• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Noiembrie , 2019

Bienala Națională de Arte Plastice „Lascăr Vorel” Piatra Neamț – Un „seismograf” actual al artelor plastice românești

Acum o săptămână am primit vestea de a fi prezent la Piatra Neamț, vineri, 25 octombrie, ora 17.00, la Vernisajul Bienalei Naționale de Artă „Lascăr Vorel”, în calitate de premiant de către coordonatoarea proiectului Bienalei, Doamna Maria Huminiuc. Drumul a fost o binecuvântare a naturii, prin mi­nu­natele armonii autum­nale din defileul Mureșului, Lacul Roșu, Cheile Bicazului, simțind din plin, ca pictor, vibrațiile cromatice ale toamnei!

 

Muzeul de Artă din Pia­tra Neamț, parte com­ponentă a Com­­­plexu­lui Muzeal Neamț, este situat chiar în Piața Curtea Dom­nească, alături de Turnul-Clopotniță și Biserica Ștefaniană „Sf. Ioan”, renovată recent, pe coordonatele științifice și muzeistice, ce adăpos­tește o valoroasă colecție de artă românească. Mansardarea podului a rezolvat și câștigat un spațiu de expunere, inedit și provocator prin arhitectura grinzilor la vedere și prin modularea unor panouri de expunere ce pun în valoare lucrările de pe simeze.

Un juriu de prestigiu național a eva­luat cele 178 de lucrări de artă aparținând celor 133 de artiști participanți, selecționați, absolvenți licențiați ai universităților de artă din România, membri ai U.A.P.R., la secțiunile pictură, sculptură, grafică. Conform regulamentului Bienalei, membrii juriului trebuie să fie profesori universitari doctori la univer­sități de artă din țară. Președintele juriului a fost prof. univ. dr. Liviu Suhar – pictor de la Universitatea Națională „George Enescu” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Catargiu – grafician, de la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Neculai Păduraru – sculptor, de la Universitatea Națio­nală de Artă din București, renumitul artist, pictorul Costin Neamțu din București și prof. dr. critic și istoric de artă Vasile Duda de la Muzeul Județean Bistrița Năsăud. Prezent la Vernisaj, profesor doctor Iulian Bucur – critic și istoric de artă din Bacău - a precizat că: „O bienală nu este altceva decât o emoție care este similară cu emoția pe care au simțit-o artiștii plastici în secolul XVIII, XIX, în secolul XX. Artiștii care au expus pe aceste simeze au lucrat cu pasiune. Sunt lucrări din toată țara. În acest moment, în România, Bie­nala de la Piatra Neamț este cel mai proaspăt seismograf, care arată starea artelor românești”.
Tot conform regulamentului din acest an s-au decernat după jurizare diplome de merit, de excelență și premii la fiecare secțiune din concurs precum și marele premiu al Bie­nalei. La Secțiunea Pictură, pre­miul a fost decernat pictorului Suciu Nicolae din cadrul U.A.P. Baia Mare. „Pentru lucrarea «Mărturie de la Marea Unire», lui Nicolae Suciu, membru al U.A.P. Baia Mare, i-a revenit premiul de la secțiunea pictură. Prof. Costin Neamțu, membru al juriului, a spus că lucrarea lui Nicolae Suciu este foarte sugestivă: «În calitate de jurat, am încercat să descifrez frumusețea limbajului plastic, puterea de expresie și bucuria celui care a lucrat», a menționat Costin Neamțu.” (conform ziarului online „Dor de Neamț”).

La secțiunea sculptură, premiul i-a fost decernat sculptorului Marius Vesa, membru al U.A.P. Oradea, iar pentru grafică, artistului Daniel Apostu de la U.A.P.  Timișoara. Marele Premiu al Bienalei i-a fost decernat artistei Marilena Murariu, membră a U.A.P. București, căreia i s-a decernat de două ori în anii ’80, Bursa de Merit „Ion Andreescu”, iar în anul 2001 a fost răsplătită cu „Premiul Asociației F.A.P.T.E.” pentru întreaga carieră profesională. O frumoasă surpriză la Vernisajul Bienalei au constituit-o cele două premii ale Președintelui Juriului, prof. univ. dr. Liviu Suhar, repre­zentant al Asociației „Artă și Edu­cație”, decernate pictorilor Nicu­lai Moroșan din Suceava și Dumitru Bostan Jr. din Piatra Neamț.
Am avut bucuria, dar și emoția, să mă întâlnesc în expoziție cu o pictură realizată sub îndrumarea mea, în anul întâi de studii de master, a doamnei Elena Lidia Kozma căreia i s-a decernat Diploma de Excelență și am fost invitat de către membrii juriului să ridic această Diplomă. Este un semn de apreciere și de prețuire asupra acestei creații, iar emoția pe care am simțit-o a confirmat încă o dată că adevărata creație - pictura - este cel mai bun mesager al emoțiilor și trăirilor artistului, înfruntând în acest fel nedreptățile și vicisitudinile „cole­gilor de breaslă”.

Fiecare concurs comportă și un risc pe măsură, „menajând” pe cei cu orgoliul nemă­surat de un eventual eșec! Să mai adaug aici, doar, căci contribuția deosebit de importantă a Doamnei Prorector prof. univ. dr. Elena Lidia Kozma la întemeierea Învățământului Superior de Artă la Baia Mare, au adus pe câțiva, astăzi, la statutul de cadru universitar și doctor în Arte Vizuale, calități pe care aceștia nu cred că și le-ar fi imaginat vreodată! Este un paradox, dar artistul „nu moare niciodată”, pentru că în timp creația lui artistică dăinuie!

Se cuvine să subliniem efortul Doam­­nei Lenuș Ionescu, reprezentanta Fundației „Planta Vorel”, și al Doamnei Maria Huminiuc, de asemenea reprezentantă a aceleiași Fundații, dar totodată și coordonatoare de proiect a Bienalei, care a menționat că „toate cele 170 de lucrări participante la Bienală se vor regăsi într-un album catalog ce va fi finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț”.

Merită și trebuie văzută această expoziție ce este deschisă până în data de 6 ianuarie 2020.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.