• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Octombrie , 2017

Biblioteca de idei / Un gând frumos ca un cântec din fluier…

„Era la sfârșitul lui August ori la începutul lui Septembrie 1971, când
s-a născut un gând frumos ca un cântec de fluier, pentru o carte dureroasă ca o lumină de stea umblătoare, când, împreună cu tine, împătimitule de slovă aleasă, menestrelule de tuș și peniță zburătoare – Emil Chendea – am pus temelie acestei zidiri a «Mioriței».
Zilele au trecut, anii s-au petrecut, nici noi nu mai suntem cei de atunci pentru că, ascultă! Din fibra de hârtie îngălbenită bate sângele nostru nesupus. Și, cine știe, poate că acel sânge va ilumina frunza mai mult decât noi. Pentru că totul nu a fost decât o datorie care trebuia împlinită”.
Petre Ghelmez

Această „notație”, atât de consecventă cu realitatea și atât de condensată în sensuri poate fi găsită pe exemplarul „de aur” al „Mioriței”, tipărit la Edi­tura Albatros în 1972, pe care artistul Emil Chendea îl păstrează cu sfințenie în biblioteca sa de locuință din Sacra­mento SUA. Trimi­te­rea vectorială este cu adevărat „unghiu­lară”, deoarece tipărirea „Mioriței” în ilustrarea lui Emil Chendea constituie, se pare, unul dintre cele mai importante evenimente editoriale din epoca post­belică a României. Dacă amintim doar că a fost distinsă cu premiul publicului la cel de-al treilea Salon Național al Cărții și apoi gratulată cu o diplomă de onoare la Expoziția „Cele mai frumoase cărți din lume” de la Berlin, în 1973, urmată de o altă distincție la Salonul ­Inter-­­­național al cărții din Los Angeles, în 1973 (! Și toate astea se întâmplau în plin comunism și după… Con­ferința de la Mangalia!) și este suficient pentru a pune în lumină o realizare de excepție și de adevărată distincție culturală.
Sunt doar câteva detalii referitoare la un mare artist și la o uriașă realizare a sa. Iar autorul rândurilor de față este, întâi, foarte mândru că Emil Chendea s-a născut în Mirșid, satul copilăriei sale și, apoi, foarte trist că, fizic, nu l-a întâlnit niciodată și că, apoteotic, marele artist nu este încă valorificat la dimensiunile sale anvergurale firești. O bucurie balsamică a adus pasionaților din lumea cărții și din universul artelor apariția lucrării lui Emil Chendea „Între două lumi” la Cluj-Napoca în 2014, prin colaborarea dintre Editura „Caiete Silvane” și Asociația Culturală „Eikon”, cu o prefață clarificatoare semnată de poetul și editorul Vasile George Dâncu. Și această carte, precum ediția „Mio­riței” din ’72, poate fi privită caleidoscopic, asemenea unui „gând frumos ca un cântec din fluier…”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.