• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Iulie , 2013

Centrul de Zi Vişeu de Sus: Un nou Acasă

Cu ajutorul tău, dorim să punem în funcţiune un Centru de Zi pentru copiii vulnerabili din Vişeu de Sus, un orăşel mic din Maramureş, care încă nu are niciun serviciu social de acest gen! Am înscris proiectul pe platforma “Ţara lui Andrei” şi avem nevoie de tine ca să poată deveni realitate. Dacă reuşim să strângem suficiente voturi, peste 100 de copiii care se află în situaţii de risc vor avea şansa la un nou “Acasă” în Centrul de Zi Vişeu de Sus.

 
 
3 minute
 

Doar atât durează efortul tău. Şi acest timp devine investiţia ta în viitorul copiilor şi familiilor greu încercate şi care trăiesc tot timpul sub spectrul abandonului sau separării şi a lipsei de perspectivă Detalii despre proiectul nostru:Vişeu de Sus este un oraş din nord-estul judeţului Maramureş. După închiderea minelor Borşa, o sursă importantă de locuri de muncă pentru comunitate, nivelul şomajului a crescut alarmant, oportunităţile de lucru fiind extrem de limitate. Sărăcia şi-a pus amprenta asupra familiilor şi, mai ales, asupra copiilor, mulţi dintre ei devenind victime ale neglijenţei sau abuzului.

În Vişeu, HHC România a intervenit până acum în sprijinul a 12 familii pentru a preveni abandonul copiilor în sistemul de protecţie. Problemele familiale din comunitate nu pot fi, însă, abordate în mod corespunzător, câtă vreme nu există servicii eficiente de prevenire la nivel local. În acest sens, pornim înfiinţarea şi amenajarea unui Centru de Zi destinat copiilor vulnerabili, un mediu sigur de îngrijire, consiliere şi evaluare.

 
 
Cauză
 

Comunitatea în care dorim să implementăm acest proiect este extrem de vulnerabilă, în mare parte din pricina lipsei locurilor de muncă şi, în consecinţă, a sărăciei. Multe familii devin disfuncţionale, recurg la consumul excesiv de băuturi alcoolice, iar în acest mediu copiii ajung să fie neglijaţi, abuzaţi şi, în cele din urmă, chiar abandonaţi în sistemul de protecţie. La nivelul comunităţii nu există servicii de prevenire a abandonului, în consecinţă intervenţiile în sprijinul familiilor care riscă să se destrame nu pot fi susţinute în mod corespunzător.

Specialiştii de la HHC România cunosc foarte bine comunitatea şi nevoile prioritare ale copiilor şi familiilor, această experienţă fiind extrem de importantă pentru crearea de servicii eficiente.

 
 
Obiective
 

1. Crearea unui Centru de Zi adresat soluţionării problemelor familiale din comunitate

 

2. Prevenirea separării copiilor de părinţi Centrul va avea o capacitate de 120 de locuri, copiii venind în 2 schimburi. Aici se vor putea refugia de problemele de acasă, vor fi consiliaţi, vor primi o masă caldă, îşi vor face temele şi vor lua parte la activităţi educative şi ludice. Activitatea şi impactul social se vor extinde însă şi dincolo de lucrul cu copiii, prin:

3 locuri de muncă nou create;

Formare profesională oferită de HHC personalului nou angajat;

Consiliere oferită familiilor pentru soluţionarea problemelor care îi afectează pe copii;

Implicarea de voluntari locali, care va face din soluţionarea problemelor un efort comun.

 

În cele 6 luni, cât estimăm că va dura implementarea proiectului, HHC se va ocupa direct de consolidarea şi asigurarea bunei funcţionări a Centrului. Ulterior, autorităţile locale vor prelua administrarea, HHC rămânând pe o poziţie de consiliere şi controlling.

 
 
Beneficiari direcţi
 

1. 49 de copii din 12 familii a căror problematică a devenit deja cunoscută organizaţiei HHC România prin intervenţiile de prevenire a separării copilului de familie;

 

2. Până la 120 de copii din alte categorii vulnerabile, printre care:

- Copii proveniţi din familii monoparentale;

- Copii aflaţi în situaţii de risc de abuz şi neglijare;

- Copii proveniţi din familii în care cel puţin unul dintre părinţi prezintă dizabilităţi psihice sau fizice;

- Copii cu performanţe şcolare scăzute, absenteism şcolar şi/său risc de abandon şcolar;

- Copii exploataţi prin muncă, forţaţi să cerşească.

 

3. Familiile din care provin copiii care vor beneficia de activităţile Centrului;

 

4. Personalul Centrului, care va beneficia de formare profesională oferită de specialiştii HHC România.

 
 
Sustenabilitate
 

HHC România îşi desfăşoară întreaga activitate în parteneriat cu autorităţile locale, astfel încât modelul său de servicii şi intervenţii să fie preluat şi replicat la nivelul întregului sistem de protecţie a copilului, ducând în cele din urmă la reforma naţională. Centrul de Zi Vişeu de Sus va fi construit în parteneriat cu primăria locală, aceasta preluând sarcinile de întreţinere şi funcţionare după investiţia iniţială a HHC în renovare şi utilare, în formarea profesională şi în asistenţa tehnică pentru instrumentarea cazurilor. Astfel, comunitatea va avea un Centru profesionist, cu un personal bine pregătit, gata să răspundă celor mai stringente nevoi ale copiilor şi familiilor. HHC va continua să monitorizeze funcţionarea Centrului şi să ofere consiliere şi orientare acolo unde este nevoie.

Pentru a putea acoperi costurile şi finaliza proiectul până la sfârşitul anului 2013, avem nevoie de finanţare. Pentru asta, am înscris proiectul în competiţia Idei din Ţara lui Andrei, organizată de Petrom, care constă în propunerea de idei care răspund unor nevoi reale ale comunităţii şi ale căror efecte, beneficii şi rezultate sunt resimţite pe termen lung. În rezultatul final, voturile publicului au o pondere de 40%, aşa că, dacă vrei să fii chiar tu schimbarea la care visează aceşti copii, poţi face următoarele lucruri:După ce ţi-ai făcut cont:Noi considerăm că proiectul nostru se încadrează perfect în această descriere, însă, pentru a reuşi, avem nevoie de ajutorul tău!

 
 
Votează acum!
 

Proiectul “Centrul de Zi Vişeu de Sus: Un nou Acasă” este înscris pe platforma de competiţie pentru finanţare “Idei din Ţara lui Andrei”. Poţi regăsi toate detaliile proiectului direct pe pagina respectivă.

Ca să poţi vota, va trebui să-ţi faci cont pe site. Ştim, sună complicat, dar e o măsură de siguranţă pentru evitarea voturilor multiple.

 

Poţi citi aici toate detaliile despre cum poţi vota pentru proiectul nostru...Votul tău contează!Aproape totul se rezumă la iniţiativa ta! De aceea, te rugăm ajută-ne să putem împlini proiectul pentru copiii din Vişeu de Sus. Click mai jos şi votează proiectul.http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-centrul-de-zi-viseu-de-sus-un-nou-acasa-id-335-cmsid-65Sau, dacă vrei să ajuţi direct, poţi dona online în mod securizat pentru acest proiect.

 

Mulţumim mult pentru sprijinul tău! Nu uita că ne poţi găsi oricând pe: www.hhc.ro

 

Luptăm pentru eradicarea îngrijirii instituţionale a copiilor. Ştim că aceştia au nevoie de un mediu familial iubitor, în care să crească şi să se dezvolte liberi şi ocrotiţi. Viziunea noastră e o lume în care nici un copil nu mai trebuie să îndure instituţionalizarea.Până acum, peste 18.000 de copii au fost beneficiarii programelor noastre de dezvoltare de servicii alternative, şi peste 5.000 de tineri şi adulţi au beneficiat de cursurile de formare profesională în domeniul protecţiei sociale pentru a putea implementa standarde noi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.