• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 28 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Noiembrie , 2019

Calea, Adevărul şi Viaţa. Părintele Arsenie Boca – învățături despre post

„Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stă­pânire de sine”, scria părintele Arsenie Boca. Marele duhovnic al secolului trecut a lăsat poste­rităţii o serie de învăţături despre post şi rugăciune, menite să îi ajute pe oameni să înţeleagă semnificaţia lor.
Părintele Arsenie Boca este consi­derat unul dintre marii duhov­nici ai românilor, iar viaţa simplă şi învă­ţăturile sale, la care cu timpul au fost adăugate mărturiile despre personali­tatea sa, l-au transformat într-un personaj emblematic pentru tot mai mulţi credincioşi. Părintele a lăsat posterităţii mai multe învăţături des­pre post şi rugăciune, două dintre temele importante pe care le-a abordat în lucrările sale. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Îndemn la o alimentaţie re­ţinută: „Postul cu măsură sau mâncarea o dată în zi (a nu se sătura). Mâncarea să fie de un singur fel, din bucate neînsemnate şi care se găsesc fără bătaie de cap şi pe care nu le pofteşte sufletul. Să mănânce în fiecare zi un fel cu înfrânare. Vinul e folositor la bătrâneţe, la neputinţă şi la frig şi atunci puţin. Iar la tinereţe, la căldură şi la sănătate mai bună este apa - dar şi aceasta puţină, căci setea e mai bună decât toate poftele trupeşti”. (Cărarea Împă­răţiei, Editura Charis­ma, 2007). Potrivit foştilor săi apro­piaţi, părintele îşi prepara singur mâncarea de post, în care predominau morcovii raşi pe răzătoare, cruzi.

2. Curăţirea prin post şi rugă­ciune: „Postul şi rugăciunea sunt două mij­loace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepă­timaş. Cu trupul însă nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă în mocirla uscată porcii patimilor nu mai vin să se scalde. Ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curăţeşte ochiul, rugăciunea curăţeşte mintea”. (O sinteză a lucrării Părintelui Arsenie Boca).

3. Postul înfrânează patimile: „Nouă ne trebuie post pentru înfrânarea patimilor, pentru subţierea minţii, pentru sporirea în noi a Duhului Sfânt, care ne descoperă căile mântuirii. Postul ne ajută să înţelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viaţa aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, în care trebuie să ne deprindem de-aici. Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne şi cele asemenea ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că ai postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mă­nânci: clevetind, muşcând cu gura,
osândind cu vorba şi ucigând cu gândul. Postul nu e, mai ales în creş­ti­nism, numai un regim al sto­ma­­cului”. (Cuvinte vii - Părintele Arse­nie Boca – Ediţia a doua, Editura Charisma, 2006).

4. Postul în zilele de miercuri şi vineri: „Trebuie păzite zilele de post de Miercurea şi Vinerea, care sunt pentru creştini două zile de întristare, meditaţie şi rugăciune, nu de plăceri trupeşti. Postul e rânduit tocmai spre stingerea poftelor trupului. Câtă vreme omul nu iese din poftă nu se poate apropia de Dumnezeu. Copiii chemaţi în sărbători şi posturi, toţi poartă în ei păcatul părintesc. Căci precum părinţii lor n-au ţinut seamă, de ziua Domnului, aşa nici copiii nu vor ţine seamă de voia lui Dumnezeu şi de sfatul părinţilor. Faceţi bine şi ţineţi posturile, osteniţi-vă trupurile să nu zburde (să nu azvârle?) şi... este Dumnezeu Care ajută pe tot cel ce zice: Doamne ajută! întăriţi-vă cu Sfânta împărtăşanie şi nu se poate să nu se poată”. (Din învăţăturile Părin­telui Arsenie Boca. Familia creştină, editura Pelerinul, din Iaşi).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.