• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

Bilanţul averilor la 3 ani de mandat

În 10 iunie se împlinesc 3 ani de mandat pentru autorităţile judeţene şi locale, iar parlamentarii vor intra şi ei în ultimul an de mandat, din toamnă. GAZETA de Maramureş vă prezintă un altfel de bilanţ al acestei perioade: unul al averilor. 

 
 

În urmă cu trei ani, aleşii judeţeni şi locali făceau promisiuni, prezentau programe şi ne îndemnau să-i votăm. Cât au prosperat maramureşenii în acest timp? E o întrebare mai degrabă retorică. Însă GAZETA de Maramureş şi-a propus să afle cât au prosperat aleşii judeţeni, locali şi parlamentari în cei 3 ani de mandat. Deşi deputaţii şi senatorii vor împlini 3 ani de mandat doar în toamnă, începem cu parlamentarii de Maramureş. Primul, în ordinea strigării „catalogului”, Istvan Boniş, deputat UDMR.

În 2012, Boniş deţinea un teren intravilan, un apartament, o maşină, o motocicletă şi nişte bani în conturi bancare. Între timp, averea deputatului a crescut cu o casă de vacanţă de 15 mp, în Seini, construită în 2013 şi o maşină cumpărată anul trecut. Și banii din conturi s-au înmulţit: vreo 14.500 de Euro şi vreo 12.000 de lei.

Deputatul Mircea Dolha şi-a „conservat” averea, care din 2012 nici nu a crescut, nici nu a scăzut. Alesul deţine o lungă listă de terenuri în Baia Mare şi împrejurimi, o casă de 900 mp, bijuterii şi un ceas din aur.

Nici averea lui Florin Tătaru nu s-a schimbat în cei 3 ani de mandat. Deputatul are doar un autoturism şi nişte bani daţi împrumut, în nume personal.

Călin Matei şi-a mai cumpărat între timp un teren în Săcălăşeni, în rest nicio noutate la capitolul avere.

Deputatul Mircea Man a mai crescut în cei 3 ani, dar la capitolul... datorii. S-a mai împrumutat de 19.000 RON la bancă.

Nuţu Fonta şi-a cumpărat între timp o maşină Skoda în leasing.

Iar Gheorghe Șimon a deschis, chiar în acest an, un depozit bancar pe numele soţiei, în valoare de peste 120.000 lei. 

 

Dacă vorbim de senatori, Sorin Bota avea la început de mandat patru terenuri, trei case, un apartament şi un spaţiu comercial, plus diverse plasamente şi investiţii. Conform ultimei declaraţii de avere, senatorul şi-a mai cumpărat între timp o maşină Mini-cooper. În schimb i-au crescut şi datoriile, prin diverse împrumuturi contractate de la persoane fizice, mai ales în 2013.

 

Averea Corneliei Negruţ a rămas şi ea neschimbată, singura modificare faţă de declaraţia din 2012 fiind o datorie către o persoană fizică, în valoare de 15.000 de Euro.

Deputatul Vasile Berci deţine tot cam acelaşi lucru ca şi în urmă cu 3 ani: două terenuri şi o casă în Călineşti şi câteva depozite bancare.

Senatorul Liviu Titus Paşca avea terenuri, spaţii comerciale, case, un apartament, o maşină, bijuterii şi bani în bancă. Conform ultimei declaraţii, depuse chiar anul acesta, singura diferenţă e vânzarea autoturismului.

Liviu Marian Pop şi-a început mandatul de senator doar cu un apartament pe care scrie cu litere de-o şchioapă că l-a dobândit prin „schimb cu casă nefinisată”. Între timp, senatorul a primit de la părinţi o donaţie, constând într-o casă şi un teren în Vişeu de Jos şi şi-a deschis un cont de economisire de tip „banca pentru locuinţe” care a ajuns la 11.400 lei.

Ciprian Rogojan şi-a început mandatul de senator cu o listă impresionantă de terenuri, două case şi un apartament în Bucureşti. Plus un autoturism de lux şi un depozit bancar. Între timp, din declaraţia sa de avere a dispărut apartamentul şi a apărut un autoturism Dacia Logan, dar şi un credit...

 

Dacă vorbim de aleşii judeţeni, nici aici cei trei ani care s-au scurs din acest mandat nu au adus schimbări semnificative prin buzunare şi conturi.

Preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, deţine, ca şi la început de mandat, jumătate dintr-un teren în Groşi, şi cotă parte de ½, respectiv ¼ din două apartamente, plus trei maşini.

Vicepreşedintele CJ Emil Marinescu a dobândit în cei trei ani de mandat un teren agricol în 2013, în Buteasa, în plus faţă de bunurile deţinute până în 2012.

Averea vicepreşedintelui Gabriel Zetea a rămas neschimbată în ultimii 3 ani: un teren intravilan, un apartament şi jumătate dintr-un spaţiu comercial.

Administratorul public Marin Brăgaru şi-a cumpărat între timp o garsonieră împreună cu soţia, în 2014. Schimbări majore la capitolul avere nu se înregistrează nici la consilierii judeţeni. Cu mici excepţii.

 

În cazul primăriilor, în special cele de comune, averile primarilor, viceprimarilor şi consilierilor sunt foarte greu de comparat cu cele de acum 3 ani, din simplul motiv că nici atunci, nici acum ele n-au prea fost publicate pe site-ul instituţiilor respective. Dar despre asta, într-un articol viitor.

 
 

În ultimii cinci ani, ANI a descoperit 84 de demnitari care au adunat o avere nejustificată de aproape 20 de milioane de euro. La bugetul de stat a ajuns doar 10 la sută din această sumă. Mai mult, inspectorii de integritate au constatat la nivel naţional peste 400 de situaţii în care aleşi locali şi demnitari au fost găsiţi în conflict de interese, adică au favorizat firmele în care erau acţionari sau au dat contracte unor societăţi administrate de rude. ANI a dezvoltat un proiect pentru a putea verifica declaraţiile de avere şi de interese în mod automat. Dar acesta trebuia votat de …parlament. Confiscarea averilor nejustificate obţinute de aleşi prin contractele alocate rudelor se mişcă tot cu încetinitorul. Un proces în instanţă poate să dureze chiar şi cinci ani. Recuperarea efectivă a sumelor este un pas şi mai complicat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.