Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cantus Mundi în Baia Mare, un spectacol de gală
În Sala Rotary a Colegiului de Arte Baia Mare a avut loc o manifestare deosebită, parte a Programului Național Cantus Mundi. Opt coruri de copii din județul Maramureș au susținut un spectacol de cânt coral dedicat sărbătorilor de iarnă și copilăriei, în cadrul Galei de Crăciun, Cantus Mundi.
Manifestarea a fost aşteptată cu sufletul la gură de sute de elevi, membri ai corurilor şcolare. 242 de copii și tineri din Corurile „Delfinașii”, dirijor Camelia Minghiraș; „Albinuțe Muzicale”, dirijor Florina Bretan; „International Kids”, dirijor Irina Săsăran; „Corul Steluțelor”, dirijor Walter Cristina; Corul Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, dirijor Ioana Trifoi; „Bella Spria” al Școlii Gimnaziale Baia Sprie, dirijor Elisabeta Derecskei; „Albinuțe Zglobii”, dirijor Kato Anca; „Corul Razelor de Soare”, dirijor Ileana Avram și „Madrigaletto” al Colegiului de Arte Baia Mare, dirijor Dorin Florian Chereji, au încântat publicul băimărean cu colinde și lucrări corale special pregătite de sărbători. Gala Cantus Mundi Maramureș este la prima ediție şi se înscrie în seria celor 14 Gale Cantus Mundi naționale și locale, care se desfășoară între 8 și 22 decembrie 2019, reunind pe scenele din toată țara peste 4.000 de copii și tineri.
Programul Național Cantus Mundi este una dintre cele mai importante realizări ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care anul acesta susține trei concerte extraordinare de Crăciun, în București.
La ora fixată pentru începerea programului, sala Rotary a cunoscutului Colegiu băimărean a fost arhiplină. Părinţi, bunici, elevi mai mari şi mai mici, prieteni ai coriştilor au venit în număr mare pentru a vedea reprezentaţia micilor corişti. Trebuie spus că majoritatea corurilor au fost formate din elevi de la clasele pregătitoare şi din clasele primare.
Părinţii şi susţinătorii coriştilor îşi reglau telefoanele mobile pentru a putea face filmări ce vor fi puse în albumele digitale familiale. Se simţea o nerăbdare în sală. De cealaltă parte, în culise şi pe coridoarele dinspre intrarea pe scenă, elevii corişti, aşezaţi în ordinea intrării în reprezentaţie, aşteptau la fel de nerăbdători. Era un zumzet continuu. Elevii mai poznaşi, evident, nu păstrau rândul, făceau glume, se strâmbau, îşi aranjau hainele la nesfârşit. Alţii erau serioşi, probabil recapitulau în gând melodiile pe care urmau să le interpreteze. Lângă ei, profesorii, educatoarele, învăţătoarele se îngrijeau ca totul să fie în regulă la intrarea pe scenă.
După multe aşteptări, programul a început. Cor după cor a intrat pe scenă, iar sala a răsunat de voci cristaline, de melodii frumoase, interpretate cu multă dăruire de elevi foarte mici, elevi mici şi elevi mai mari. Programul s-a încheiat în aceeaşi notă de sărbătoare. O sărbătoare a copiilor care iubesc muzica corală, corul, sărbătorile ce stau să vină!
Profesori încântaţi
Am vorbit cu profesorii implicaţi în organizarea acestei manifestări, despre manifestare, despre copii, despre ce înseamnă acest program naţional.
„Acum are loc prima ediţie a Galei Cantus Mundi, un program naţional de integrare al copiilor prin cor, indiferent de etnie, de probleme de sănătate. Deci, pot participa toţi elevii, nu facem discriminare de niciun fel. Există doar plăcerea de a cânta. De fapt, copiii au o plăcere de a cânta foarte mare. Aici ei se simt protejaţi, ascultaţi, se pot desfăşura în voie şi au o plăcere deosebită de a cânta în cor. Nu este o competiţie, este o Gală în care fiecare cor se prezintă. Nu facem concursuri pentru că acestea, automat, ierarhizează. Şi aici nu dorim aşa ceva. Vrem să-i integrăm pe toţi copiii şi dorim să invităm cât mai multe coruri în acest program naţional. În Maramureş avem mai bine de 34 de coruri. Aici, având în vedere că sala este destul de mică şi din cauza faptului că nu am avut resurse materiale pentru a închiria o sală mai mare, am invitat cele opt coruri, corurile copiilor mici. Sunt de la clasele pregătitoare şi din clasele întâi, şi doar două coruri un pic mai mari”, ne-a spus Elisabeta Derecskei, profesor coordonator al Galei şi dirijor al corului Şcolii Gimnaziale din Baia Sprie.
La rândul său, inspectorul de Arte, Ioan Cristina Mioara de la Inspectoratul Şcolar Maramureş, a fost încântată de eveniment, de micii corişti.
„Am organizat Gala Cantus Mundi ca o reuniune a tuturor copiilor care se pregătesc, deja, cu colinde. Au fost selecţionate câteva coruri pe care le-am considerat reprezentative prin toate apariţiile de până acum în cadrul mişcării Cantus Mundi.
Cantus Mundi este o mişcare naţională, un proiect care a plecat de la o idee a Corului Madrigal, o idee de a promova cântatul vocal în aşa fel încât toţi copiii doritori să se poată înscrie în acest proiect. Să cânte împreună! Asta înseamnă că şi doamnele învăţătoare pot să cânte cu copiii, dar şi profesorii de muzică. Orice grup vocal sau cor poate fi înscris în acest mare parteneriat. El este finanţat, ceea ce înseamnă că
s-au primit partituri, că micii elevi au primit cadouri. Copiilor li s-a asigurat transportul în diferitele locaţii unde au fost evenimente. Au fost evenimente mari la Bucureşti, unde copiilor li s-a asigurat transport şi cazare. Este una dintre cele mai importante mişcări în ceea ce priveşte cântul şi interpretarea vocală la nivel de şcoală, în România, în acest moment. Sunt mii şi mii de copii la nivelul fiecărui judeţ, înscrişi în acest proiect.
Este prima ediţie în Maramureş, ca o Gală. Pentru că noi am mai avut evenimente de a cânta împreună cu aceste coruri, la Baia Sprie. Periodic ne întâlnim şi cântăm împreună repertorii care nu sunt atât de severe ca şi dificultate muzicală, dar antrenează părinţi, antrenează copii, antrenează dascăli.
Următoarea acțiune va fi, cu siguranţă, în primăvară. Noi mergem cam trimestrial la câte o acțiune alături de doamna învăţătoare Camelia Minghiraş, alături de doamna directoare Derecskei de la Baia Sprie, suntem câteva sufleţele care animăm tot ce putem în jurul nostru!”, a spus inspectorul Ioan Cristina Mioara.
Conceptul Cantus Mundi
Înainte de a deveni un program naţional finanţat de Guvernul României şi coordonat de un comitet interministerial, Cantus Mundi a fost un concept în mintea dirijorului internaţional Ion Marin, care şi-a propus să creeze cel mai amplu program de integrare socială prin cânt coral destinat copiilor şi tinerilor din România.
Primul pas în conturarea acestui demers a fost implicarea membrilor Corului Madrigal, ansamblu a cărui experienţă profesională depăşeşte jumătate de secol pe scene de pe întregul mapamond. Astfel, în 2011, ideea dirijorului Ion Marin a devenit realitate, prin mobilizarea voluntară a Madrigalului, iar în 2014 a devenit instituţie prin HG 814. A fost lansată oficial în septembrie 2014, în sala Rosetti a Parlamentului României.
Cu această ocazie, peste 700 de copii au cântat pentru prima dată pe aceeaşi scenă, sub coordonarea Anei Ungureanu, dirijorul Corului Madrigal, demonstrând că „doar muzica ne poate uni”, aşa cum transmite şi imnul Cantus Mundi, compus de fondatorul programului.