• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

„Bomba” explodată în Italia, cu efect întârziat în România

Recent, Parchetul General şi SRI se lăuda că a dat lovitura: au destructurat o reţea româno-moldovenească, cu ramificaţii în Maramureş, care falsifica acte de identitate şi care avea clienţi din România, Marea Britanie, Irlanda şi Siria. Numai că, autorităţile au uitat să menţioneze că au devenit vigilente abia după semnalele primite din afară. Mai mult, unul dintre membrii reţelei fusese cercetat şi în 2010 pentru fapte similare, reţinut şi apoi eliberat de instanţă. Din convorbirile telefonice reiese o legătură ciudată între capul reţelei şi poliţişti. 

 

Săptămâna trecută, Parchetul General şi SRI se lăudau că, în urma unei anchete fără precedent au destructurat o reţea de falsificatori româno-moldovenească, care furniza acte false inclusiv unor membri ai grupării teroriste Stat Islamic. Numai că, evident, şi în acest caz, „bomba” a fost una cu efect întârziat. De fapt, a trebuit ca de fiecare dată să vină cineva din afară şi să ne tragă de mânecă. Sub ochii larg închişi ai autorităţilor, funcţiona, de aproape doi ani, o adevărată „fabrică de paşapoarte false”. „Vigilenţii” oameni ai legii nu au prins gruparea până când aceasta a pus pe jar autorităţile italiene.

 

Patru imigranţi sirieni au fost arestaţi în regiunea italiană Puglia, după ce au fost depistaţi că aveau cărţi de identitate româneşti. Totodată, un al cincilea sirian a fost descoperit cu un document de identitate ceh.

Atunci, autorităţile din Italia au anunţat că intenţionează să intensifice verificările pentru a evita intrarea teroriştilor în Italia, în contextul în care jihadiştii ar putea intra în Italia infiltrându-se printre imigranţii veniţi pe mare. Serviciile secrete italiene au avertizat că există riscul ca terorişti ai grupului Stat Islamic din Libia să încerce să ajungă în Italia, infiltrându-se printre miile de imigranţi. După o lună, s-au trezit şi autorităţile române şi au făcut percheziţii în Cluj, Satu Mare, Baia Mare şi Galaţi, la presupuşi falsificatori de documente. Procurorii Parchetului General susţin că au descoperit două mari reţele care falsificau cărţi de identitate, permise auto şi paşapoarte, cu clienţi din România, Marea Britanie, Irlanda şi Siria.

 

Cea de-a doua grupare falsifica paşapoarte, cărţi de identitate şi permise auto şi vindea un pachet de trei documente cu 3.000 de euro. Oamenii din această grupare cumpărau paşapoarte expirate, le trimiteau la Chişinău, unde se falsificau, şi le vindeau ulterior în România. Anchetatorii cred că gruparea de falsificatori este controlată de interlopi periculoşi şi avea legături cu angajaţi din Poliţie. Liderul lor din Nicu Rus, din Lăpuş, cercetat pentru trafic de persoane şi contrafacere de documente.

 

„Infracţiunile de falsificare a documentelor erau săvârşite pe teritoriul Republicii Moldova, aceste înscrisuri fiind obţinute de către persoane interesate contra cost. Metoda contrafacerii constă în utilizarea elementelor reale de identificare (data naşterii, cod numeric personal) aparţinând unor titulari de documente valide de identitate, activităţi urmate de întocmirea documentelor falsificate, prin substituirea fotografiilor titularilor cu cele ale persoanelor interesate să le obţină”, conform Parchetului de pe lângă instanţa supremă.

Membrii grupării identificau, în primă fază, persoane interesate să obţină documente falsificate şi preluau de la acestea fotografii în format electronic şi unele date antropologice necesare contrafacerii documentelor (vârsta, înălţimea, culoarea ochilor), direct sau prin Internet, respectiv prin intermediul unor adrese de e-mail.

Ulterior, avea loc procurarea de documente valide necesare contrafacerii (pierdute, sustrase anterior sau anulate), precum şi a unor cerneluri speciale sau alte materiale necesare contrafacerii, respectiv „firicele şi păduchei”- elemente de siguranţă - utilizate de către instituţii de stat pentru imprimarea documentelor de identitate - în vederea vânzării sau transmiterii lor spre Republica Moldova, cumpărării sau preluării acestora şi introducerii lor în circuitul infracţional de falsificare, de către membrii care acţionează pe teritoriul statului.

Mai apoi urma transportarea documentelor valide colectate din România spre Republica Moldova, prin intermediul unor conducători auto angajaţi ai unor firme care derulează frecvent activităţi de transport persoane pe itinerariul Cluj-Napoca – Chişinău.

 

Anchetatorii au arătat că cerneala specială şi foliile de siguranţă ale paşapoartelor erau oferite de Ioan-Cristian Bot, fost angajat al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple Maramureş, şi a cărui soţie este angajată la acelaşi Serviciu.

Pus în faţa probelor, Nicu Rus a recunoscut o parte din acuzaţii, mai puţin cine sunt falsificatorii din Republica Moldova: „Aceste persoane menţionate mai sus au venit la mine să le procur documente falsificate, respectiv cărţi de identitate, permise de conducere sau paşapoarte, pentru diverse persoane, începând cu sfârşitul anului 2013 până în prezent. Menţionez că, în proporţie de 99%, nu am intrat în contact cu persoanele care au beneficiat de aceste documente falsificate. Pentru producerea acestor documente, am trimis în Republica Moldova paşapoartele expirate ale unor persoane necunoscute, în general, de etnie rromă, pe care le cumpăram direct de la aceste persoane, fotografii ale persoanelor care solicitau documentele false, şi folie de securizare pentru paşapoartele temporare cu Uniunea Europeană. De asemenea, cunosc de la Dorin că muncitorii lui, despre care nu mi-a menţionat niciodată numele acestora, procurau hârtia subţire pentru paşaport, pe care erau trecute datele, astfel cum erau solicitate de beneficiarii în cauză, din Kiev de la o tipografie, iar foile de siguranţă le achiziţionează din China, la 20 de euro de bucată...”.

 

În timpul monitorizării SRI, procurorii au observat că cercul relaţional al lui Nicu Rus include şi alţi funcţionari MAI. Interlopul îi contactează pentru a fi informat dacă există acţiuni ale Parchetului care îl vizează. „Frăţioru’, mai am o rugăminte la tine, în viaţa mea şi nu mai”, îi spunea Nicu Rus unui agent de poliţie, pentru a nu-i da o amendă.

Într-un alt caz, un alt poliţist l-a sunat şi l-a avertizat să nu transporte brazi fără autorizaţie, deoarece se fac controale. Numai că această „pistă” n-a mai fost dezvoltată de autorităţi.

Mai mult, atunci când aveau comenzi de acte contrafăcute, foarte bine făcute –în special era vorba de permise de conducere, reţeaua apela la falsificatori din Ucraina şi Federaţia Rusă. Tehnica de la Chişinău dădea rateuri, iar Iura, unul dintre cetăţenii moldoveni, îi explica lui Nicu Rus că: „Trebuie investiţii, îi foarte costisitor”. „Să le dea la Moscova, la Kiev, acolo să le facă”, era rugămintea românului. Nici această pistă nu e verificată mai departe de autorităţi. Că deh, când e vorba de infracţiuni grave, procurorii îi cred pe cuvânt.

 

Potrivit unui articol publicat de The Mail on Sunday, în ediţia electronică, agenţii care au legături cu mafia rusă oferă cetăţenilor ruşi şi ucraineni care nu au acest drept, paşapoarte ale unor state europene, inclusiv româneşti, în schimbul unor sume importante de bani. Deci n-ar fi de mirare ca reţeaua să aibă legături chiar şi cu Mafia Rusă. Dar se pare că nu vom afla niciodată, pentru că oamenii legii din ţara noastră nu au pe lista de priorităţi nici terorismul, nici grupările mafiote. Nu degeaba capii grupărilor mafiote italiene, de exemplu, consideră ţara noastră un fel de „paradis”. Ai noştri procurori, poliţişti şi ofiţeri SRI nu se ocupă cu „mizilicuri” dintr-astea care pun pe jar întreaga Europă gen terorism sau crimă organizată. 

 
 

„Trebuie avut în vedere şi contextul internaţional în care se săvârşesc aceste fapte, şi, în special, atentatele teroriste ce au avut loc de curând în Franţa şi în Danemarca, prin pătrunderea în ţară a unor persoane cu o identitate falsă, dar şi situaţia militară din Ucraina, având frontiera comună cu judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde se desfăşoară activitatea infracţională”, se arată în propunerea de arestare preventivă, semnată de procuroarea, Denisa Cristodor.

 

Potrivit acesteia, activităţile ilegale ale reţelei avută în vedere pot să aducă atingere intereselor strategice ale României, „afectând atât imaginea, cât şi demersurile de aderare a ţării noastre la Spaţiul Schengen.

 
 

Răileanu, recidivă sub ochii „oamenilor legii”

 

Culmea e că, dintre cei reţinuţi, trei au mai fost condamnaţi. Zsolt Robert Gyongy din Baia Mare a fost condamnat pentru tăinuire, Ioan Bilţ din Lăpuş avea interdicţia de a circula în Franţa din 2009 şi, Vladimir Răileanu a fost cercetat în 2010 pentru infracţiuni. Atunci, procurorii de la Crima Organizată se lăudau că au destructurat o reţea de trafic de migranţi. Atunci a fost reţinut şi Răileanu, considerat a fi printre capii reţelei.

La mega-acţiunea de atunci au contribuit servicii din judeţele Iaşi, Alba, Vaslui, Bihor, Arad, Timiş, Cluj, Oradea şi Braşov, precum şi din structurile centrale ale Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă şi Serviciului de Acţiuni Speciale şi Intervenţie al Poliţiei de Frontieră.

 

„S-au desfăşurat nouă percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi. Reţeaua transfrontalieră era formata din peste 30 de persoane care, în perioada 2009 - 2010 au racolat, îndrumat şi călăuzit peste 100 de migranţi”, a spus Iulia Diaconu, procuror şef al Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

S-au descoperit şi atunci cărţi de identitate, paşapoarte, alte documente false sau falsificate, invitaţii pe numele unor cetăţeni din Republica Moldova.

Documentele erau falsificate în Republica Moldova. Dar reţinuţii au fost eliberaţi sub control judiciar şi, se pare că, chiar sub ochii „oamenilor legii” şi-au continuat şi dezvoltat activitatea infracţională. 

 
 

Interlopul Nicu Rus discuta cu Dorin, omul de legătură din Moldova, despre falsificarea unor acte din alte state europene.

Dorin: Ce, te-ai mai gândit?

Nicu Rus: Auzi?
Dorin: Da, te aud.

Nicu Rus: Ăsta de care mai face? Numai de-a noastre, de-a voastre şi de mai care?

Dorin: Pare-mi-se că de la Cehia, Slovacia.

Nicu Rus: Cehia, Slovacia?

Dorin: Da, Ungaria.
Nicu Rus: Ungaria?
Dorin: Da.

Nicu Rus: Ungaria face tot setu’?

Dorin: Nu ştiu, trebuie să-l întreb mâine.

Nicu Rus: Întreabă-l mâine dimineaţă când te întâlneşti cu el. Bine?

Dorin: Da, îl întreb.

Nicu Rus: Numaidecât să-l întrebi. Bine?

Dorin: Bun, bun.

Nicu Rus: Că eu ştiu, că o făcut odată şi Spania?

Dorin: Da, da, da. OK. Bine.

Nicu Rus: Întreabă-l deodată şi spune. Bine? Şi preţul, mâine?

Dorin: Bun, bun…..

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.