Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Câţi bani au cheltuit deputaţii?
Cheltuielile deputaţilor din legislatura 2012 - 2016 se ridică la aproape
93 de milioane de euro. Şi, mai mult, noua legislatură are toate şansele să depăşească recordul actual. În prima lună de la alegeri, noii deputaţi au „spart” peste jumătate de milion de euro.
419 milioane de lei, adică aproximativ 93 de milioane de euro! Aceasta este fabuloasa sumă la care se ridică cheltuielile cu deputaţii din legislatura trecută. Aceste cheltuieli reprezintă veniturile, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului şi în circumscripţiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, bunuri şi servicii pentru birourile parlamentare şi deplasările în străinătate.
Potrivit datelor publicate de Camera Deputaţilor, cele mai mari cheltuieli cu deputaţii în legislatura trecută s-au înregistrat în anul 2013, atunci când camera inferioară a Parlamentului a cheltuit cu aleşii poporului aproape 107 milioane de lei. În 2014 şi 2015 cheltuielile au fost de aproximativ 102 milioane de lei pe an, iar în 2016 de peste 105 milioane de lei.
Anul trecut, veniturile totale ale deputaţilor au însemnat aproape 24 de milioane de lei, în timp ce diurna pentru deplasarea aleşilor în Capitală şi în teritoriu a ajuns la peste 5 milioane de lei.
În 2016, pentru cazarea deputaţilor s-au cheltuit 15,4 milioane de lei, pentru transport – 10,2 milioane de lei, iar pentru telefonia mobilă peste 450.000 de lei. În decembrie anul trecut, de la preluarea mandatului, cheltuielile cu noii deputaţi au fost de peste 2,4 milioane de lei, adică 532.000 de euro.
Ce înseamnă cheltuielile lunare pentru un deputat? Păi să luăm de exemplu luna decembrie, care a însemnat pentru noua legislatură, de fapt, doar o jumătate de lună. Indemnizaţia lunară primită de un deputat se ridică undeva la 5400 de lei. În decembrie 2016, deputaţii au primit banii pe jumătate de lună: 2161 lei. Diurnele decontate pentru deplasarea la lucrările Parlamentului se ridică la 191.422 lei, iar diurnele pentru deplasarea în circumscripţiile electorale circa 5000 de lei. La aceste sume se adaugă şi cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului, adică bani pentru cazare, transport şi telefonie mobilă.
Pentru cazare, deputaţii au decontat într-o singură lună 459.412 lei.
Potrivit legii: „Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv al senatorului”.
Pentru transport, pe lângă gratuitatea pe calea ferată, deputaţii au decontat 334.578 lei, doar pentru jumătatea lunii decembrie.
Potrivit legii: „Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti şi se deplasează în municipiul Bucureşti pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum şi deputaţii şi senatorii care au domiciliul în municipiul Bucureşti şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-întors pe săptămână. Beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (4) deputaţii sau senatorii care efectuează deplasări în ţară, ca urmare a hotărârilor birourilor permanente ale celor două Camere, deciziei preşedintelui Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului, a liderilor de grup şi a preşedinţilor comisiilor permanente, pentru activităţi legate de exercitarea mandatului. Deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi sau în municipiul Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de un număr de călătorii cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului.
La sfârşitul mandatului, pentru o perioadă de 30 de zile, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi au dreptul de a deconta 6 călătorii, cu mijloacele prevăzute la alin. (1) sau cu autoturismul proprietate personală, în condiţiile prevăzute la alin. (4), pentru efectuarea formalităţilor de lichidare”.
Pentru telefonie mobilă, fiecărui deputat i se decontează un abonament de 10 Euro, asta a însemnat în decembrie 2016 - 3.789 lei, numai pentru deputaţii din noua legislatură.
Pentru cheltuieli în cadrul colegiului, fiecare deputat ales la alegerile din decembrie 2016 a decontat 2235 de lei, reprezentând chirie pentru cabinet parlamentar, utilităţi, telefonie fixă etc.