• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Februarie , 2022

Când revenim la normalitate?

Cât va mai fi prelungită starea de alertă? Dar restricțiile și certificatul verde? Și, mai ales, când vom reveni cu adevărat la normalitate? Acestea sunt întrebările momentului pe care și le pune fiecare român. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat săptămâna aceasta un răspuns optimist: din luna aprilie.

În fața variantei Omicron, vaccinul și restricțiile au devenit aproape inutile. Un exemplu în acest sens ar fi situația din Israel, care, în 1 februarie, a atins recordul absolut de morți de la începutul pandemiei: 121 decedați. Asta în condițiile în care 70% dintre cetățeni sunt vaccinați cu schema completă și 55,3% cu doza booster. Tot mai multe țări anunță ridicarea restricțiilor care, în această fază a pandemiei, nu ajută prea mult sănătatea publică, dar sunt extrem de dăunătoare din punct de vedere social și economic. Tocmai de aceea, protestele iau amploare în întreaga lume. Deja țări precum Marea Britanie tratează coronavirusul ca o gripă sezonieră și va elimina inclusiv izolarea pentru cazurile pozitive.  

În România, renunțarea la certificatul verde obligatoriu la locul de muncă a calmat deocamdată spiritele, însă românii se întreabă tot mai des și mai apăsat „când revenim la normalitate?”. Dragoş Damian, directorul fabricii de medicamente Terapia din Cluj-Napoca, a postat recent o analiză completă, concluzia sa fiind: „Ajunge! Ridi­cați toate restricțiile, dați dru­mul la economie, altfel o să murim de foame, nu de covid”. Ideea de bază este faptul că nimeni nu mai poate suporta costurile restricțiilor și că în fabricile din țară se face în fiecare dimineață „inventarul” anga­jaților absenți, pentru că sunt carantinaţi, izolaţi sau stau cu copiii acasă, majoritatea fiind asimptomatici.

Oricum, până la ridicarea restric­țiilor, autoritățile au decis relaxarea lor.  Începând cu 7 februarie 2022, starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile pe întreg teritoriul României, conform Hotărârii de Guvern 171/2022, publicate, vineri, în Monitorul Oficial, împreună cu o serie de restricții de funcționare pentru restaurante și alte firme, prevăzute în anexe. Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă în continuare. De asemenea, sunt interzise organizarea și desfășurarea de evenimente private: nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea. În schimb, persoanele fără certificat verde au de acum acces în supermarketurile din malluri.  Condiția pentru această relaxare a măsurilor este ca în respectivele malluri să fie culori diferențiate (dedicate și controlate), cu asigurarea unei suprafețe de minimum patru metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană. De asemenea, perioada de izolare pentru persoanele vaccinate depistate pozitiv s-a redus la 5 zile, iar pentru cele nevaccinate și infectate cu covid la 7 zile. De asemenea, certificatul verde rămâne valabil pe teritoriul României și, dacă au trecut nouă luni de la administrare, doza booster este necesară doar pentru călătoriile în străinătate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat presei că: „Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că, probabil, nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente (…) Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut”.

De asemenea, fiind întrebat când se va renunța la restricții, premierul a răspuns: „Nu vreau să mă antepronunț. Am discutat cu domnul ministru Rafila și el a spus că, după 15 februarie, în funcție de datele în evoluția infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”.

Premierul a precizat că are dis­cuții continue la nivelul Ministerului Sănătății și se fac analize pe date concrete. „Ce vă pot spune e că, de sâmbăta trecută, am început să scădem, față de acum o săptămână”, a precizat el.

Vom reveni.

Birocrația covid
Dacă nu putem scăpa de pandemie, o îngropăm în hârtii. La propriu. Concediile medicale pentru cei infectați de covid au devenit un adevărat calvar. În timp ce în alte țări totul se obține online, la noi autoritățile au mai inventat o hârtie. Toți cei care trec prin boală și se întorc la muncă trebuie să prezinte angajatorului o adeverință eliberată de medicul de familie. Noua măsură este cuprinsă în Hotărârea de Guvern care prevede prelungirea stării de alertă. Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a explicat că documentul este practic inutil, deoarece această „calitate” poate fi dovedită în primul rând cu certificatul COVID. Mai mult decât atât, noua adeverință îi pune la o muncă suplimentară și anume transcrierea pe hârtie a unui document care se află deja în platforma CoronaForms. Ca să nu mai vorbim despre drumurile în plus pentru pacienți, cât și de aglomerația din cabinetele medicale. Mai mult, medicii ar putea cere o taxă pentru eliberarea ade­verinței, deoarece serviciul nu este decontat din bugetul pentru asigurări de sănătate.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.