• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iunie , 2018

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Viena

În perioada 24-27 mai 2018, în capi­tala Austriei, s-a desfăşurat o manifestare omagială organizată de Cercul Cultural Româno-Austriac şi RTV „Unirea”, din Wiener Neustadt, în parteneriat cu: Ambasada României în Republica Austria; Pri­măria Şişeşti şi Primăria Dumbrăviţa din judeţul Maramureş; filialele mara­mureşene ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Aso­ciaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I şi M.Ap.N; Asociaţia „Renaşterea Şişeşteană” şi „Corul bărbătesc” din Chechiş, Mara­mureş. O contribuţie deosebită şi-a adus AGERPRES, prin organizarea expoziţiei „Evoluţie – România”, ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri.
S-au desfăşurat activităţi omagiale legate de Centenarul României şi Republicii Austria. S-a avut în vedere evocarea eroilor care au contribuit la Făurirea României, Întregirea şi Reîn­tregirea Ţării, Constituirea Republicii Austria, dar şi sărbătorirea Zilei Europei.

Am păşit „Pe urmele memorandiştilor”, ale peste 300 de români ardeleni, care la 28 Mai 1892 şi-au dat loc de întâlnire la Primăria Veche (Altes Rathaus) din Viena cu intenţia de a-i prezenta îm­păratului Franz Joseph I Memorandul Românilor din Transilvania şi Ungaria prin care se cerea emanciparea naţiunii române.
În 25-27 mai 2018, alţi români, peste 300 la număr, din: Maramureş (109 ma­ramureşeni dintre care 20 din Chechiș), Alba, Suceava, Bistriţa, Arad, Călăraşi, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Mediaş, Timişoara şi Bucureşti, precum şi români din diasporă (Austria, Canada, Franţa, Italia, Germania) s-au întâlnit în Sala de Festivităţi a Primăriei Vechi din Viena (cu mobilier şi decoruri interioare neschimbate de 126 de ani), pentru a aduce înaintaşilor lor recunoştinţă şi veşnică preţuire.
Activităţile culturale s-au desfăşurat astfel:
- În seara zilei de 24 mai 2018 s-a ajuns la Viena şi în jurul orelor 18 s-a vizitat cel mai mare cimitir din Viena, unde este ridicat un monument în cinstea eroilor Români. Aici a avut loc un parastas de pomenire a eroilor făuritori de ţară, neam şi credinţă, depunere de coroane în cinstea lor, un mic program cultural – artistic susţinut de corul din Chechiş şi bineînţeles apoi tradiţionala pomană în cinstea eroilor, dăruita tot de corul din Chechiş.
- În dimineaţa zilei de 25 mai 2018 a avut loc primirea oficială a delegaţiilor la Ambasada României din Republica Austria, de către Excelenţa Sa Bogdan Mazuru, Ambasadorul României în Republica Austria, care a rostit un cuvânt de bun venit şi marcând totodată şi centenarul. Apoi a avut loc un program artistic, patriotic susţinut de Corul bărbătesc din Chechiş. 
- În aceeaşi zi, în jurul orei 10, a avut loc simpozionul „Centenarul Marii Uniri” în Sala de Festivităţi a Primăriei Vechi din Viena, unde s-au ţinut di­ferite cuvântări cu privire la Cen­tenar. Gazda a fost dl Ioan Godja (maramu­reşan de origine), Preşedintele Cercului Cultural Româno-Austriac. Cuvântul de bun-venit tuturor participanţilor a fost adresat de Excelenţa Sa, Amba­sadorul României în Republica Austria, domnul Bogdan Mazuru, care a acordat o întrevedere cordială grupului de maramureşeni sosiţi la Viena.
- Momentul marcant al evenimentului a fost Conferinţa cu tema „Făurirea României Mari. Păstrarea identităţii naţionale de către românii din Ardeal, Banat şi Parţium (Părţile ungurene: Arad, Crişana, Satu Mare şi Mara­mureş) în perioada Regatului Ungar, a Imperiului Habsburgic şi Imperiului Austro-Ungar” prezentată de către dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Academia Română, filiala Cluj-Napoca.
- În deschiderea Conferinţei, doamna Mag. Isabelle Jungnickel, Bezirksvors­ther-Stellvertreterin Innere Stadt, delegatul oficial al Primăriei metropolei vieneze, a evocat Centenarul Republicii Austria şi bunele relaţii austro-române existente în prezent.
- Între diferitele prelegeri ţinute de personalităţi marcante „Corul bărbă­tesc” din Chechiş, Maramureş, a dat cu­loare întregii manifestări de omagiere a înaintaşilor noştri, prin cântecele patriotice minunat interpretate.
- În ziua de 26 mai s-au vizitat locurile în care a funcţionat, în perioada 31 octombrie – 27 noiembrie 1918, Sena­tul Militar Român Central al ofiţerilor şi soldaţilor din Viena, precum şi cazarma în care militarii români din armata austro-ungară ce au făcut parte din Regimentul Cezaro-Crăiesc 64 Infanterie Orăştie, împreună cu militarii români reveniţi de pe fronturile vestice, după încetarea Primului Război Mondial, s-au reorganizat în trupă combatantă - Regimentul român 64 Infanterie Orăştie în cazarma Franz Ferdinand 61 (Ferdinandskaserne) din Trost-Strasse (din X. Trostgasse). S-a vizitat cazarma din Wiener Neustadt, loc de încartiruire pentru soldaţii români (40.000 soldaţi şi 100 ofiţeri) care s-au retras de pe fronturile din Italia şi Franţa, după descompunerea armatei austro-ungare, pentru a se înapoia în Ţară cu misiunea de a apăra Hotărârea luată de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918: Unirea pe veci cu ROMÂNIA. După care a avut loc întoarcerea spre casă.
- Mesajul nostru, al delegaţiilor mara­mu­reşene, a fost prezentat prin alocu­ţiunea „Prin noi înşine!” susţinută în cadrul Simpozionului de către  domnia sa dl Gavril Babiciu – colonel în rezervă.
- Citez această alocuţiune: „Sărbătorim azi, aici, în Viena, de ziua Europei, Cen­tenarul Unirii, Centenarul Întregirii României. Este sărbătoarea vieţi mele, este sărbătoarea vieţii noastre a tuturor românilor. Am făcut un drum lung până aici, simbolic este drumul făuririi României care s-a măsurat în veacuri. Sta­vila a fost mereu, dar ţelul propus
s-a realizat. Au cutezat să se opună celor puternici: Burebista, Decebal, Gelu, Vlad Vlahul, dar şi Vlad Draculea, Nicolae şi Neagoe, Iancu, Drag şi Balc,Ştefan, Mihai, Alexandru, Ioan şi mulţi alţii. Pământurile locuite de români au fost pe direcţia valurilor migratoare şi la intersecţia marilor imperii, a marilor puteri. Migratorii, apoi imperiile otoman, ţarist, Habsburgic şi Austro- Ungar au întârziat unirea şi dezvoltarea românilor. România este astăzi o ţară tampon la intersecţia marilor interese şi i se permite dezvoltarea doar pe direcţiile care nu contravin acestora. Ce-i de făcut? În primul rând să încetăm noi, dar mai ales mass-media să denigrăm România. România nu este o ţară care nu poate fi guvernată de români. Nu este o ţară de hoţi sau de corupţi. Să respingem orice idee care generează discordia dintre provinciile româneşti. România este un stat unitar şi indivizibil. Apoi, să avem tărie şi cutezanţă pentru a ne stabili calea de urmat şi parcurgerea ei. Visul unor generaţii de veacuri a fost realizat prin făurirea unui stat puternic, la 1918, România întregită cu jertfă, cu luptă şi cu speranţă, dar şi cu sincope, trădări şi neîmpliniri temporare. N-o să reuşim să avem libertate de acţiune, dar ţelul propus se poate şi trebuie împlinit. Toţi românii să fie laolaltă. Suntem azi pe urmele memorandiştilor contestaţi de o parte din fraţii lor, cei care atunci erau mulţumiţi de statutul social pe care l-au avut, îndemnaţi de alţii, inclusiv de regele speranţei lor, să aştepte momentul oportun. Ei şi-au văzut de drumul lor, ei au fost generaţia Marii Uniri, au fost făuritorii Roł:mâniei Mari. Atunci, la 1892, Vasile Lucaciu - numit Leul de la Şişeşti, la Viena spunea: de vom pieri noi care am venit la Viena, ca reprezentanţi în număr de peste 300 de oameni, naţia noastră nu va pieri pentru că acasă  în Ardeal mai sunt 2.999.000 de români. Astăzi, într-un alt climat European, noi, puii de lei din Şişeşti, Chechiş, tot Maramureşul şi întreaga ţară, peste 300 de români o spunem aici la Viena, mâine o vom spune la Bruxelles, de vom pieri noi care trăim azi acasă, mai sunt 2.999.000 de români, care trăiesc în Europa, alţi români sunt răsfiraţi în întreaga lume şi ne vor duce mai departe limba traco-daco-geto-română şi naţiunea noastră va dăinui în veci. Noi, la fel ca toţi românii care trăiesc şi simt româneşte, dorim să ne făurim un viitor luminos cu toţi românii laolaltă, păstrând cu sfinţenie limba, credinţa, familia şi legea strămoşească. Nu altfel, o spunem tuturor: ne iubim ţara dorurilor şi patimilor noastre, iubim doina, ţarina şi plugul şi vom promova, şi ne vom integra armonios în civilizaţia materială şi spirituală a Europei unite. Am fost şi om fi.”
La mulţi ani, România!

Pr. Adrian MARC

 

 

„Mulțumim Primăriei Dumbrăvița pentru contribuția financiară la o parte din transport, în mod special domnului primar Felician Ciceu și domnului viceprimar Flore Balaj, care ne-a însoțit în calitate de reprezentant al autorității locale. De asemenea, îi mulțumim și colonelului Gavril Babiciu pentru invitație.”

Pr. Adrian Marc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.