Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Centrele indolenţei şi risipei
Vreo 50 de miliarde de lei vechi şi 11 ani de eforturi. Toate aproape degeaba. Programul care prevedea înfiinţarea a patru centre medico-sociale în judeţul nostru s-a dovedit un fiasco total. Azi doar un centru funcţionează la capacitate maximă.
Pe hârtie, centrele medico-sociale din Maramureş există de prin anul 2004, dar încă nu sunt.... funcţionale! Motivele sunt multiple. Dar în mai toate cazuri, motivele ţin de bani. Încă de la demararea proiectului, banii au fost insuficienţi. Proiectele şi fondurile alocate erau „standard”, dar nevoile nu. Din cele 4 locaţii: Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare şi Dragomireşti, situaţia imobilelor a fost mai bună doar în primele două situaţii, la Dragomireşti şi Şomcuta Mare clădirile erau vechi, iar banii insuficienţi. Aşa că construcţia propriu-zisă s-a tot tergiversat. Apoi s-a deschis o altă problemă: cea a funcţionării şi a banilor necesari. Astăzi, situaţia e tot în ceaţă în trei cazuri din patru.
La Dragomireşti, clădirea e funcţională de ani buni, saloanele pregătite, s-a organizat inclusiv concurs pentru ocuparea posturilor, mai lipseşte o hotărâre a Consiliului Local privind stabilirea cuantumului per beneficiar la 1300 de lei, sumă stabilită după modelul oraşului Târgu Lăpuş unde centrul funcţionează de ani bun cu rezultate remarcabile. Până acum, în centrul din Dragomireşti s-au investit aproape 15 miliarde de lei vechi, iar instituţia are o capacitate de 20 de locuri cu posibilităţi de extindere. Beneficiarii n-ar fi o problemă, deoarece Târgu Lăpuş, care are beneficiari pe lista de aşteptare, ar transfera persoane la Dragomireşti. Numai că, pentru ca lucrurile să meargă, lipseşte doar acea hotărâre care până acum n-a putut fi dată. Următoarea şedinţă a Consiliului Local Dragomireşti e programată săptămâna viitoare, iar autorităţile locale speră ca acum lucrurile să se rezolve.
Oricum, între timp, problema centrelor medico-sociale din judeţul nostru a ajuns şi în atenţia Guvernului printr-o interpelare a deputatului Cornelia Negruţ în care se arată pe larg „situaţia îngrijorătoare în care se află cele patru unităţi medico-sociale din judeţul Maramureş, înfiinţate în urmă cu circa zece ani în baza unor Hotărâri de Guvern. Pentru funcţionarea acestora în beneficiul oamenilor au fost alocate sume de bani atât de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, respectiv Direcţia Muncii Maramureş. Din păcate, după 11 ani rezultatul acestor investiţii deloc de neglijat nu este unul satisfăcător pentru scopul propus. Doar una din cele patru unităţi medico-sociale, cea din Târgu Lăpuş, funcţionează la modul real, şi o face excelent în primul rând din cauza echipei de conducere, formată din directorul dr. Caius Leucian, gerontologul Cristina Giurgiu şi, nu în ultimul rând, asistenta-şefă Nechita.
Celelalte trei sunt practic anulate, în ciuda faptului că în ele au fost investiţi foarte mulţi bani de la buget. Astfel, UMS Şomcuta Mare este nefuncţională, cu toate că a beneficiat de circa 11 miliarde lei vechi în ultima perioadă. De asemenea, UMS Dragomireşti nu funcţionează, fiind în aceeaşi situaţie, în ciuda celor 13 miliarde lei vechi investiţi aici. O situaţie aparte o are UMS Sighetu Marmaţiei, unde, deşi instituţia ar putea fi funcţională, aceasta nu este folosită în sprijinul oamenilor care au nevoie de aceste servicii.
În ceea ce priveşte blocarea ultimului obiectiv, UMS se află în incinta Spitalului municipal Sighetu Marmaţiei, respectiv fostul pavilion al ginecologiei, recondiţionat din fonduri ale Ministerului Muncii), dar, deşi e funcţional, nu este utilizat.
Responsabilii spitalului ar vrea să se transforme într-o secţie de cardiologie acolo, însă jurisdicţia aparţine Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Specialiştii propune o soluţie de compromis, respectiv deschiderea efectivă a UMS ca entitate distinctă şi ulterior dedicarea ei pentru tratarea afecţiunilor cardio-vasculare”. Deputatul cere un control pentru a stabili cui îi aparţine vina pentru această situaţie precum şi detalii despre sumele şi scopurile iniţiale acestor centre. Vom reveni.
Centrul din Târgu Lăpuş este un exemplu că se poate. Cu o capacitate de 40 de locuri în 12 saloane, standarde europene şi personal calificat, centrul este căutat de bătrâni din întreg judeţul, dar şi din ţară, listele de aşteptare fiind destul de lungi, tocmai datorită condiţiilor deosebite oferite.