• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 30 Ianuarie , 2013

Calcule, amendamente, dezbateri

Procesul de aprobare a Legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2013 a intrat în linie dreaptă. Guvernul a avizat cele două proiecte de lege şi le-a transmis către Parlament pentru dezbatere şi avizare. Până la finele săptămânii trecute, parlamentarii au putut depune amendamente.

 
 

Circa 8000 de amendamente. Proiecte strategice, dispute politice sau mult zgomot pentru nimic. Ca în fiecare an, votul proiectului de lege privind bugetul de stat se negociază în amendamente. Procesul de aprobare a proiectelor de lege privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pe 2013 a intrat în linie dreaptă.

 

Mai întâi, Guvernul a avizat cele două proiecte de lege, după care le-a trimis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare. Până atunci însă, cele două proiecte de lege vor trece prin filtrul parlamentarilor, care vor avea posibilitatea de a face amendamente. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că parlamentarii au la dispoziţie săptămâna în curs pentru a depune amendamente. După această etapă, săptămâna viitoare, în zilele de luni, marţi şi miercuri vor fi făcute audierile în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte, iar începând de joi şi până luni, 4 februarie, inclusiv, cele două proiecte de lege vor fi dezbătute în comisiile comune de Buget-Finanţe.

În etapa finală, potrivit programului agreat de Birourile Permanente reunite ale celor două Camere, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pe 2013 vor fi dezbătute în plen, marţi, 5 februarie, la ora 9.00.

 

În total, se estimează că amendamentele vor ajunge la cifra de 8000. Cele mai multe amendamente sunt legate de refacerea unor şcoli, grădiniţe şi spitale, de modernizarea unor reţele de apă şi canalizare şi de reabilitarea unor drumuri.

În linii mari, fiecare ales a anat priorităţile comunităţilor din colegiul său şi acum urmează goana după susţinere politică. Pe lângă obiectivele punctuale, care privesc anumite comunităţi, parlamentarii USL de Maramureş îşi unesc forţele pentru o serie de proiecte de infrastructură majore, de care se discută de ani buni, dar care au rămas tot blocate în sertare: drumul expres Baia Mare-Satu Mare-Vaja şi tunelul pe sub Gutâi.

Deputatul Florin Tătaru a explicat că: “din ce am văzut până acum în legea bugetului, respectiv bugetul Ministerului Transporturilor, nu e cuprins nimic legat de drumul Baia Mare Vaja şi centura oraşului Baia Mare, deci acesta va fi un amenandament pe care îl voi susţine. Având în vedere importanţa acestui proiect, atât ca urgentare, cât şi ca necessitate, faptul că leagă Maramureşul de Europa, faptul că asigură Băii Mari ceea ce are nevoie orice oraş civilizat, o centură a municipiului, şi faptul că există deja un Studiu de Fezabilitate, trebuie doar să reactualizăm datele şi nu suntem în faza de a demara un proiect nou, ci a continuării unui proiect abandonat de Guvernarea PDL. Este statuată deja în Legea bugetului o reformă a investiţiilor publice şi anume: ce se poate face cu bani europeni, transferăm proiectele de investiţii pe fonduri europene, pe de altă parte, trebuie să avem în vedere creşterea economică”.

 

Deputatul UDMR Istvan Boniş a spus că: “eu încerc să fiu mare, dar nu ştiu dacă reuşesc. Am depus concret un proiect pentru dotarea cu aparatură a Spitalului Judeţean pentru cobalto-terapie, care e folosită la bolnavii de cancer. Stăm cam rău în această privinţă şi, dacă nu primim ajutor, atunci 1200 de pacienţi trebuie să ia drumul Clujului. Şi nu cred că trebuie să-i punem pe drumuri pe aceşti bolnavi şi să aglomerăm şi Clujul. Am propus şi dotarea cu aparatură pentru Urologie, ORL, Chirurgie, astea se ridică cam la 4 milioane de Euro în total. Am depus, am şi vorbit. Săptămâna viitoare voi merge la domnul ministru Nicolăescu, săptămâna viitoare intră amendamentul şi la Comisia de Sănătate, unde trebuie să-l susţin. Şansa e că suntem în opoziţie. Sper că vor fi îngăduitori, dacă e vorba de sănătatea oamenilor. După ce depun amendamentul şi văd care este situaţia în Comisia pentru Sănătate, voi discuta şi cu ceilalţi parlamentari. Eu am motivat că noi nu suntem spital regional, suntem zonal, şi din Satu Mare, şi Bistriţa vin aici. Eu vin cu motivaţii care nu pot fi combătute, să vedem numai bunăvoinţa şi cum stăm din punct de vedere financiar”.

 

Conducerea centrală a PD-L a decis ca parlamentarii partidului să depună la proiectul de buget pe 2013 toate amendamentele pe care reprezentanţii Uniunii Social Liberale le-au depus în timp, în special la proiectul de buget pe anul trecut. „Vrem să scoatem în relief minciunile USL când a fost în opoziţie şi în campanie. Nu i-a interesat niciodată bunăstarea românilor, ci au urmărit transformarea nemulţumirilor în voturi”, a spus preşedintele PD-L, Vasile Blaga.

El a adăugat că prezentarea bugetului în Parlament nu va mai fi o şuetă televizată, pentru că premierul Victor Ponta trebuie să spună clar cât sunt deficitul, creşterea economică, rata inflaţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.