• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

Buncărul de Radioterapie va fi funcţional de la începutul anului viitor

Statisticile sunt sumbre. În România, în fiecare an, se depistează aproximativ 75.000 de noi cazuri de cancer. Iar din cercetările statistice reiese că aproximativ 50.000 au nevoie de radioterapie, însă posibili–tățile existente la nivel naţional asigură tratament pentru maximum 17.000 de cazuri, și, din acest motiv, listele de așteptare sunt destul de lungi, mulţi bolnavi îşi întrerup tratamentul, iar timpul nu mai are răbdare cu ei. Dincolo de statistici, însă, stă tragedia a mii de vieţi care ar putea fi salvate dacă... De la începutul anului viitor, „dacă” va dispărea din po–vestea bolnavilor de cancer din judeţ şi din regiune, datorită unui proiect major, poate cel mai important proiect derulat de Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, după mega-proiectul de reabilitare: construcţia unui bun–căr de radioterapie, proiect cifrat la circa 6 milioane de Euro şi finanţat prin Banca Mondială. Un proiect nedorit de nimeni din cauza specificului său dar un proiect vital, la propriu.

Povestea proiectului a început în urmă cu patru ani şi de-a lungul vre­mii, din cauza conjuncturii naţionale au fost multe momente în care investiţia se afla pe muchie de cuţit. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare recunoaşte că ar putea scrie o carte despre povestea nevă­zută a acestei investiţii, dar important este rezultatul. Iar ceea ce în urmă cu câţiva ani era un vis al conducerii spitalului, medicilor oncologi şi pa­cienţilor devine, încet dar sigur, reali­tate. Construcţia buncărului se află în ultima etapă şi, în curând, va fi fina­­lizată, iar activitatea medicală pro­priu-zisă va începe din ianuarie 2018.

Managerul Sorina Pintea explică: „Din fericire, acest proiect nu va rămâne la stadiului de proiect, cons-trucţia se află într-un stadiu foarte înaintat, în luna noiembrie pro­iectul va fi finalizat şi în aceeaşi lună va fi adus şi aparatul. Sper ca din luna ia­nuarie să dăm drumul la radioterapie astfel încât visul meu şi, nu neapărat, dorinţa mea de a avea o radioterapie performantă se va rea­liza. Este şi visul medicilor oncologi şi, din pă­cate, incidenţa bolnavilor de cancer a crescut foarte mult în ultima perioadă astfel încât tot mai mulţi au nevoie de acest serviciu me­dical care, din păcate, nu poate fi oferit la capacitatea solicitată, listele de aştep­tare sunt foarte mari, acest serviciu nu a fost promovat la nivel naţional suficient, nu au exis­tat fonduri şi am ajuns în situaţia de a întrerupe tratamentul pacienţilor pentru că ei se duc la Oradea, Cluj etc., aparatele se strică, intră în revizie, nu-şi fac planul de tratament.
Este o tragedie care sper că va fi rezolvată odată cu inaugurarea bun­cărului de radioterapie din Baia Mare. Este un proiect benefic pentru întreaga regiune. Iar eu am mai spus că nu este suficient un singur aparat, avem nevoie de două aparate, am şi propus Consiliului de administraţie să cerem Consi­liului Judeţean Mara­mureş un leasing medical pentru achi­ziţia unui al doilea aparat astfel încât să nu existe niciun fel de sin­copă în tratamentul pacien­ţilor care au nevoie de acest serviciu medical”.

Unitatea spitalicească a mai avut o astfel de secţie în urmă cu mai mulţi ani, însă, din cauza apa­ra­turii învechite, Ministerul Sănă­tăţii nu a mai eliberat aviz de func­ţionare. Perso­nalul a fost redistribuit pe Secţia de Oncologie, astfel încât să nu îşi întrerupă activitatea. Acum, nu doar aparatura va fi la standarde europene, ci și pregătirea personalului. Pentru a lucra cu apa­ratura de ultimă gene­rație, deja, o persoană a făcut cursuri în Viena, iar restul personalului va fi relocat de la secția de Oncologie. 

Fondurile pentru achiziționarea aparaturii sunt asigurate prin Banca Mondială, în total 6 milioane de Euro, iar Spitalul Județean asigură reabilitarea buncărului.
Prin programul Băncii Mondiale sunt finanțate patru astfel de centre din țară la Baia Mare, Cluj, București - Institutul On­cologic și Spitalul Elias, însă numai Spitalul Județean va avea circuit complet.

 

 

„Din fericire, acest proiect nu va rămâne la stadiului de proiect, cons–trucţia se află într-un stadiu foarte înaintat, în luna noiembrie pro­iectul va fi finalizat şi în aceeaşi lună va fi adus şi aparatul.
Sper ca din luna ianuarie să dăm drumul la radioterapie astfel încât visul meu şi, nu neapărat, dorinţa mea de a avea o radioterapie performantă se va rea­liza. Este şi visul medicilor oncologi şi, din păcate, incidenţa bolnavilor de cancer a crescut foarte mult în ultima perioadă astfel încât tot mai mulţi au nevoie de acest serviciu medical”.
Sorina Pintea, Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.