• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2024

Candidat PSD la alegerile pentru Parlamentul European FLORIAN SĂLĂJEANU: Omenia maramureșenilor poate inspira Europa

 

Florian Sălăjeanu se află la prima participare într-o competiție electorală. Până acum și-a dedicat timpul asistenței sociale și Asociatiei ASSOC, organizație al cărei președinte este de aproape 30 de ani. Consideră că nominalizarea sa ca și candidat este în sine o misiune importantă, ținând cont că aceasta îi oferă posibilitatea de a reprezenta cetățenii în Parlamentul European, de a lua decizii în numele lor și de a contribui la o Europă unită și incluzivă, care să ofere drepturi egale pentru toți.

 

 

Cine ești? Descrie-te în câteva fraze. Când și de ce ai început să lucrezi în asistența socială si cum ți-ai clădit renumele de care te bucuri azi?

 

În primul rând sunt asistent social, iar apoi un om perseverent. La mijlocul anilor 90’, în perioada în care statutul asistentului social nu era deloc definit, m-am implicat în acțiuni de voluntariat la Baia Mare. Orașul era frământat de multe probleme sociale din cauza disponibilizărilor masive din sectorul minier/industrial și a șomajului crescut. Eram student și am simțit impulsul să îi ajut cumva pe acei oameni. De atunci, am perseverat în activitățile ce țin de serviciile sociale și iată că ASSOC - Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – a  devenit un reper în domeniul serviciilor sociale.

 

Am avut colaborări diverse. Am lucrat în administrația publică locală, județeană și centrală, am avut colaborări externe, însă activitatea în ONG este cea care mă reprezintă.

 

Consider că fără muncă susținută, bun simț și modestie n-aveam cum reuși. Sunt mândru că, în ciuda greutăților întâmpinate, am reușit să identificăm resurse și să le distribuim dintr-un loc în altul și să ne concentrăm pe oamenii în nevoie: persoane cu dizabilități, vârstnici singuri, copii proveniți din familii cu probleme…

 

 

“Ușor nu mi-a fost niciodată. N-am avut totdeauna sprijin, dar am stăruit și am gasit un cuvânt de încurajare, o ușă deschisă acolo unde nu m-am așteptat și cred că o calitate a mea în timpul acela, dar și acum este că atunci când mă apuc de un lucru stau de el până când reușește. N-am abandonat când a fost greu, dar de ajutor mi-au fost și colegii.”

 

 

Ce este ASSOC? Cum a început? Ce este azi?

 

ASSOC (Asistență SOCială) este o organizație a asistenților sociali din Baia Mare. Am înființat-o împreună cu colegii mei de grupă. Începutul a fost în 1995, când încă eram studenți.

 

Am realizat proiecte mici, primele fiind create pe o mașină de scris găsită în podul casei. Țin minte și acum că era un Remington vechi, păstrat clandestin de către părinții și bunicii mei. Am scris proiectele pe coli ministeriale. În acea perioadă un proiect avea 2-3 pagini, pe care le multiplicam cu hârtie indigo.

 

Am făcut pionierat în a asistența socială. De exemplu,  în 1997 am creat conceptul de Centru Social Multifuncțional, o premieră pentru România și o marcă preluată ulterior în toată țara. Apoi am dezvoltat și alte mărci sociale, iar astăzi am ajuns la proiecte complexe prin care oferim servicii sociale integrate în comunități defavorizate.

 

Prin proiectul de înființare a Centrului Social Multifuncțional am dezvoltat primele servicii sociale specializate, dedicate anumitor categorii de persoane vulnerabile. Unul dintre aceste servicii gratuite a fost Cantina Socială ASSOC și Masa pe Roți, prin care se pregătea și distribuia o masă caldă vârstnicilor din Baia Mare.

 

De atunci, organizația a crescut foarte mult și a ajuns la peste 200 de angajați, iar serviciile sociale sunt de calitate și se adresează mai multor categorii de persoane dezavantajate: persoane cu dizabilități, vârstnici, imigranți, copii, romi.

 

Acum, ASSOC și-a stabilit ca direcții de acțiune-cheie domenii apropiate de nivelul politicilor europene, cum sunt dezvoltarea sistemului de servicii sociale, ocuparea și incluziunea socială activă; promovarea economiei sociale şi a întreprinderilor sociale.

 

Care sunt categoriile vulnerabile de români pentru care ai dezvoltat proiecte?

 

ASSOC a acționat ca un incubator de proiecte și idei sociale. În cei peste 28 de ani de activitate, ne-am perfecționat serviciile, elaborând proiecte de economie socială care să le permită persoanelor vulnerabile să dobândească o cât mai mare autonomie și să nu depindă total de serviciile sociale.

 

Multe proiecte de suflet le-am dedicat persoanelor cu dizabilități. Lucrăm zilnic cu acestea și le-am integrat în viața asociației, atât în serviciul social Centrul de Zi pentru Adulți cu Dizabilități, cât și în Restaurantul Social. Am gândit proiecte care să ajute la integrarea acestora pe piața muncii. În acest sens am dezvoltat un instrument, poate singurul din țară, care evaluează abilitățile persoanelor cu dizabilități și potrivirea cu un loc de muncă. Acesta se numește CASPER și are la bază un test dezvoltat în Olanda, unul din cele mai bune din Europa. L-am adaptat pentru populația României, reușind să îl distribuim în fiecare județ din țară în baza unui proiect cu finanțare europeană și într-un parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Am dezvoltat proiecte în comunitățile de romi, proiecte frumoase în care ne-am folosit de abilitățile oamenilor, pe care le-am tranformat în diferite forme de antreprenoriat social. Am ajutat la înființarea de cărămidării, ateliere de împletit coșuri din nuiele, mici topitorii, apoi, pas cu pas, am trecut de la aceste activități oarecum simpliste la altele, cum sunt cele specifice intreprinderilor sociale care include și activități de consiliere, dezvoltare personală, orientare profesională și evaluarea abilităților în vederea dobândirii unui loc de muncă și menținerea acestuia.

 

Povestește-ne despre Restaurantul Social & Catering, primul concept de acest fel din Romania? Câți oameni hrăniți în fiecare zi?

 

Restaurant Social & Catering ASSOC s-a înființat cu 10-12 ani în urmă ca întreprindere socială, fiind deschis comunității din Baia Mare și localitățile învecinate. Precursorul restaurantului a fost Serviciul de Cantină Socială “Masa pe roți”, care a presupus prepararea hranei și livrarea ei către vârstnici. La acel moment a fost o mobilizare fără precedent, care a continuat 18 ani printr-un parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Baia Mare. Prin Cantina Socială ASSOC s-au furnizat în perioada 1997 și până în prezent circa 36.000 porții de hrană in fiecare an.

 

Nu atât numărul beneficiarilor, cât impactul în comunitate a contat. De altfel, în 2018, Cantina Socială a fost inclusă pe lista cu „100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România”, fiind selectată de un juriu specializat al Ministerului Muncii dintre câteva sute de servicii sociale înscrise într-o competiție națională.

 

Prin Restaurantul Social & Catering am dezvoltat conceptul inițial și am diversificat serviciile, oferind un mediu de muncă protejat și flexibil persoanelor din grupuri vulnerabile, dar și posibilitatea de a ne autofinanța serviciile sociale. La momentul lansării, a fost un concept singular la nivel național.

 

Acum suntem printre cei mai importanți furnizori de catering din Baia Mare și împrejurimi, oferind o masă caldă și bună, dar și mâncare sănătoasă. Livrăm în jur de 1.000 – 1.200 de porții pe zi și susținem zilnic din resurse proprii masa pentru 25 de persoane vulnerabile. Cea mai mare presiune a fost în 2020, pe durata pandemiei COVID-19, când am lansat proiectul “Santinela ASSOC”, care, pe lângă serviciile gratuite de asistență socială și consiliere psihologică de urgență, au presupus distribuția de alimente și hrană persoanelor vârstnice și bolnave din Baia Mare.

 

Important în toți acești ani a fost impactul restaurantului în schimbarea mentalității oamenilor din comunitate, pentru că activitățile desfășurate, promovate în media locală și națională, au inspirat alte idei de succes.

 

Cred că am reușit să ajut oamenii în cei 30 de ani de asistență socială. De altfel, decizia implicării mele în comunitate a venit din dorința de a contribui  cu soluții la  dezvoltarea sustenabilă a zonei. Candidatura a venit ca o provocare și am acceptat-o.

 

(Fragment din interviul publicat în revista National Geographic, în numărul 220 - Gladiatorii)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.