconstituire istorică au declarat că vor reveni cu plăcere, ori de câte ori vor fi invitate la Sighet.

 

În perioada 5-7 septembrie la Sighetu Marmaţiei a avut loc un festival inedit dedicat istoriei şi obiceiurilor medievale. Festivalul Antic si Medieval „AETERNUS MARAMOROSIENSIS”, aflat la cea de-a patra ediţie, este o manifestare culturală organizată de Primăria şi Consiliul Local în parteneriat cu Societatea Academică „Gheorghe I. Brătianu” şi urmăreşte reconstituirea şi recrearea, pe baza cercetărilor ştiinţifice, a unor aspecte de viaţă aparţinând civilizaţiei antice şi medievale.

 

Programul de anul acesta a fost unul foarte variat, incluzând atât concerte de muzică medievală, diverse competiţii, dansuri medievale, cât şi o sesiune de comunicări ştiinţifice.

Festivalul a debutat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice pe tema „Sighetul - capitala politico

- administrativă a Maramureşului” şi lansarea broşurii cu acelaşi nume.

 

În cadrul mai multor expoziţii au fost prezentate imagini de la ediţiile anterioare ale Festivalului, materiale din istoria Sighetului şi documente privind participarea maramureşenilor la Primul Război Mondial.

Pe parcursul celor trei zile de festival, cei prezenţi au putut admira parada şi reprezentaţiile trupelor de reconstituire istorică, dansuri medievale şi au putut participa la concerte de muzică medievală, iar în curtea Muzeului „Ioan Mihalyi de Apşa” a fost amenajată Colonia tinerilor artişti sigheteni.

 

Pe scena din parcul central al oraşului au avut loc spectacole muzicale dintre cele mai diferite, prezentate de formaţii de muzică uşoară, pop, jazz şi rock alternativ, formaţii invitate din Hunedoara, Cluj-Napoca, Suceava, Seini, Chişinău, Bucureşti, Timişoara şi Sighetu Marmaţiei.

Nume sonore precum Millenium din Chişinău, formaţia Proconsul, dar şi Ioan Gyuri Pascu, au încheiat fiecare seară cu concerte excepţionale.

A patra ediţie a festivalului medieval „Aeternus Maramorosiensis” s-a încheiat duminică, în jurul orei 01.00, cu un spectaculos foc de artificii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.