• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Martie , 2020

Campania inițiată de guvernul PNL va deschide 440 de șantiere de împădurire în Maramureș

S-a vorbit mult de-a lungul anilor, poate prea mult, fără a exista și acțiuni concrete în acest sens, despre stoparea tăierii ilegale a pădurilor, despre programe naționale de reîmpăduriri și despre strategii naționale care să apere paradisul acestei țării.
Guvernul PNL a propus de curând o campanie unică în ultimii 30 de ani: ROMÂNII PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ! Ministrul Mediului a anunțat că românii și ONG-urile au fost mereu cei mai atenți cu pădurile și cei mai sensibilizați de fenomenul tăierilor ilegale, motiv pentru care tot aceștia ar trebui să dea semnalul că, în sfârșit, pădurile României sunt pe mâini bune!

 

Reprezentanții guvernului Orban au arătat că în fiecare județ din țară vor fi până la trei șantiere deschise pentru cei care vor să dea o mână de ajutor în cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu. Ideea organizării unei astfel de campanii ar fi aceea ca oficialii români să planteze alături de cetățeni în fiecare weekend.
Guvernul liberal a îndemnat pe oricine dorește să se alăture și să fie parte a campaniei ROMÂNII PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ!, să intre pe site-ul mi­nisterului (www.mmediu.ro) unde se va putea înscrie.
 

Împăduririle în Maramureș
 

Modul în care s-au tăiat păduri și s-a furat lemn în această țară nu este deloc departe de a fi numit o formă de atentat la adresa averii noastre naturale. Autoritățile sta­tului au anunțat că există și un top al județelor în care se fură cel mai mult din pădurile țării. Tot în aceste județe avem unele dintre cele mai multe șantiere: în județul Maramureș vom avea 440 de șantiere de împădurire, la Sibiu 1.210, iar la Bistrița peste 600 de șantiere.
Potrivit informațiilor oficiale, avem șantiere în care se vor planta păduri de la zero, fiind vorba des­pre terenuri în care pădurile au fost exploatate sau despre terenuri goale. Avem, totodată, și șantiere în care vor fi plantate păduri tinere, care necesită completări. Astfel, la nivel național, potrivit datelor Ministerului Mediului, se vor planta 2.500 de păduri de la zero și se vor completa aproape 7.000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la zero vor fi în județele: Suceava (360), aici, în Maramureș (140) și la Sibiu (90).
 

Ionel Bogdan: „Conducerea CJ Maramureș a ignorat problema tăierilor ilegale din păduri”


Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, apre­ciază că: „Această campanie por­nită în prezența președintelui României reprezintă primul pas în instituirea unui program național de reîmpădurire a terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale, dar și cu privire la gestionarea eficientă a ariilor protejate. Suntem datori să începem și să derulăm fără pauză un astfel de program, firește, cu respectarea tuturor tratatelor interna­ționale, a directivelor europene legate de protecția mediului.
Cred că este nevoie de un sistem complet de monitorizare privind tăierile de pădure, dar și de un control eficient de la momentul tăierii până la momentul exploatării. Protecția mediului poate repre­zenta o formă de acțiune eficientă pentru diminuarea fenomenului corupției. Să nu ne amăgim și să nu uităm: sunt milioane de euro în joc atunci când vorbim despre va­loarea lemnului exploatat ilegal.
Din păcate, actuala conducere a Consiliului Județean Maramureș a ignorat pe termen lung atât situația tăierilor pădurilor, cât și pe cea a deșeurilor din județ, iar astăzi suntem în situația în care lupta cu gunoaiele pare pierdută, în detrimentul maramureșenilor. Din acest motiv, nu cred că mai avem timp de pierdut și nici de vorbit. Trebuie să trecem urgent la fapte”.
 

Maramureșul, deficitar la protecția mediului
 

Amintim că ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, și secretarul de stat din același minister, Gelu Puiu, au vizitat la începutul lunii martie județul Maramureș, având în vizor două obiective: managementul dezastruos al deșeurilor și situația pădu­rilor unde au avut loc tăieri ilegale.
Cu acea ocazie, ministrul Mediului a constatat eșecul administrației Consiliului Județean Maramureș, care nu a reușit să găsească o soluție tehnică pentru depozitul ecologic de la Fărcașa. Din acest motiv, riscăm să pierdem finan­ța­rea europeană pentru acest proiect. Cu aceeași ocazie, ministrul a vizi­tat și depo­zitul temporar de deșeuri de lângă Sighetu Marmației, care trebuie urgent relocat, deoarece există o decizie definitivă în justiție prin care acest depozit este declarat ilegal.

Și pădurile din zona Sighetu Mar-mației - Săpânța și Runc, unde există probleme din cauza tăierilor ilegale, au fost vizitate de oficialii din cadrul guvernului liberal. Aceștia au vorbit, la rândul lor, des­pre campania de împădurire demarată la nivel naţional, cea mai amplă din ultimii 30 de ani, mi­nistrul Alexe fiind de părere că în Maramureş, la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani. „Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metri cubi, o pădure rasă de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus Statului român de peste 12 milioane de lei şi mai mari prejudicii aduse naturii şi evident mediului înconjurător”, a afirmat ministrul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.