• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 03 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Boitor minte!

Cazul Italia capătă accente tragice sau comice, depinde din ce punct de vedere privim această poveste. GAZETA de Maramureş a publicat mai multe materiale despre tabere ale copiilor instituţionalizaţi în Italia, în urma unor protocoale semnate între DGASPC Maramureş şi mai multe asociaţii italiene. La începutul acestor tabere, DGASPC a fost sesizată de însoţitorii copiilor din Maramureş de existenţa a două suspiciuni de abuz sexual, respectiv o fetiţă de şase ani şi una de nouă ani. De aici începe un adevărat război între noi şi asociaţiile italiene, între şefi ai DGASPC, între toţi şi toate.

 
 

Aproape în fiecare material, GAZETA a pus întrebări clare pe care românii le-au înţeles, în sensul că românii cunosc limba română, ştiu citi. În cazul celor din Italia este mai greu, dar am sesizat că au traducători care probabil mai sar câte o idee sau câte un cuvânt. Spunem acestea deoarece asociaţiile ne acuză de multe. Despre acest aspect citiţi, tot în acest număr al GAZETEI, un material separat.

După multe întrebări, săptămâna trecută, în plenul şedinţei de Consiliul Judeţean, s-au luat în discuţie cele sesizate de noi.

Consilierul PNL, Cornelica Ilea, a cerut preşedintelui CJ, Zamfir Ciceu să lămurească situaţia. Ilea a fost director al DGASPC şi cunoaşte sistemul. Este îmbucurător faptul că a cerut lămurirea celor semnalate de noi.

 

„Am solicitat şi solicit şi în plenul Consiliului Judeţean să revizuim acordurile cu fundaţiile din Italia faţă de vacanţele copiilor în Italia. Am solicitat domnului Boitor să-mi pregătească acele două convenţii şi să întrunim de urgenţă comisia de protecţia copilului”, a spus Cornelica Ilea, preşedintele comisiei pentru protecţia copilului din cadrul CJ.

Preşedintele Zamfir Ciceu a afirmat că va face demersurile necesare pentru a se lămuri situaţia.

 

După şedinţă, directorul DGASPC a dat o declaraţie colegilor din presă, surprinzătoare.

Boitor a spus că a aflat acolo, la şedinţă, că ar fi ceva probleme cu taberele în Italia.

„Am auzit în şedinţa de CJ de astăzi că s-a pus problema rediscutării lor, sunt de acord şi vom vedea ce facem cu ele. Eu cred că acele atribuţiuni care sunt puse atât din partea fundaţiei, cât şi a instituţiei sunt în regulă. Pe anul acesta avem 50 de copii plecaţi pe o perioadă de două luni la familii şi acum avem, pentru o lună, pentru prima dată de când sunt director, încă 19 copii care sunt încă o lună de zile cu patru însoţitori din România într-o tabără în Italia”, a răspuns Boitor unor întrebări puse de presă.

Este ciudat, din moment ce doamna Ilea a subliniat că i-a cerut anterior lui Boitor să îi aducă protocoalele cu asociaţiile italiene şi a mai făcut încă o dată solicitarea, în plen.

Pe de altă parte, Nicolae Boitor a fost înştiinţat de existenţa unor suspiciuni de abuz sexual încă din data de la jumătatea lunii iulie. Şedinţa de CJ a avut loc în 28 august. Afirmaţia că a aflat acum de probleme este o minciună.

În data de 22.07.2013, directorul general Nicolae Boitor îi trimite o adresă doamnei Elena Mare, şef serviciu management de caz următoarea adresă: „În urma raportului întocmit de doamna director adjunct Dorina Toma, referitor la însoţirea copiilor şi perioada de şedere în Italia, vă rog să îmi prezentaţi un raport care să cuprindă inclusiv evaluarea psihologică pentru fetiţa R. C., care nu s-a putut adapta şi a prezentat tulburări în familia în care a fost plasată. Vă rugăm să prezentaţi cele solicitate până în data de 26.07.2013, ora 13”, se arată în adresa lui Boitor.

 

În data de 26.07.2013, Elena Mare răspunde cu o adresă către Nicolae Boitor: „Ca răspuns la adresa…vă facem cunoscut că după întoarcerea din Italia a minorei R., aceasta a intrat într-un program de evaluare psihologică, participând până în momentul actual la două şedinţe de evaluare cu psihologul Daniela Covaciu, evaluare ce nu s-a finalizat încă. Datorită faptului că nu este finalizată evaluarea psihologică, nu vă putem răspunde solicitării dumneavoastră”, se arată în răspuns.

 

În concluzie, Boitor a fost informat de cele întâmplate, de suspiciuni. Mai mult, el este cel care s-a opus ca fetiţa de şase ani să fie adusă în ţară, concluzionând că nu este vorba de nici un abuz sexual.

 
 
Cererile GAZETEI
 

Solicităm preşedintelui Zamfir Ciceu, pe lângă lămuririle cu protocoalele şi suspiciunile de abuz sexual, să ceară lămuriri despre fluxul financiar dinspre asociaţii spre DGASPC.

Unele afirmă că au cheltuit 200 de mii de euro în şase ani cu un centru din Sighet.

 

Solicităm domnului Nicolae Boitor un răspuns public, dacă a primit bani de la asociaţiile italiene, valută.

 

Solicităm directoarelor adjuncte, Daniela Toma şi Lavinia Orzac, în mod public, răspunsuri la următoarele întrebări: Au fost semnalate două suspiciuni de abuz sexual la două fetiţe din grupul de copii plecaţi în tabără în Italia?

Pentru ce perioadă de timp au rămas 50 de copii fără nici un însoţitor din cadrul DGASPC, în Italia?

Dacă au mai fost incidente cu aceste tabere, sau altele?

De ce nu s-au luat măsurile care se impun în astfel de cazuri?

 

Solicităm Serviciului Abuz Neglijare, din cadrul DGASPC, un serviciu specializat pe astfel de cazuri, un punct de vedere faţă de toate acestea?

De ce o parte a directoarelor şi a psihologului au plecat în concediu?

De ce evaluarea psihologică nu a fost finalizată, mai ales că Direcţia a achiziţionat setul de teste psihologice de mare acurateţe?

Ce se încearcă a se ascunde?

Cine din cadrul CJ îi ţine spate lui Nicolae Boitor?

Comentariile celorlalți

crisan pe 12.09.2013 la 18:44
Orzac a plecat in excursie (la lacul Como cu sotul si copilul ) pe banii italienilor(300E).A stat in piscine si nu s-a umilit sa urce in microbuz pana in Milano ...au pierdut copii un avion ...rog familiile care au vazut scena cand directoarea fugea spre aeroport sa ...publice ! Doamna Silvia Scialpi va rog faceti un efort si familile sa publice acel comportament DOMNES de DIRECTOR !!!
claudia pe 10.09.2013 la 19:51
Ce o sa raspunda d-na adjunct Orzac, daca insasi dansa a lasat copiii neinsotiti atunci cand a plecat in Italia pe post de ,,insotitor,,...dar de fapt a fost in vacanta...
Intrebati pe presedintele CJ de ce merg numai directori si sefi de casa cu copiii si nu educatorii si ingrijitorii, cei care de fapt stau mereu cu copiii?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.