• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Aprilie , 2017

Cadrele didactice care predau în școlile de stat sunt considerate FUNCȚIONARI PUBLICI

Începând cu 25 aprilie, cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat au calitatea de funcționar public în sensul legii penale, astfel încât riscă și 10 ani după gratii pentru luare de mită.

 

 

Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cer­cetați și pedepsiți penal pentru infrac­țiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie apărută în Monitorul Oficial. Actualmente, pe­deap­sa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani.

În sensul legii penale, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, prin intermediul Deciziei nr. 8/2017, Completul ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Docu­men­tul a apărut astăzi în Monitorul Ofi­cial, astfel că deja produce efecte la nivel național.
 
„Curtea stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Moni­tor. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuve­nite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întâr­zierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în le­gătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, po­trivit Codului penal.
Concret, pedeapsa pentru luarea de mită constă în închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.
Decizia luată de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.