• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 26 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Biblioteca de idei / Un deceniu cât o istorie

La scara istoriei, un deceniu este atât de puţin, încât e greu de a construi o comparaţie. Dar la scara vieţii unui om sau unei colectivităţi de oameni, 10 ani înseamnă chiar foarte mult. Atât de mult, încât putem spune chiar că e o … istorie.

10 ani de „Gazeta” sunt de fapt 10 ani cu „Gazeta”. Sunt zece ani în care cu ajutorul acestei publicaţii istoria Maramureşului se poate scrie mult mai uşor, mai corect, mai elaborat. Sunt zece ani de relatare şi de analiză, de cronică şi de promovare, de reflecţie şi de reflectare. Sunt zece ani în care ziarişti talentaţi şi colaboratori versaţi şi-au asumat tehnicile gazetăreşti cele mai potrivite pentru a sluji cu devotament energic şi atitudinal cauzele bune dintr-o societate mereu în mişcare şi transformare. A sluji binele, adevărul şi frumosul, valori fundamentale ale unei societăţi umane evoluate!

Am fost inspirat atunci, la începuturi, când am aspirat la o vreme când vom fi dobândit deja un plus de calitate prin intermediul acestui tip de promotor civic. Am salutat cu sinceritate şi speranţă venirea pe lume a acestei clepsidre atent modelatoare, prin care triem temele agendelor publice şi influenţăm crezul public atunci când acesta este amendabil şi sustenabil. Iar mai târziu mi-am aşezat şi eu condeiul alături de „titulari”, tocmai pentru a fi mai aproape de fremătare şi frământare, mai atent la valori şi valenţe, mai deschis la nou şi novaţiune.

Azi pot spune cu convingere intimă şi cu dorinţa de a convinge şi pe alţii că slujirea celor de la „Gazeta” a fost în aceşti zece ani un „exerciţiu de intensitate” şi o „dovadă de fidelitate”, un „spaţiu de fiinţare” şi o „şcoală de acreditare a ideilor de valoare”, şi aceste ghilimele nu vin să sublinieze un citat din spusele altora, ci doresc să afirme şi să confirme sintagme definitorii. „Gazeta de Maramureş” a făcut misionariat public, social, cultural, economic ş.a.m.d. şi prin aceasta un real apostolat al slujirilor de acest fel din istoria ţinutului nostru. „Gazeta” este ea însăşi, identică doar cu sine în ce a făcut şi face, dar privită la scara istoriei, cei zece ani cu „Gazeta” sunt aproape identici cu perioade decupate din alte istorii: ASTRA blăjeană şi cea maramureşeană, jertfa cărturarilor şi preoţilor din perioadele de mare cumpănă naţională, mentoratul marilor bărbaţi prenumăraţi a fi aşezaţi la sufletul neamului românesc din Maramureş, nefăcând aici şi acum o listă, dar închipuind-o în chip de icoană. Aici şi acum, alături de icoana vie a „servitorilor publici” de la „Gazeta” ce şi-au asumat roluri şi rosturi istorice, chiar dacă istoria la care ei s-au înscris în „catastifuri” nu are decât zece ani!

 

La mulţi ani! … Şi putere multă în faţa „munţilor” de provocări ce se zăresc la „orizontul vertical” al naţiei! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.