• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

„Cartea Cetății Zynir” – monografia orașului Seini, la a doua ediție

Pr. Gheorghe POP

În anul Centenar, în semn de re­cu­noștință și omagiere ai mari­lor patrioți și ai eroilor seineni și din întreaga țară, care și-au jertfit viața în cele două conflagrații mondiale, pentru înfăptuirea „visului de aur” – făurirea României Mari, la 1 De­cembrie 1918, și apoi a recuperării teritoriului din Nord-Vestul Transil­vaniei, ocupat de Ungaria Horthystă în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, Consiliul Local al orașului, în ședința din 15 martie 2018, la propunerea doamnei primar Gabriela Tul­bure aprobă reeditarea monografiei cu completările la zi a celor petrecute în intervalul de timp 2003-2018, în toate sectoarele de activitate de pe raza orașului, având ca și scop cunoașterea cât mai amă­nunțită a localității, de către gene­rațiile ce vor urma, așa încât să fie mândrii de străbunii lor care s-au jertfit pentru unitatea națională, pentru credință și graiul românesc, pentru realizările în dezvoltarea localității.
Ediția a II-a se tipărește la Editura „Maestro-Tip” din Fersig, editor Mir­cea Remețan, prin contribuția finan­ciară a Consiliului Județean Mara­mureș. Are 558 de pagini ilustrate și va fi lansată la finele lunii noiembrie, (29 noiembrie 2018), în preajma aniversării Centenarului Marii Uniri. Monografia prezintă o privire de an­samblul asupra localității, sub aspectul așezării geo­grafice, condiții naturale, geomorfologia, climă, flora și fauna, toponimie. Sunt prezentate date despre istoria Seiniului și a locuitorilor săi, mărturii arheologice, documentare despre exis­tența lui, organizarea din trecut, luptele pentru apărare în fața năvălitorilor străini, persecuțiile religioase și a exploatatorilor locali. În paginile sale se găsește istoria Parohiei Ortodoxe Seini, șirul preoților, cântăreți bisericești și corul parohiei.
Sunt prezentate date despre învățământ, cultură, economie, sănătate, persona­lități seinene de ieri și de azi, parohiile din loca­litate, istoricul localităților Săbișa și Viile Apei, probleme de etnografie și folclor, datini și obiceiuri ș.a.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.