Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Campania de vaccinare: cifre, temeri și avantaje
Până în prezent, s-au vaccinat circa 17% dintre maramureșeni, cifră care clasează județul nostru pe locul 16 la nivel național. Din această săptămână, se dă „liber la vaccinare”, imunizarea fiind posibilă fără programare. Mai mult, a început imunizarea de către medicii de familie cu serul produs de Johnson&Johnson. Totodată, la nivel național, se poartă discuții despre avantajele care vor fi oferite celor imunizați, dar și despre discriminare.
Discuții despre relaxare, acuze de discriminare, cifre modeste, interes scăzut. Pe scurt, așa poate fi descrisă campania de vaccinare împotriva noului coronavirus. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a anunțat, săptămâna aceasta, situația vaccinării anticovid pe județe, pe baza informațiilor Institutului Național de Statistică. Cel mai mare număr de persoane vaccinate cu cel puțin o doză se înregistrează în București. 31,2% din populația eligibilă a capitalei este imunizată cu cel puțin o doză de ser anticovid. Județul Maramureș se situează pe locul 16, cu o proporție de aproape 17%. În același timp, autoritățile au tot simplificat procedura de vaccinare pentru a crește numărul celor imunizați.
Săptămâna trecută, a avut loc o ședință de lucru în sistem de videoconferință a CNCAV cu prefecții, subprefecții și directorii DSP pe tema campaniei de vaccinare. Discuțiile purtate au vizat: vaccinarea fără programare, prin prezentare directă, în centrele de vaccinare, începând cu 8 mai 2021, în limita capacității centrelor și a dozelor disponibile. Practic, vaccinarea se poate face cu utilizarea bonurilor de ordine eliberate în centre, iar persoanele de peste 60 de ani au prioritate. De asemenea, s-a discutat despre imunizarea persoanelor prin intermediul medicilor de familie și vaccinarea pacienților internați în spitale. În județul nostru, 109 medici de familie vor participa la campania de vaccinare cu serul Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză.
Deja, săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu a vorbit despre primele beneficii acordate celor vaccinați, anunțând că va propune comitetului interministerial ca, de la 1 iunie, să poată fi reluate atât evenimentele private (de genul nunților și botezurilor), cât și cele publice (precum marile concerte) doar pentru persoanele vaccinate: „Noi avem certificate de vaccinare, vom face Campionatul European de Fotbal în România pentru persoanele vaccinate. Toți organizatorii de evenimente cu care am discutat la Cluj și București au fost de acord să facă evenimentele doar cu persoane vaccinate (…) O propunere pentru vineri: să avem evenimente private doar cu persoane vaccinate, de la 1 iunie”, a spus premierul Florin Cîțu, la o conferință de presă.
Premierul Cîțu a mai spus că altă propunere este ca, de la 1 iunie, în birouri să nu mai fie obligatorie masca dacă toate persoanele din respectiva companie sunt vaccinate. Cea mai ciudată propunere este cea anunțată de Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, care a spus că unele universități iau în calcul ca studenții care nu s-au vaccinat să fie obligați să poarte combinezon atunci când merg fizic la cursuri practice sau la ore de laóborator, din toamnă. „O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socioeconomică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a precizat Cîmpeanu.
Specialiștii cred însă că „împărțirea în două cete”: vaccinați și nevaccinați poate deveni un adevărat teren minat. „În ceea ce privește declarația ministrului Educației, consider că este un pic hazardată şi cred că e nevoie de mai multă responsabilitate”, a spus Csaba Asztalos, preşedinte CNCD.
Experții în drept propun testarea ca alternativă pentru cei care nu vor să se vaccineze. Oricum, discuțiile despre discriminare și limitarea unor drepturi pentru persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze devin tot mai aprinse. Avocatul Gheorghe Piperea a scris și el despre acest lucru pe pagina sa de socializare: „Cea mai grotescă dudă autoritarist - iacobină este «măsura» propusă de ministrul Câmpeanu (pe care îl credeam om lucid) - condiționarea de combinezon a studenților neînțepați, care nu vor mai veni la curs sau în cămin fără zisul echipament de «protecție». Contractul social în care suntem toți parte spune că noi trebuie să respectăm niște reguli scrise de și pentru oameni normali la cap și să plătim taxe, impozite și contribuții pentru funcționarea statului, primind în schimb siguranță, egalitate de șanse, garanții pentru drepturi și libertăți, dreptate, asistență sanitară și socială și șansa unei slujbe decente sau a unei afaceri. Dacă statul nu ne mai oferă (mai) nimic din toate astea, de ce am mai plăti taxe, impozite și contribuții? De ce am mai folosi moneda oficială și nu trocul sau monede proprii? De ce am mai vota, de ce am mai respecta ordinele unor asemenea autorități atât de tâmpite și iresponsabile? ”.
Este criticată și măsura carantinării pentru persoanele nevaccinate care se întorc din zone galbene, însă aceasta a fost deja tranșată de instanță. Un clujean a contestat în instanță hotărârea care îi scapă pe vaccinați de carantină la intrarea în țară. Solicitarea lui a fost respinsă. Vom reveni.
„Noi avem certificate de vaccinare, vom face Campionatul European de Fotbal în România pentru persoanele vaccinate. Toți organizatorii de evenimente cu care am discutat la Cluj și București au fost de acord să facă evenimentele doar cu persoane vaccinate (…) O propunere pentru vineri: să avem evenimente private doar cu persoane vaccinate, de la 1 iunie”, a spus premierul Florin Cîțu, la o conferință de presă.