• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iulie , 2018

„Buncărul de radioterapie” din Baia Mare, pe ultima sută de metri

Statisticile sunt sumbre, iar realitățile și mai sumbre: mai mult de jumătate dintre bolnavii de cancer nu pot beneficia de radioterapie din cauza lipsei aparaturii și a medicilor. Din cele 23 de centre de radioterapie existente la nivel național, mai mult de jumătate sunt private. Pentru a da o șansă în plus bolnavilor de cancer, în 2015, Banca Mondială a inițiat un program prin care oferă gratuit aparatură spitalelor care construiesc clădirile necesare.

Teoretic, pare ușor. Practica a dovedit însă contrariul. Doar două spitale dintre cele 8 aflate pe listă au reușit până acum să finalizeze investiția: cel din Oradea și cel din Baia Mare. Astfel, datorită implicării echipei Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare și sprijinului Consiliului Județean, bolnavii din Maramureș și din zonă ar putea beneficia de serviciile acestui centru. Din păcate, statisticile demons­trează din plin utilitatea investiției.

Datele statistice ale Registrului Teri­torial de Cancer Maramureș demons­trează că morbiditatea oncologică în județul Maramureș este în continuă creștere. În anul 2017 au fost înregistrate 1.477 cazuri noi de cancer și un nu­măr de 12.357 pacienți în viață. Conform protocoalelor de tratament, cca. 75% dintre aceşti pacienţi vor be­neficia de radioterapie. Aceasta poate fi curativă, cu șanse bune de supraviețuire adaptate stadiului bolii, cu posibilitatea reintegrării complete în societate și familie.

De asemenea, tratamentul poate fi paliativ, cu scopul ameliorării simptomatologiei algice sau decom­primării măduvei spinării induse de metastazele osoase, stopării hemoragiilor tumorale, ameliorării insuficienței respiratorii din cadrul sindromului de compresiune de vena cavă superioară (tumori pulmonare sau mediastinale) sau reducerii sindromului de hipertensiune intra­cra­niană (metastaze cerebrale, tumori primare cerebrale). De multe ori, aceşti pacienţi sunt greu deplasabili sau chiar imobilizaţi la pat, ceea ce face ca transportarea lor în alte centre să fie dificilă. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a asigurat, încă din 1987, servicii de radiote­rapie pentru locuitorii județului Mara­mureș și județele limitrofe (Satu Mare, Sălaj), permițând tratarea cu un aparat cu sursa de cobalt a unui număr anual de până la 650 de cazuri noi. Iar acum, în cadrul Proiectului de Reformă a Sistemului Sanitar – componenta 1, subcomponenta radioterapie, Minis­terul Sănătății, cu sprijin financiar din partea Băncii Mondiale, a achiziționat și pentru Baia Mare aparatura în acord cu standardele actuale de calitate, ce va înlocui vechiul aparat cu sursă de cobalt. Aparatura a sosit deja, iar noul spațiu a fost finalizat. După punerea în funcțiune a aparaturii, personalul care urmează să lucreze în Laboratorul de Radioterapie va urma stagii de pregătire și formare în vederea asigurării unui tratament la standardele actuale de calitate. Sorina Pintea, Ministrul Sănătății a declarat recent: „Două centre vor fi deschise în august: Baia Mare şi Oradea. Lucrările în Baia Mare au început anul trecut, în august, din 3 mil. cât costă am primit doar 600 de mii, restul sunt din fonduri proprii”.

Noul centru de radioterapie reprezintă foarte mult mai ales pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă. În momentul de faţă, bolnavii care suferă de cancer şi au nevoie de terapie se îndreaptă înspre spitale din Oradea, Cluj-Napoca şi Debrecen (Ungaria).

 

 

„Ministerul Sănătății va dezvolta și prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radiote­rapie în cele mai importante spitale publice din țară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară, printre care se numără și Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. Iar pentru ca un pacient să fie tratat eficient este nevoie de două aparate de radioterapie, astfel încât dacă unul se defectează sau are nevoie de vreo revizie, pacientul să beneficieze de continuitate în tratament. Este o opinie pe care o susţin și, cu siguranță, după ce vom începe achiziția prin Banca Mondială de astfel de aparate, a acceleratoarelor de particule, categoric primordial le vom da acolo unde mai există și unde este posibilitatea ca acesta să fie instalat repede. Sper că, în scurt timp, tot cu sprijinul Băncii Mondiale, Spitalul județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» din Baia Mare să mai primească un astfel de aparat, la fel și celelalte spitale cuprinse în program.”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.