• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 August , 2020

Cascadă de evenimente culturale în cadrul Festivalului Artelor

Teatrul Ararat, primul și singurul teatru particular din Maramureș, a pus în 2017 bazele unui Festival de Teatru, care ulterior s-a transformat într-un Festival al Artelor. Acest Festival se numește „Repere, Mituri, Identități”. Festivalul se desfășoară având ca partener principal Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, din Baia Mare, cu susținere din partea Primăriei Baia Mare și a Consiliului Județean Maramureș.


Anul acesta, Festivalul a ajuns la a IV-a ediție, și pe lângă spectacole de teatru adună și alte evenimente culturale: vernisaje de expoziții de pictură, sculptură sau fotografie și proiecții de filme do­cumentare despre zone importante din Maramureș sau din județele limitrofe.
„Festivalul este pe un trend ascendent, are din ce în ce mai multe eve­nimente cu o arie de desfășurare din ce în ce mai mare. Festivalul se desfășoară anul acesta în perioada 19 iulie – 30 august, după urmă­torul calendar. În fiecare sfârșit de săptămână, sâmbăta și duminica este programat câte un eveniment cultural care cuprinde trei subac­țiuni culturale. Seara debutează cu vernisajul unei expoziții organizate în șura casei Preluca din Muzeul Satului din Baia Mare, iar apoi publicul participă la un spectacol de teatru, iar după ce se încheie spectacolul are loc proiecția unui film documentar”, ne-a spus Clau­diu Pintican, președintele Teatrului Ararat.

În cadrul tuturor evenimentelor din cadrul Festivalului din acest an, au fost mobilizați peste 100 de artiști. Noutatea este că în această ediție a Festivalului au fost invitate trei teatre, în comparație cu ediția anterioară când a fost invitat un singur teatru pe parcursul a trei week-end-uri. Acum sunt trei teatre pe parcursul a opt week-end-uri: Teatrul Godot din București, Teatrul Particular din Brașov și Teatrul Municipal din Baia Mare.
„Suntem în plină desfășurare a Festivalului, mai avem trei evenimente, care la rândul lor conțin alte trei subevenimente. În 23 august, la ora 8 seara va fi vernisajul expoziției «Retrospective» a artistului băimărean Paul Covaci, urmat de spectacolul Teatrului Ararat - «Romanța Anonimilor», după care o să avem un film documentar - «Povestea clopoțeilor din Cheud». Ultimele două evenimente vor avea loc week-end-ul săptămânii următoare, în 29 și 30 august. În 29 august va fi verni­sajul expoziției «Oximoron» a artistului Lucian Dobârtă din Bistrița Năsăud, urmat de spectacolul «Viața ca o paradă», o comedie a Teatrului Ararat, și se va în­cheia cu filmul documentar «Baia Mare, orașul aurului». Pentru duminică 30 august au fost invitate personalități ale vieții culturale din Maramureș, Târgu Mureș și Cluj, care vor lua cuvântul înainte de spectacolul emblemă a Teatrului Ararat «Pe mine, mie, redă-mă», spectacol care mar­chează avanpremiera Zilei Limbii Române din 31 august. Apoi vom avea o proiecție de film cu cele mai importante momente ale Festivalului din acest an. Dacă nu este singurul, este unul dintre puținele festivaluri de teatru care se derulează în Nordul Țării, deci trebuie să fim mândri și să ne bucurăm că putem să facem astfel de lucruri în orașul și județul nostru”, ne-a declarat Claudiu Pintican, președintele Teatrului Ararat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.