• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Septembrie , 2016

Cel mai longeviv primar din ţară

Are 24 de ani ca primar în fruntea comunei Asuju de Sus şi se poate lăuda că, printre numeroasele sale realizări se numără şi promovarea folclorului şi tradiţiilor autentice prin una dintre cele mai longevive sărbători din judeţ: Târgul Cepelor, manifestare ajunsă la cea de-a 46-a ediţie. Dintre acestea, jumătate au fost organizate şi perfecţionate an de an de primarul Vasile Boitor.

 

Reporter: Cum se desfăşoară ediţia din acest an a Târgului Cepelor?

Vasile Boitor: Târgul Cepelor este unul dintre cele mai longevive festivaluri care se desfăşoară an de an, în Maramureş. Organizatorii festivalului sunt Primăria Asuaju de Sus, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş. În anul 1995 l-am redenumit şi l-am făcut festival interjudeţean, sub titulatura „Festivalului Interjudeţean al Folclorului din Ţara Codrului”. Deşi acum aniversăm a 46-a ediţie, de fapt acest târg are loc în Asuaj de peste 100 de ani. An de an, la Asuaj participă, la Târgul Cepelor, 10.000 - 15.000 de oameni.

Pe scenă evoluează ansambluri folclorice din toate colţurile Maramureşului, astfel că atmosfera este una de sărbătoare şi de bună dispoziţie.

Nu lipsesc de aici nici celebrii vânzători de ceapă, dar nici micii sau puii la rotisor. Am invitat şi acum, alături de noi, ansambluri folclorice, dar şi primari din judeţele vecine, Satu Mare şi Sălaj. Sunt aşteptaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, vicepreşedinţii CJ, prefectul şi subprefectul de Maramureş, parlamentari, primari din comunităţile vecine, prieteni ai comunei Asuaju de Sus. Am înţeles că ar putea să vină şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe care îl aşteptăm cu drag în mijlocul nostru. Va fi o sărbătoare pe cinste, la fel ca fiecare ediţie, unde sâmbătă seara pregătim un spectacol pentru tineret, iar duminica o dedicăm folclorului. În acest fel păstrăm tradiţia şi valorile noastre autentice. Ca invitaţi speciali avem Ansamblul Transilvania şi Ansamblul Coroniţa.

 

Reporter: Cum aţi încheiat mandatul anterior şi cum l-aţi început pe cel actual?

Vasile Boitor: Mandatul anterior l-am terminat foarte bine, mandatul acesta  l-am început fără contracandidat, nu s-a mai înscris nimeni în cursa electorală pentru mandatul de primar aşa că am fost  reales cu 100% din voturi.

 

Reporter: Cel mai drag proiect pe care aţi reuşit să-l implementaţi în cei 24 de ani de când sunteţi primar?

Vasile Boitor: Toate proiectele pe care le-am implementat mi-s dragi, că se văd rezultatele, şi oportunitatea şi necesitatea lor. Cel mai important este să realizăm acum canalizarea, pentru că legislaţia europeană spune că trebuie să ai canalizare, dar comunele sub 2000 de locuitori nu pot accesa fonduri europene. Pe fonduri europene nu se poate realiza. Asta mai avem de făcut, restul sunt făcute, apa e introdusă de 10 ani, am pus instituţiile la punct, drumurile, podurile.

Avem proiecte depuse pe fonduri europene pentru drumuri agricole şi forestiere, dar canalizarea nu se poate depune, e o discriminare faţă de comunele mici. Trebuie dată o soluţie, facem fose septice, sau ce facem? Trebuie dată o soluţie dacă ni se cere să respectăm condiţiile de mediu. Dacă reuşesc să implementez şi acest proiect nu mai candidez, voi avea 28 de ani ca primar şi las pe alţii mai tineri să vadă cum va merge administraţia.

 

Reporter: Aţi crezut acum 24 de ani că veţi fi reales de atâtea ori şi de fiecare dată cu peste 70% din voturi?

Vasile Boitor: Nu aş fi crezut că voi fi primar 24 de ani, am crezut că mai câştig un mandat şi gata. Mereu am spus să-mi dea Dumnezeu sănătate să mai pot conduce un mandat. Şi Dumnezeu mi-a dat sănătate şi oamenii

mi-au dat încrederea lor de fiecare dată, acest lucru m-a obligat să-mi dau toată silinţa să fac tot ceea ce pot pentru comună. De fiecare dată m-au votat peste 70% dintre alegători.

 

Reporter: Care este secretul longevităţii?

Vasile Boitor: Nu e niciun secret, trebuie să vorbeşti cu cetăţenii, să-i asculţi, să stabileşti corect priorităţile. Nu e niciun secret, trebuie să te ţii de cuvânt, să nu-i consideri pe oameni proşti, să nu-i manipulezi. Să-i respecţi şi să nu-i minţi: e mai corect să le spui asta pot face, asta nu, atâţia bani avem, nu pot face mai mult decât permite bugetul. Eu nu mai trebuie să fac campanie electorală, eu merg şi îi rog să vină la vot, să voteze cu cine vor. Am şi o echipă de încredere în jur, şi angajaţii primăriei şi consilieri locali. Eu glumeam prin anii ’90 că voi conduce prin staţie, nu ştiam că vor fi telefoane mobile. Am o echipă care ştie ce are de făcut, chiar dacă sunt în Bucureşti, nu se blochează activitatea primăriei, mă sună şi rezolvăm orice problemă, mă pot baza pe ei.

 

Reporter: Un mesaj pentru cei care vor veni la Târgul Cepelor?

Vasile Boitor: Invit pe toată lumea să vină la Târgu Cepelor, o manifestare tradiţională de peste 100 de ani, ajunsă la cea de-a 46-a ediţie. Cei care au fost de 23 de ani, de când organizez în calitate de primar acest eveniment, au văzut schimbările. Anual sunt peste 10.000 de oameni, le place cum organizăm totul, e o sărbătoare câmpenească, se întâlnesc prietenii şi neamurile la un mic, la o bere, e spectacol, totul e organizat. Sunt peste 2000 de maşini, dar nu sunt blocaje, standurile sunt aranjate pe categorii, textile, mâncare, artizanat, am încercat să satisfacem cât mai multe gusturi.

 

 

La Asuaju de Sus se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, 10 şi 11 septembrie 2016, a 46-a ediţie a „Festivalului Interjudeţean al Folclorului din Ţara Codrului”, cunoscut maramureşenilor şi sub denumirea de „Târgul Cepelor”. Deschiderea oficială va avea loc duminică, 11 septembrie, la ora 12.00. Aceasta este cea mai veche şi amplă manifestare artistică a întregii zone etno-folclorice a Codrului, cu o bogată ofertă artistică, dar şi cu vânzare de produse legumicole, la loc de mare interes aflându-se ceapa. Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că, duminică, la Asuaj, va fi prezent şi liderul naţional al PSD, Liviu Dragnea.

 

 

„Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a promis, în urmă cu două luni, la momentul înmânării diplomei de merit pentru primarul Vasile Boitor, din Asuaju de Sus, că va veni în Maramureş, în zona Codru, pentru a mulţumi maramureşenilor pentru susţinerea acordată candidaţilor social-democraţi la alegerile locale. S-a ţinut de cuvânt şi astfel, duminică, 11 septembrie, va fi prezent la Asuaj, la Festivalului Interjudeţean al Folclorului din Ţara Codrului, cunoscut generic sub numele de Târgul Cepelor, pentru a fi în mijlocul oamenilor.

În măsura în care timpul îi va permite, am dori, desigur, să îi prezentăm felul în care se implementează investiţiile finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Acesta este un program instituit de Liviu Dragnea în România şi care, în zona Codru, are investiţii aproape în fiecare localitate. Vorbim despre podul peste Someş la Ulmeni, despre drumurile comunale din Asuaju de Sus, Ardusat, Ariniş, Băiţa de sub Codru, Bicaz, Fărcaşa, Oarţa de Jos, Sălsig, Ulmeni, dar ne referim şi la aducţiunile de apă şi canalizare din Fărcaşa, Mireşu Mare, Recea, Satulung, iar aici vorbim doar despre investiţiile făcute în zona Codru”.

Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.