Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cea de-a doua ediţie a evenimentului „Întoarcerea la Sighet: Întâlnirea între generaţii” s-a dovedit a fi una de succes
Cea de-a doua ediţie a evenimentului de amploare desfăşurat la Sighet cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului s-a dovedit a fi un succes. Sute de evrei veniţi din toate colţurile lumii au petrecut 5 zile la Sighet şi au avut prilejul de a vizita locurile în care odinioară îşi ducea traiul mai bine de 70% din populaţia municipiului, alcătuită din evrei. Seria evenimentelor a debutat încă de miercuri, cu diferite manifestări culturale, şi a culminat la sfârşitul săptămânii trecute cu momente religioase, dezbateri, vizite în localităţile apropiate de Sighet, dar şi spectacole inedite, pregătite de către tinerii din municipiu. Cel mai emoţionant moment a avut loc sâmbătă seară la Gara Sighet, unde, pe şinele de la tren, au fost aprinse lumânări în amintirea celor care au pierit în Holocaust.
Ziua de duminică a început cu comemorarea victimelor Holocaustului, la Cimitirul Evreiesc din municipiu, acolo unde oaspeţii veniţi din toată lumea au asistat la un moment religios în memoria celor care au înfruntat vremurile care au marcat întreaga comunitate. Au fost clipe emoţionante pentru toţi cei prezenţi, mai ales că printre victimele Holocaustului s-au numărat şi rude ale celor prezenţi. Evreii le-au adus un omagiu prin rugăciuni şi cântece.
Municipalitatea a pregătit o surpriză pentru câţiva dintre oaspeţii veniţi la Sighet cu prilejul acestei manifestări. Astfel au fost acordate certificate de recunoştinţă din partea Primăriei pentru supravieţuitorii Holocaustului născuţi la Sighet.
„Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, în numele administraţiei publice locale, acordă certificat de recunoştinţă pentru sacrificiu şi pentru demnitate unui evreu născut în municipiul nostru şi care s-a reîntors acum, cu ocazia evenimentului: „Întâlnirea între generaţii: Întoarcerea la Sighet”, a transmis Mirela Buftea, purtător de cuvânt al Primăriei Sighetu Marmaţiei.
La orele amiezii, oaspeţii au vizitat Cimitirul Evreiesc, unde au aprins lumânări şi s-au rugat, iar mai apoi s-au deplasat spre Casa Muzeu „Elie Wiesel”, unde au vizitat expoziţia de fotografie pe această temă, inaugurată la prima ediţie a evenimentului. După vizita la Casa „Elie Wiesel”, turiştii veniţi de pe tot globul au vizitat cele mai importante obiective din Maramureş, păstrătoare de tradiţie şi obiceiuri, cum ar fi Muzeul Satului Maramureşean sau Mănăstirea de la Bârsana. La Muzeul Satului, oaspeţii au fost întâmpinaţi de Ansamblul „Mugurelul”, care a pregătit un scurt moment artistic, gustat cu mare bucurie de către turişti.
Oficialităţile sighetene şi-au luat rămas bun de la primarul din Kiryat Yam, David Even Tzur, şi de la membrii delegaţiei israeliene într-un mod care a reuşit să-i emoţioneze pe toţi cei prezenţi până la lacrimi, gazde şi oaspeţi deopotrivă. Concertul oferit de Cvartetul Conservatorului din Kiryat Yam şi spectacolul pregătit în cel mai mic detaliu de elevii Liceului Pedagogic „Regele Ferdinand”, sub îndrumarea profesoarei Rodica Gheorghiu, au ridicat sala în picioare. Elevii din Israel au început momentul lor cu intonarea imnului României.
Dacă oaspeţii din Ţara Sfântă au reuşit să stârnească emoţii prin intermediul instrumentelor muzicale mânuite cu atâta pasiune de către tineri, cei din Sighet nu s-au lăsat nici ei mai prejos şi au dat dovadă de profesionalism şi talent muzical.
Delegaţia din Israel şi municipalitatea sigheteană s-au despărţit cu promisiunea că relaţiile dintre cele două oraşe se vor strânge şi mai mult, iar tinerii vor crea împreună punţi solide între ei. Manifestările dedicate acestui eveniment comemorativ, aflat la cea de-a doua ediţie, i-au făcut pe oaspeţii evrei să simtă că Sighetul va rămâne oraşul în care se vor regăsi de fiecare dată când îl vor vizita.