• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iunie , 2013

Blocadă la eliberarea titlurilor de proprietate

De luna trecută, eliberarea titlurilor de proprietate în zonele necooperativizate e blocată. Practic, ce   n-a reuşit regimul comunist, reuşeşte cel „democratic”.

 
 
 

Unde e lege, e tocmeală şi haos. Legea 165/2013 a dat peste cap eliberarea titlurilor de proprietate chiar şi în zonele necooperativizate. Practic, oamenii care deţin terenuri şi le folosesc „de când e lumea” nu pot intra în posesia titlurilor de proprietate. Rodica Pop, juristul Instituţiei Prefectului Maramureş, a spus că: „Pe zona necooperativizată, adică pe acele localităţi unde fostele CAP-uri nu au preluat niciodată terenurile, acolo, persoanele pot să depună oricând cereri ca să obţină titluri de proprietate. Practic ce se întâmplă acolo?

Oamenii deţin acele terenuri de când lumea şi pământul, doar că nu au titlu de proprietate. Şi ne-au venit precizări de la Bucureşti că pot să depună oricând cereri ca să solicite eliberarea titlului de proprietate. Asta a fost până în luna mai anul acesta, când a apărut legea 165 din 2013.Legea asta se referă la măsuri de finalizare a procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

Despre legea aceasta din mai 2013, referindu-se la terenuri preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, noi am apreciat că terenurile acestea din zona necooperativizată nu fac obiectul acestei legi, că practic acolo niciodată nu le-a preluat statul sau CAP-ul terenurile acestor oameni. De asta am cerut de la Bucureşti un punct de vedere de la Autoritatea Naţională pentru restituirea proprietăţilor, care asigură aplicarea unitară a legilor proprietăţii pe întreg teritoriul ţării. Dar această instituţie ne-a dat un răspuns că, având în vedere că această lege 165 nu distinge pe diferitele situaţii care fac obiectul fondului funciar, ei au apreciat că suspendarea emiterii titlurilor de proprietate se va produce inclusiv pentru situaţia terenurilor din zonele necooperativizate”.

 

Practic, până la finele anului, activitatea comisiilor locale şi a Comisiei judeţene a fost suspendată. Nu se mai pot valida drepturi de proprietate, comisiile locale nu mai pot face puneri în posesie, nu se mai scriu titluri de proprietate. Cu o singură excepţie: cazurile în care există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Ce se întâmplă în cele 6 luni cât activitatea comisiilor de fond funciar este suspendată?Rodica Pop explică: „Prin această lege 165 în fapt se constituie noi comisii, comisii care se numesc Comisii Locale de Inventariere a Terenurilor. Prin ordinul prefectului se constituie aceste comisii de inventariere a terenurilor.

Trebuiau constituite până în 18 iunie, dar nu au apărut încă normele metodologice. Şi în lege spune că inclusiv procedura de constituire, modul de funcţionare al acestor comisii se vor da prin normele metodologice. Deci, aceste comisii vor face un inventar al tuturor terenurilor din fiecare unitate administrativ-teritorială. Şi vom vedea după aceea fiecare comună ce mai are de soluţionat pe fond funciar”. Practic, în perioada următoare ar mai fi de eliberat vreo 45.000 de titluri de proprietate. O cifră imensă.

 

Juristul Instituţiei Prefectului explică: „În cursul lunii martie-aprilie noi am cerut tuturor comisiilor locale de fond funciar să ne spună cum stau la ora actuală cu retrocedările. Pe mine personal m-a cam speriat ce răspunsuri am primit. Ştiţi că au fost mai multe legi pe fond funciar: legea 18 din 1991, legea 1 din 2000, 247 în 2005, iar acum apare legea 165 din 2013, care practic ne suspendă pe 6 luni, cu excepţia sentinţelor. Din ce ne-au comunicat comisiile locale, mai avem multe titluri de eliberat pe legea 18, pe legea 1 şi mai sunt cereri nesoluţionate pe legea 247. Asta nevorbind de zona necooperativizată. În zona necooperativizată făceam cu cei de la OCPI o estimare şi avem în judeţ 47 de localităţi unde terenurile nu au fost preluate de CAP-uri. În cele 47 de localităţi, unde oamenii vor putea să depună cererile, după ce expiră cele 6 luni, estimăm undeva la 30 de mii de cereri. Asta e o chestiune distinctă, iar pe restul legilor mai avem încă aproape 15 mii de titluri de eliberat”.

 
 

„Deci până anul viitor nu se mai mişcă nimic pe fond funciar, numai în baza sentinţelor judecătoreşti. Aşteptăm normele metodologice. Argumentul este să se facă acele comisii de inventariere şi să se ştie în fiecare comună cum stă şi ce mai are. Ideea este să se restituie cât mai mult în natură, să se ajungă cu foarte puţine dosare la Bucureşti, la despăgubiri (măsuri compensatorii se zice prin noua lege). De aceea, comisiile acestea vor inventaria fiecare localitate. Oricum, este mult de lucru. Ne vom pensiona şi tot nu se termină problemele cu fondul funciar”. Rodica Pop, juristul Instituţiei Prefectului Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.