• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 27 Iulie , 2016

Biblioteca de idei / Tabăra de Artă de la Vălenii Şomcutei

S-au încheiat festiv, printr-un maratonic spectacol, cursurile Taberei de Artă de la Vălenii Şomcutei, organizate de arhitectul clujean Ionel Vitoc, în parteneriat cu Primăria Oraşului Şomcuta Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş. Am avut bucuria să mă număr printre invitaţii de onoare, alături de acad. Marius Porumb, actorul Dorel Vişan şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş Gabriel Zetea. În ediţia de anul trecut a fost prezent acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, ceea ce denotă că academicienii noştri sunt o prezenţă firească acolo unde se desfăşoară activităţi cu mare greutate specifică.

 

Practic am putea considera că taberele lui Ionel Vitoc constituie punţi de comunicare între reliefuri diferite şi distante. Copiii au fost anul acesta din SUA, Canada, Rusia, Danemarca şi România. Profesorii, din Cluj-Napoca şi Baia Mare. An de an au venit să-i înveţe felurile arte, genuri, expresii, formule scenice performeri de frunte de la Operă, Filarmonică, Teatru, Conservator, Academia de Arte Frumoase... E un experiment inedit, care demonstrează în chip minunat cum se poate întoarce un intelectual veritabil la originile sale, în satul românesc nepervertit prin vreme. Toţi copiii au purtat costume populare. Coriştii, dirijaţi de celebrul prof. univ. dr. Constantin Râpă şi de băimăreanul Răzvan Paşca au îmbrăcat de asemenea minunatele costume chiorene. Iar prestaţia lor a fost de nivel... naţional!

 

La Văleni, în Ţinutul Şomcutei, spiritul artist reuşeşte exact cum simţea acest element prezent, în 1869, la cea de-a IX-a Adunare Generală a ASTREI George Bariţiu, spiritul transilvan tutelar, fondator al Academiei Române în urmă cu 150 de ani şi al ASTREI în urmă cu 155 de ani. Ce minunăţii de fapte culturale, ce intersecţii de gânduri aici în zona cu ce mai solidă şi mai densă „mişcare corală românească”!

 

Se bucură Cerurile Patriei în faţa acestor uriaşe înlănţuiri de armonii muzicale, culturale, retorice şi istorice! Să ne bucurăm în chip firesc şi noi, trăitorii acestor clipe, cu adevărat istorice! Căci la Vălenii Şomcutei s-a vorbit din istorie, despre istorie, dar s-a făcut şi un act istoric, prin care Prezentul se legitimează drept apt de a intra în registrele de memorie! Vivat! Crescat! Floreat!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.