• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Breasla croitorilor şi lada de breaslă a croitorilor din Baia Mare

Exponatul lunii iunie de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş este lada breslei croitorilor din Baia Mare, aflată în patrimoniul instituţiei şi datată 1.800.

 
 
 

Meşteşugul confecţionării îmbrăcămintei este unul dintre cele mai vechi şi mai utile meşteşuguri practicate de omenire. Croitorii au fost, secole la rând, organizaţi în bresle, având la bază principiul unei autonomii interne perfecte. Printre cele mai timpurii corporaţii profesionale meşteşugăreşti din Transilvania medievală a fost breasla croitorilor, atestată documentar din secolul al XIV-lea în oraşele mai importante, precum Braşovul sau Sighişoara, iar din secolul al XV-lea, în târguri şi oraşe precum Cluj, Baia Mare sau Bistriţa. Principalele mărturii ale practicării acestui meşteşug sunt documentele privilegiale păstrate în fondurile arhivistice, obiectele şi însemnările de breaslă păstrate în colecţiile muzeale.

 

Breasla croitorilor din Baia Mare este atestată documentar în anul 1412, beneficiind de-a lungul timpului de numeroase privilegii care au încurajat şi menţinut practicarea acestui meşteşug. Întreaga organizare a breslei era consemnată pe puncte în Statutul sau Regulamentul de funcţionare care reglementa prin prescripţii severe obligaţiile şi îndatoririle membrilor breslaşi, orice încălcare a acestora fiind aspru pedepsită. Unul din scopurile organizării în bresle era şi acela al eliminării concurenţei între meşterii aceleiaşi branşe şi, totodată, prin măsuri prohibitive, a concurenţei provenite din partea meseriaşilor nebreslaşi.

Obiectele şi însemnele principale ale breslei croitorilor erau: foarfece cu braţele deschise în sus, lada de breaslă în care erau păstrate documentele (statutul, jurnale de călătorie etc.), tabla de breaslă, convocatorul şi, nu în ultimul rând, tiparul de sigiliu cu care erau autentificate documentele, precum şi resursele financiare.

 

Lada breslei croitorilor din Baia Mare, datată 1800, are lungimea de 790 mm, lăţimea de 430 mm şi înălţimea de 360 mm. Este o ladă masivă din lemn furniruit, cu capac supraînălţat, de formă piramidală cu trei registre, şi cu decor marginal în relief.

Încuietoarea este relativ simplă, încadrată de feronerie decorativă. În dreptul sistemului de închidere se află simbolul meşteşugului: foarfecele cu braţele deschise în sus.

Pe toată suprafaţa exterioară este distribuit un text inscripţionat cu majuscule în limba maghiară, cuprinzând numele meşterilor croitori şi ale ucenicilor din anul 1.800, când existau în Baia Mare, conform documentelor, 16 croitori. Pe capac, textul este parţial şters, dar anul 1.800 se vede foarte clar. În lateral, lada are mânere metalice pentru prindere, iar în interiorul simplu, caracteristic secolului căruia îi aparţine, are două centuri ferecate şi o casetă de lemn în partea stângă, pentru păstrarea sigiliului breslei şi însemnelor acesteia.

 
Lucia Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.