• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 21 Iunie , 2014

Cariera, vis sau coşmar

Relaţionarea cu persoane din diverse domenii de activitate m-a condus la concluzia că este necesară realizarea unei coloane care să prezinte plusurile şi minusurile pe care acestea le au.

 
 

Principalul motiv: ideea că „acolo” sau „dincolo” e mai simplu, mai atractiv, mai dinamic, colectivul e mai unit etc., oferă tuturor posibilitatea de a visa că, la un moment dat, s-ar putea îndrepta spre un loc de muncă mai „altfel”. În plus, în momentul de faţă, pentru multă lume, conceptul de carieră a devenit modul de viaţă şi, în consecinţă, un vis sau după caz, un coşmar.

Această coloană nu se doreşte a fi nici o apologie a unui loc de muncă anume, nici o analiză SWOT, care să întărească convingerea celui ce o citeşte că îşi doreşte să fie parte dintr-un domeniu de activitate sau altul.

Principalele concluzii sunt obţinute într-un mod empiric de pe eşantioane de persoane nereprezentative cantitativ, dar prezente în aceste medii în mod activ. Pentru acurateţea rezultatelor, cei intervievaţi nu vor fi parte a conducerii, a zonelor de coordonare şi control etc., ci vor fi simpli lucrători.

 
 
Starea de fapt:
 

Sunt „încântaţi” de beneficiile salariale, majoritatea au la încadrare cca. o sută de lei peste salariul minim, dar beneficiază după câţiva ani de o mărire substanţială de încă o sută. „Primii zece ani sunt mai grei” apoi te măriţi dacă ai noroc şi scapi…. mai greu pentru bărbaţi. Iar la pensie eşti pe val, nici condiţii speciale, nici stres crescut, nici alte beneficii dacă nu ai reuşit să prinzi o funcţie superioară… deci merită.

În condiţiile în care orele suplimentare sunt plătite în mulţumiri în ceruri, cel mai frumos moment al zilei este cel în care, în cadrul şedinţelor, sunt apostrofaţi pentru incapacitatea de a convinge mai mulţi inconştienţi să utilizeze „minunatele” beneficii bancare. Cine reuşeşte, totuşi să treacă peste starea de jenă şi convinge bătrâni sau persoane mai puţin atente la condiţiile contractuale, să-şi facă diverse conturi, carduri etc., are apoi „bucuria” (e drept, dacă rezistă câteva luni) de a răspunde la ţipete, lacrimi şi ameninţări cu netulburatul: „Acestea sunt condiţiile băncii noastre”.

Îmbrăcămintea „office” şi „smart office” oferă posibilitatea de a te plimba tacticos printre birouri (dacă eşti şef), dacă nu îţi ajută pielea să se menţină caldă şi umedă întreaga zi. Aerul condiţionat vara şi căldura iarna oferă posibilitatea unei ţinute impecabile. Coafura rezistă, lacul de unghii rezistă, gulerele cămăşilor albe mai puţin, dar nu se văd de sacouri.

Partea bună e că nu lucrezi nici în frig, nici la soare în căldură (vorba bunicii) deşi spun unii că-i iau toate frigurile sau căldurile când după o zi de sorbit monitorul din ochi scapă câte un zero în plus la vreo sumă sau au pus o cifră greşită la vreun cont.

În rest, până la momentul apariţiei vreunui control totul e perfect. Opt ore pe zi, de la ora nouă la ora douăzeci trec în câteva minute. Apoi timpul se opreşte. Până la finalizarea auditului timpul se opreşte, firele albe se dezvoltă, hipoxia urmată de căderi de calciu generate de ridicarea câte unei sprâncene acuzatoare ajută pe termen lung angajatul să-şi întărească hotărârea de a-şi face o pensie pentru urmaşi.

Partea frumoasă e că majoritatea reuşesc să-şi menţină silueta zveltă într-o continuă descreştere şi nu prin tonifiere, ci prin evitarea cu obstinaţie a pauzei de prânz.

O altă parte „superbă” e „posibilitatea” de a zâmbi continuu tuturor, indiferent de starea naţiunii sau măcar de cea proprie. Astfel, relaxarea musculaturii faciale ajută tinerii să rămână tineri, iar pe cei mai puţin tineri, să aibă senzaţia acută de tinereţe „în ceafă”.

Grija acută manifestată de angajator faţă de angajatul obosit se manifestă la modul divin prin posibilitatea de a-şi lua concediu atât atunci când l-a programat, cât mai ales atunci când, după ce a rămas cu prea multe zile din anul precedent apare obligativitatea luării rapide, indiferent de necesitate. Bonusul orelor suplimentare asigurate în aceste condiţii colegiilor, care urmează să preia activitatea celor plecaţi, este auzit astfel în apropierea finalizării orelor de program (pe la orele 21:00 – 22:00) la sfinţii evanghelişti care încep să se pogoare în şiruri lungi în apropierea băncilor.

Dar cel mai mare beneficiu este şi va rămâne posibilitatea de a-i spune copilului, când după cinci zile lucrătoare ajunge să te vadă a şasea, că lucrezi la bancă.

 
 
FUNCŢIONARI BANCARI
Varianta oficială:  

Care sunt îndatoririle postului? 

- să negocieze cu clienţii şi să-i informeze despre serviciile bancare oferite;

- să deschidă, să ţină şi să administreze conturile clienților în lei sau valută;

- să facă operaţiuni cu numerar şi fără numerar;

- să gestioneze carnete de cec, bilete la ordin şi carduri de plată;

- să administreze activităţile legate de servicii către clienţi şi de alte departamente din cadrul băncii.

 

Care este nivelul de salarizare?

Peste media oferită pe piaţă pentru persoane cu studii superioare.

Unde se desfăşoară activitatea şi în ce condiţii?

Munca se desfăşoară în birouri sau la casierie, în medii de lucru confortabile/atractive şi care nu creează în general probleme.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Tehnologia computerizată şi ustensilele uzuale de birou.

De ce aveţi nevoie pentru a reuşi?

De liceu sau studii superioare în domeniul economic, de putere de concentrare, să fiţi o persoană de încredere cu aspect plăcut şi maniere elegante, abilitate de comunicare/socializare/negociere cu oamenii.

 
 

Cu rezistenţa ridicată la stres obţinută pe parcursul carierei la bancă şi experienţele cumulate atât din contactul cu oamenii, cât şi cu programele informatice ale posibilităţii multiple de reconversie profesională, astfel:

· operator / manipulator elemente puternic deranjate de la ospicii;

· taximetrist bine dispus în traficul din orele de vârf din aglomeraţiile urbane;

· profesor la şcolile ajutătoare;

· „lansator rachete”;

· arhivar specializat în documente referitoare la creşterea ierbii.

 

Dream-job-ul pentru funcţionarul bancar e funcţionar la stat: sa vadă cum e să pleci acasă la ora patru, după ce ai avut de servit doar vreo 10 persoane pe zi.

 
Radu DOBROMIRESCU

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.