• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Ce averi au mai agonisit aleşii noştri?

În timp ce România vuieşte de scandaluri de corupţie, iar DNA a devenit mai mediatizat decât Bianca Drăguşanu şi Oana Zăvoranu la un loc, aleşii noştri îşi sporesc în tăcere, averile. GAZETA de Maramureş a luat în vizor cele mai „proaspete” declaraţii de avere.

 
 
 

În luna iunie, primarii şi consilierii judeţeni au împlinit doi ani de mandat. Parlamentarii nu au ajuns încă la jumătatea mandatului, dar unii şi-au pus deoparte „bănuţi” pentru vremuri grele. Deh, nu se ştie când se curmă brusc mandatul.

Realizările sau nerealizările lor le vedem în fiecare zi. Ştim, mai mult sau mai puţin, ce au făcut pentru noi, cei mulţi, cei cărora le-au cerut votul cu mâna pe inimă şi Biblie, jurând că vor lupta pentru mai binele nostru. GAZETA de Maramureş a vrut să vadă ce au făcut pentru ei în aceşti 2 ani, aşa că, am luat la puricat ultimele declaraţii de avere, actualizate în luna iunie a acestui an.

 
 

Începem cu senatorii. Pesedistul Sorin Bota nu şi-a sporit bunurile de la ultima declaraţie de avere, în schimb, are o datorie nouă, de 40.000 de lei, la o persoană fizică, sumă primită anul trecut şi care ar trebui restituită în cursul acestui an.

 

„Celebrul” senator Liviu Titus Paşca, e mai bogat, de anul trecut, cu 50.000 de Euro, bani pe care i-a depus în două depozite constituite în 2013. Răutăcioşii se întreabă dacă banii n-ar fi cumva din salariul încasat ilegal de soţie, angajată a cabinetului său senatorial. Deh, nişte răutăcioşi, că în noua declaraţie de avere nu mai apare salariul soţiei ca şi consilier.

 

Alt senator, la fel de controversat, Liviu Marian Pop a primit anul trecut o donaţie de la părinţi, în Vişeu de Jos, casă şi teren, deh să aibă şi el bunuri în colegiul care l-a trimis în Senat. În rest, şi-a crescut lista de datorii cu un credit contractat în acest an, în valoare de 60.000 de lei, pe care trebuie să-l restituie băncii până în 2016.

 

Senatorul Ciprian Rogojan nu a dobândit noi bunuri, doar şi-a vândut maşina anul acesta, cu 7000 de Euro şi şi-a deschis două depozite, unul în valoare de 7000 de Euro şi unul de peste 230.000 lei. Anul trecut a contractat şi un credit de circa 37.000 de lei, pe care trebuie să-l plătească până în 2016.

 

Buun, trecem la deputaţi. Boniş Istvan a dobândit anul trecut o casă de vacanţă în Seini, de 15 mp, iar anul acesta şi-a cumpărat o maşină.

 

Deputatul Mircea Dolha nu şi-a modificat situaţia averii. La fel, nici Florin Tătaru. Deputatul Călin Matei şi-a cumpărat însă anul trecut un teren agricol în Săcălăşeni.

 

Mircea Man a contractat anul trecut un credit de 19.000 Ron, scadent în 2016.

 

Nuţu Fonta şi-a cumpărat în 2013, prin leasing, o SKODA, iar Gheorghe Şimon şi-a păstrat agoniseala intactă.

În noua declaraţie de avere a Corneliei Negruţ apare o datorie nouă către o persoană fizică, în valoare de 15.000 de Euro, care va fi restituită în tranşe anul acesta şi anul viitor.

 

Deputatul Berci Vasile nici n-a luat, nici n-a dat. Morocico Ioan, alesul ucrainenilor, şi-a adăugat însă, anul trecut, pe lista fondurilor de investiţii sau pensiilor private, încă 54.000 de lei.

 
 

Averi de miniştri

 

Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social, raportează în declaraţia de avere trei terenuri şi trei case, ultima în construcţie. De asemenea, în ultimul an, ministrul a vândut o casă pe care a încasat suma de 550.000 de euro. Cristea deţine obiecte de artă, bijuterii şi ceasuri în valoare de 35.000 euro, iar în conturi mai deţine 300.000 de euro.

 

În cei 11 ani de înaltă performanţă în atletism, Gabi Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului a adunat zeci de medalii, dintre care 12 de aur. Gabi Szabo deţine trei case şi tot atâtea terenuri, tablouri şi bijuterii în valoare de 41.000 de euro, dar are şi datorii de 500.000 de euro.

 

Florin Jianu, Ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, are şi el o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere, deţine o casă de locuit şi un apartament în Slatina, precum şi două apartamente în Bucureşti. În rest, Jianu declara că nu deţine terenuri, automobile, bunuri de valoare, credite sau conturi în bănci.

 

Cel mai tânăr ministru al cabinetului Ponta, ministrul de Finanţe Ioana Petrescu are şi averea cea mai mică, însă are tot timpul să-şi ajungă colegii din urmă. Petrescu nu deţine case, apartamente şi nici bijuterii valoroase. Are însă un fond opţional de pensii de 22.000 de dolari şi a încasat aproape 100.000 de dolari anual de la Universitatea Maryland.

 

Liviu Dragnea şi-a construit în Alexandria o adevărată fortăreaţă luxoasă, pe aproape 7000 de metri pătraţi. Domeniul vicepremierului, întins pe patru locuri de casă, bine ascuns de ochii curioşilor, include o curte imensă cu teren de tenis, piscină şi solar pentru legume, o casă cu etaj şi o căsuţă pentru paznic.

 

În cea mai recentă declaraţie de avere depusă de Dragnea din postura de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, casa de pe Ion Creangă apare, în continuare, în construcţie.

La capitolul clădiri, Liviu Dragnea a mai trecut în declaraţie apartamentul din Turnu Măgurele şi spaţii comerciale în suprafaţă de 1527, 59 mp în acelaşi oraş. Vicepremierul are şi trei terenuri intravilane: unul pe care este construită casa din Alexandria, un altul de 1315 mp în Buşteni şi altul de 2913 mp în Turnu Măgurele. Potrivit declaraţiei de avere, Dragnea are două maşini: o Dacia Logan din 2008 şi o Skoda Superb din 2006. La capitolul active financiare, Dragnea a menţionat un cont curent de 12 246 dolari şi un alt cont de 106.857 lei.

Vicepremierul are creanţe în valoare de 200.000 de euro la SC Hotel Turris SA Turnu Magurele, hotelul administrat de soţia sa, Bombonica. După datele trecute în declaraţia de avere, Dragnea beneficiază de venituri mai mari de 5000 de euro pe an de pe urma unui imobil şi a unui teren din Turnu Măgurele. Singurele venituri ale familiei Dragnea sunt lefurile. După declaraţia de avere depusă în iunie 2013, vicepremierul a câştigat 57.566 de lei din salariul de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, 1317 lei din funcţia de ministru şi 57 de lei din cea de deputat. Bombonica Dragnea a câştigat 30.214 lei ca economist la SC Hotel Turris SA.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.