• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iulie , 2013

CENTRUL „O ŞANSĂ PENTRU FIECARE” DE INTEGRARE SOCIO-PROFESIONALĂ A TINERILOR FĂRĂ ADĂPOST

Asociaţia Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul desfăşoară, în perioada iulie-ianuarie, Proiectul „O şansă pentru fiecare”de integrare socio-profesională a tinerilor fără adăpost, finanţat de către Serviciul Public Asistenţă Socială – Baia Mare, în baza Legii 350/2005.

 
 

Scopul proiectului:

 

Proiectul urmăreşte sprijinirea tinerilor din cadrul Centrului Social Multifuncţional şi a acelor tineri credincioşi care vin la biserica SF. IER. IOSIF MĂRTURISITORUL, acompanierea lor pentru găsirea unui loc de muncă, dezvoltarea gradului de independenţă şi autonomie personală, îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale acestor tineri, pentru evitarea şi prevenirea accentuării fenomenului „tinerii străzii”, integrare socială, precum şi integrarea profesională a acestor tineri.

 

Beneficiarii sunt rezidenţi în Baia Mare: 10 tineri fără adăpost, absolvenţi ai unei forme de învăţământ, persoane apte de muncă, care nu pot fi încadrate pe piaţă din lipsa locurilor de muncă disponibile, corespunzătoare pregătirii lor, sau datorită discriminării sociale la care este supusă această categorie socială. Tinerii externaţi din centrele de plasament, care în prezent sunt găzduiţi în Adăpostul de noapte, nu au o locuinţă proprie, beneficiarii de servicii sociale, externaţi din centrele de plasament din judeţul Maramureş.

 
 

Descrierea activităţilor proiectului

 

1. Selecţia şi pregătirea personalului care va lucra în proiect (IULIE)

 

În cadrul proiectului va fi 1 asistent social, care va lucra cu cei 10 tineri în toate etapele proiectului. Asistentul social va fi pregătit pentru derularea proiectului de preşedintele AFISIM, în prima lună, după obţinerea finanţării. Va fi instruit şi supervizat de preşedintele şi administratorul din cadrul AFSIIM, şi va participa la selecţia tinerilor din grupul ţintă.

 
 

2. Selecţia şi identificarea grupului ţintă (AUGUST-IANUARIE)

 

Selecţia urmăreşte să identifice tinerii fără adăpost care au nevoie de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, şi doresc să participe la activităţile vizate în proiect. Înainte de a participa la interviu, fiecare tânăr care a frecventat şcoala va completa o fişă de înscriere şi o scrisoare de motivaţie, pentru cei care nu ştiu să scrie, asistentul social va fi cel care va completa fişele. Acesta este şi un exerciţiu bun pentru ei de a participa la interviu.

 
 

3. Primul contact cu Centrul „O Şansă pentru fiecare” (AUGUST)

 

Tineri vor fi invitaţi şi primiţi în cadrul Centrului „O şansă pentru fiecare”, unde se va desfăşura proiectul şi vor face cunoştinţă cu personalul implicat în proiect. Se va asigura un cadru eficient pentru toţi invitaţii, inclusiv şi preoţii Parohiei Ortodoxe Sf.Ier.Iosif Mărturisitorul. Aici găsesc o ambianţă plăcută şi pot primi sprijin profesionist pentru obţinerea unui echilibru personal şi pentru găsirea unor soluţii viabile de continuare autonomă a vieţii după părăsirea adăpostului.

 
 

4. Consilierea tinerilor în vederea participării la programele derulate (AUGUST-IANUARIE)

 

În prima lună din momentul în care au acceptat participarea la programele din proiect, tinerii nu vor începe să-şi caute un loc de muncă, să susţină interviuri, să urmeze cursuri de recalificare. Aceasta va fi o perioadă de iniţiere şi consiliere cu scopul de învăţare a regulilor, a modului cum trebuie să-şi ia fiecare notiţe, să cunoască şi să-şi dezvolte încrederea în asistentul social, psiholog, coordonator proiect; de integrare în noile grupuri, de învăţare a particularităţilor fiecărui membru al GT, să combată atitudinea negativă faţă de ipostaza de analfabet/şomer/loc de muncă inadecvat, pe care nu trebuie să le considere ca fiind o situaţie specifică numai lui.

 
 

5. Acţiuni de mediatizare a proiectului (IULIE - SEPT. - IAN.)

 

Campania de promovare a proiectului va fi făcută printr-un comunicat de presă (prin mijloacele mass-media locală, în care va fi implicată activ în diseminarea informaţiilor legate de întreg proiectul.

 
 

7. Găsirea locurilor de muncă, dar şi a unui spaţiu de locuit prin închiriere pentru tineri (OCT-IAN)

 

Pentru cei care nu doresc să urmeze cursuri de recalificare, se va începe activitatea de căutare a locurilor de muncă, dar şi a unui spaţiu de locuit prin închiriere. Pentru aceasta, tinerii vor fi acompaniaţi de către asistentul social. Acesta va pune la dispoziţie toate sursele de informare pe care le pot folosi tinerii: anunţuri în presă, afişiere, contacte cu firme care pot angaja tineri din proiect, târguri, contact cu patronii unor firme etc. Pentru cei care au urmat cursuri de recalificare se începe activitatea de căutare a unui loc de muncă din luna în care au terminat aceste cursuri.

 
 

8. Evaluarea (IULIE-IAN)

 

Evaluarea va fi realizată prin rapoartele de reevaluare periodice de către AFSIIM şi parteneri. Ea se va desfăşura la nivelul fiecărei activităţi în parte şi va urmări să identifice gradul de realizare a obiectivelor, adică de atingere a rezultatelor (câţi tineri şi-au găsit loc de muncă, câţi tineri şi-au găsit locuinţă, dacă a crescut gradul de autonomie şi independenţă personală, care sunt cursurile de recalificare urmate, dacă aceste cursuri au mărit şansele pentru obţinerea unui loc de muncă etc.)

 
 

9. Servicii de monitorizare după terminarea proiectului (IULIE-IAN)

 

Monitorizarea şi evaluarea sunt realizate la nivelul asociaţiei, pentru urmărirea desfăşurării activităţilor proiectate şi îmbunătăţirea modului de lucru, cât şi pentru relaţia cu autoritatea contractantă, respectiv pentru urmărirea evoluţiei proiectului şi prezentarea rapoartelor tehnice şi financiare, cerute de SPAS.

După perioada de implementare a proiectului, după cele 6 luni, tinerii vor beneficia de servicii de monitorizare timp de 6 luni, tocmai pentru a fi sprijiniţi în continuare şi a li se reduce dependenţa faţă de specialişti.

 
 

Persoană de contact:

Pr. Fodoruţ Vasile - Manager de proiect

 

Telefon: 0747 108 842 sau 0723 730 048

 

Preşedinte: Pr. Fodoruţ Vasile

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.