• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Cel mai longeviv primar din Maramureş

Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus, este unul dintre cei mai vechi primari din ţară. Cu 23 de ani de experienţă în administraţie şi realizări pe măsură, Boitor este şi la propriu şi la figurat un primar de 5 stele!

 

Comuna Asuaju de Sus este un exemplu în ceea ce priveşte administraţia locală, nu doar la nivel judeţean, ci şi naţional. Vasile Boitor, mai marele comunei, ocupă funcţia de primar din 1992. De numele său este legată practic întreaga dezvoltare postdecembristă a comunei. Prin perseverenţă, curaj şi implicare, Vasile Boitor a reuşit să construiască aproape de la zero o comună europeană, cu servicii moderne, instituţii dedicate cetăţeanului şi, bineînţeles, o comună care îşi promovează zestrea tradiţiilor şi o transmite către tânăra generaţie.

Primarul de Asuaju de Sus are o filosofie simplă de viaţă şi un secret al longevităţii inspirat din bunul simţ popular: „Trebuie să fii corect, civilizat şi să-I ajuţi în toate problemele, că în fond ăsta-i şi rolul primarului. De asemenea, e foarte important să-i asculţi pe oameni, să-i sfătuieşti şi să te sfătuieşti cu ei”. Cariera sa în administraţia locală a început imediat după Revoluţie, când, în urma unei întâlniri publice a fost ales preşedinte al FSN.

A fost propus ca primar interimar la Ariniş, comună care pe atunci reunea comunele Asuaju de Sus, Băiţa de sub Codru şi Ariniş. Apoi, în 1992, a candidat la funcţia de primar al nou-înfiinţatei commune Asuaju de Sus, fiind ales din primul tur. La fel şi în 1996, 2000, 2004, 2008 şi 2012.

Cu 5 mandate pline de realizări la activ, Vasile Boitor este, cu adevărat, un primar de 5 stele.

 

Reporter: Care a fost secretul longevităţii dvs. în funcţia de primar ?

Vasile Boitor: Sunt primar din 1992, din 20 februarie. În ţară nu ştiu dacă mai sunt 10 primari cu aceeaşi vechime ca şi mine. Am mers mereu pe principiul că trebuie să încerci să faci tot ce ai promis şi ţi-ai propus. Şi dacă 100% nu poţi realiza, pentru că mereu mai rămâne ceva de făcut, atunci măcar 90% trebuie să faci. Cred că oamenii s-au convins că sunt un om de cuvânt, un primar care lucrează pentru oameni şi de aceea am câştigat mereu alegerile, pentru că mi-am făcut treaba. Am avut şi momente în care, sigur, te oboseşte aceeaşi muncă, dar faptul că oamenii şi consiliul local au fost alături de mine m-au motivat să merg mai departe, să continui proiectele începute.

 

Reporter: Practic, toată dezvoltarea postdecembristă a comunei se leagă de dumneavoastră.

Vasile Boitor: Aşa e, nu era asfaltat nici drumul dinspre Ariniş, nu era apă, absolut nimic aici. Suntem singura comună din zonă care are apă din 2007.

 

Reporter: Care a fost cel mai greu mandat?

Vasile Boitor: Primul mandat, pentru că începutul este întotdeauna cel mai greu, am avut problema aceea cu Bârsăul, cu păşunea de 100 de hectare, a durat 2 ani de zile până am rezolvat-o. Presa la vremea aceea a vorbit mult despre situaţia noastră.

A fost prima satisfacţie, că am putut duce 100 de hectare de păşune în proprietatea comunei noastre. Imediat am demarat şi alte proiecte şi până în 1996 am reuşit şi am asfaltat şi drumul de la Ariniş - Asuaju de Sus, pe o distanţă de 10,5 km, care era numai praf şi noroi când ploua. Au fost fost două mari realizări, pe lângă asta, am început şi cu modernizarea instituţiilor, am făcut şcoala de la Asuaju de Jos, care era într-o stare avansată de uzură, se crăpau pereţii, am făcut căminul din Asuaju de Jos. Am luat instituţiile care aveau clădiri într-o stare mai avansată de degradare să le aduc la un standard cât mai bun. Pe urmă am modernizat toate instituţiile, inclusiv primăria, căminele. Primăria am renovat-o, am izolat-o, am pus geamuri şi uşi. Într-un an am făcut uşile şi geamurile, apoi am zugrăvit şi am izolat. Şcoală avem numai una, pentru că pe elevii şi preşcolarii din Asuaju de Jos îi aducem cu microbuzele aici. În 2000 am demarat prin Banca Mondială un proiect care şi azi arată foarte bine, după 15 ani de zile. Au fost lucrări bune şi în fiecare an le împrospătăm, zugrăvim, asigurăm centralele tot. Şi aşa, încet, le-am făcut pe toate. Dintre proiectele mari ne-a mai rămas canalizarea şi asfaltarea uliţelor comunale.

 

Reporter: Cum ţineţi legătura cu cetăţenii?

Vasile Boitor: Vorbim la biserică de obicei şi apoi uşa biroului meu e deschisă tot timpul. Pe toată lumea ajut cu ce se poate. Am rămas ca un sfătuitor. Oamenii zic: „mă duc la primar să văd ce zice”, indiferent despre ce e vorba.  

 

 

„Am mers mereu pe principiul că trebuie să încerci să faci tot ce ai promis şi ţi-ai propus.

Şi dacă 100% nu poţi realiza, pentru că mereu mai rămâne ceva de făcut, atunci măcar 90% trebuie să faci”.

Vasile Boitor

Comentariile celorlalți

Pop Gheorghe pe 26.10.2015 la 11:30
Persoana primarului Vasile Boitor isi are radacini de neam care confirma zicala "Aschia nu sare departe de taietor":Bunicul sau Gavrila Anichii a fost un primar foarte apreciat(in vremuri de demult),iar bunicii din partea mamei gospodari de mare cinste in Asuaj.
Dumnezeu sa-ii binecuvanteze pe ASUAJENI!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.