Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biserica din Rozavlea, mistuită de flăcări
O biserică de lemn din comuna maramureşeană Rozavlea a fost distrusă aproape în totalitate de foc. Incendiul a izbucnit la orele amiezii, după ce credincioşii au ieşit de la Sfânta Liturghie. Potrivit pompierilor, incendiul a pornit de la un cablu electric defect sau izolat necorespunzător.
În zi de sărbătoare, de Schimbarea la faţă, o biserică din Comuna maramureşeană Rozavlea a ars din temelii. Din întreaga biserică, ce are o suprafaţă de 350 de metri pătraţi, nu a rămas decât demisolul, construit din piatră. A ars, de asemenea, şi turla bisericii, înaltă de 67 de metri. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale, însă lemnul uscat a ars mult prea repede.
Cel mai probabil, incendiul a pornit de la un cablu electric defect sau izolat necorespunzător, însă ancheta continuă pentru determinarea exactă a cauzei. Biserica distrusă de foc este numită Şesu Mănăstirii şi are hramul Sf. Gheorghe. Lăcaşul de cult afectat de incendiu nu este monumentul istoric ce datează de la 1717.
Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a emis un comunicat în care lămureşte această situaţie, pentru a nu se crea confuzii: „în vederea unei informări corecte, cu regret, vă comunicăm că în comuna Rozavlea a izbucnit un incendiu la biserica de lemn din Şesu - Mănăstirii, biserică ridicată după anul 2000. Imediat după nefericitul eveniment, Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul a fost la faţa locului pentru a-i încuraja pe preot şi pe credincioşi, promiţându-le sprijin din partea Episcopiei şi a parohiilor din Protopopiatul Vişeu în vederea refacerii cât mai repede a locaşului de închinare.
Prezentul comunicat se doreşte a fi şi o clarificare a confuziei făcute de unele trusturi de presă, care au afirmat că a ars biserica monument istoric, de la începutul secolulului al XVIII-lea, din aceeaşi localitate, biserică ce poate fi vizitată de către cei doritori”.
Prefectul judeţului Maramures, Sebastian Mihai Lupuţ, a declarat că în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş şi ai autorităţilor locale, se va oferi sprijin pentru ca lăcaşul de cult să fie reconstruit.