• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2018

Căruțele care parcurg „Drumul Unirii” au pornit din Maramureșul Voievodal spre Alba Iulia

Convoiul căruțelor a pornit din Apșa de Jos, Ucraina, cu români pa­trioți din dreapta Tisei, conduși de primarul ora­șului Solotvino, Gheorghe Uhali. A­ceștia au fost întâmpinați la Podul istoric de către o delegație a Consiliului Județean Maramureș, condusă de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, alături de care s-au aflat primari din Maramureșul istoric. Întâlnirea a fost emoțio­nantă, delegații pornind spre centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației, acolo unde, în fața statuii dr. Ioan Mihalyi de Apșa, mulțimea adunată i-a întâmpinat cu urale și multă bucurie.
La împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din Sighetu Marmației, pe platoul din fața statuii corifeului s-a intonat, la taragot, în interpretarea consilierului județean Ioan Sas, imnul de stat și s-a desfășurat ceremonialul militar. Prefectul Vasile Moldo­van a primit onorul și a salutat Drapelul de luptă, trecând în revista Garda de Onoare, după care s-a oficiat serviciul religios de un sobor de preoți. În fața asis­tenței compusă din personalități locale, consilierii județeni Dorel Orza, Nicolae Mișulec, Ioan Sas, Felician Cerneștean, Gheorghe Mihai Bârlea, consilieri locali, au fost rostite alocuțiuni de către prefectul Vasile Moldovan, vicepre­ședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, primarul mu­nicipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, directorul Muzeului Maramureșean, Gheorghe Todin­că și profesorul Mihai Dăncuș.

„Mă trec fiorii emoției astăzi, în fața dumneavoastră, pentru că și eu m-am născut în Sighet, cu 45 de ani în urmă. Este un moment special pe care îl marcăm împreună, e o zi sfântă pentru Maramureșul Istoric, o zi în care, în urmă cu 100 de ani, maramureșenii noștri dragi au hotărât să se îndrepte spre Alba Iulia, alegându-și reprezentanții. În urmă cu 100 de ani, maramu­re­șenii s-au aflat în linia întâi a Marii Uniri și acum, inclusiv prin acest eveniment, maramureșenii dovedesc că sunt primii atunci când trebuie să marcheze mo­mentele de răscruce ale istoriei noastre naționale. I-am pomenit și cinstit pe eroii noștri, iar când vorbim de eroi, cu toții ne gândim la sacrificiu la sânge, la dragostea de neam și țară, dar și la valori. Iar valorile în care au crezut înaintașii noștri trebuie să rămână călăuză în tot ceea ce facem, atât nouă, celor care vremelnic ne aflăm la conducere, cât și tuturor românilor,” a subliniat Ioan Doru Dăncuș, vi­cepreședintele Consiliului Jude­țean Maramureș.

Tot cu această ocazie a fost inau­gurată placa memorială amplasată pe casa memorială dr. Ioan Mi­halyi de Apșa, edificată ca primul Muzeul al Maramureșului, după care s-au depus coroane de flori la monumentul dedicat academicia­nului precursor al Marii Uniri.
O altă placă a fost dezvelită pe clădirea fostului Consiliu Național Român din Sighetu Marmației unde, la data de 22 noiembrie 1918 a avut loc Adunarea Na­țională a românilor maramureșeni, care a ales Sfatul Național și a hotărât trimiterea delegațiilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. La finalul evenimentului, în fața a mii de maramureșeni, în centrul municipiului Sighetu Marmației, peste 15 primari din Maramureșul Voievodal au semnat un creden­ţional de mulțumire și recunoștință a faptelor înaintașilor care au înfăptuit, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire, proces în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul ace­luiași stat național, România.

Căruțele și caii cu moroșeni din Oncești, Giulești, cei din dreapta Tisei și Săpânța, care au pornit la realizarea lungului drum spre Alba Iulia au fost sfințite de un sobor de preoți. Manifestarea s-a încheiat cu un moment cultural-artistic, în acordurile imnului compus special de artistul Dinu Nistor pentru deplasarea convoiului de căruțe pe „Drumul Unirii”, căruțe în care au urcat oficiali și maramureșeni dornici să refacă drumul spre capitala Unirii, Alba Iulia.

„Drumul Unirii” este un proiect demarat de Consiliului Județean Maramureș și aprobat de Co­mitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și se va încheia pe 1 decembrie, la Alba Iulia, când maramureșenii vor fi prinși în parada populară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.