• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Aprilie , 2015

Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei reia activitatea secţiei de teatru!

După o întrerupere de peste un sfert de veac, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei reia activitatea secţiei de teatru!

Cu peste patru decenii în urmă, la Sighetu Marmaţiei avea loc premiera spectacolului cu piesa „Plicul” de Liviu Rebreanu, care marca deschiderea oficială a Teatrului Popular sighetean. Au urmat o serie de spectacole în care au jucat medici, profesori, funcţionari şi angajaţi a întreprinderilor sighetene, spectacole regizate de actori sau regizori de la teatrele din Baia Mare, Cluj-Napoca sau Satu Mare. 

În cadrul proiectelor Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei de revigorare a activităţii artistice de amatori, nu de mult au început repetiţiile pentru montarea unor spectacole de teatru. Vor fi montate piesele: „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, „Un musafir neaşteptat”, de Ludovic Bruckstein şi „Janka” de Oscar K. Speace, regia artistică Dorel Todea.

 

Prima piesă care va apărea în luminile rampei va fi „Un musafir neaşteptat”, de Ludovic Bruckstein, reprezentaţia având loc în ziua de la 7 aprilie 2015, matineu ora 11,00, premiera la ora 18,00, în Sala de spectacole a Centrului Cultural de pe strada Iuliu Maniu nr. 31. În rolurile principale vor juca doi tineri de vârsta personajelor: Ileana Victoria Dunca şi Andrei Hotico, de la UBB – extensia Sighet.

Piesa a fost aleasă pentru a marca împlinirea a 95 de ani de la naşterea singurului dramaturg sighetean, Ludovic Bruckstein, cel mai prolific scriitor maramureşean. Ludovic Bruckstein, s-a născut la 27 iulie 1920. La vârsta de patru ani, familia lui s-a stabilit la Sighetu-Marmaţiei de unde, după terminarea bacalaureatului a fost deportat în lagărul de concentrare de la Buchenwald căruia i-a supravieţuit.

Întors în ţară, şi-a continuat studiile la Cluj după care revine la Sighet şi, pentru o perioadă, va preda la Liceul „Dragoş Vodă”, după care este numit director la Școala Populară de Artă iar mai apoi, înainte de a emigra în Israel, să fie numit secretar literar al secţiei de dramaturgie de pe lângă Ministerul Culturii.

Debutează în anul 1945 cu schiţe publicate în revista „Viaţa Românească” iar în anii ‘50 era deja un nume în lumea dramaturgiei, piesele sale fiind jucate pe mai toate scenele ţării. Dintre numeroasele lucrări amintim volumele de proză: „Schimbul de noapte” (1949), „Familia Grinvald” (1953), „Generaţia din pustiu” (1957), „Un proces neterminat” (1962) sau „Panopticum” (1970). Alături de Samuel Stern şi Kalman Kahan, Ludovic Bruckstein este fondatorul revistei idiş „Unsere Leiben” (Sighet, 1947). 

Cu toate că a scris şi în limbile română, maghiară şi ebraică, este considerat în primul rând autor de literatură idiş, proza lui fiind inspirată din folclorul hasidic maramureşean, povestiri cu iz de legendă, unele realiste, altele ironice şi chiar sarcastice.

După emigrarea în Israel (1972), continuă să publice atât piese de teatru cât şi poezie şi proză. În Israel a fost unul dintre întemeietorii Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română. Pe lângă patima scrisului, Ludovic Bruckstein a avut-o şi pe cea de mânuitor al penelului, mărturie stând lucrările ce dovedesc un mare simţ al compoziţiei şi culorii. Ludovic Bruckstein, a murit la 4 august 1988 la Tel Aviv. 

 

Purtător de cuvânt, Dorel Todea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.