• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Ianuarie , 2015

Biblioteca de idei / Şi totuşi... Lectura!

De câţiva ani spaţiul de dialoguri culturale este ocupat în bună măsură de o polemică între adepţii lecturii clasice, adică din cărţi sau alte suporturi „fizice” şi cei ai mediului virtual. Obiectul disputei: dacă are Lectura clasică viitor într-o lume în care internetul şi facebook-ul încep să domine canalele documentare şi de comunicare dintre oameni?!

Pe un astfel de teren, cu o dispută absolut inegală, orice fel de argumente din partea unui cititor actual păleşte în primul rând pentru faptul că, în esenţa lor, cele două „tipuri de cunoaştere” nu se exclud. Dar, iată, ce frumoasă „lovitură de pace” primeşte această „polemică” din partea lui Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook. Acesta a anunţat la finalul anului trecut că „provocarea sa pentru 2015 este să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni”! Iar justificarea gestului său este cât se poate de logică şi naturală, marele „inventator” dorind „să înveţe lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii”!

Cei mai mulţi „fani” ai facebook-ului au rămas şocaţi. Asta, pentru că dânşii nu s-au aşteptat de la Mark la o astfel de „atitudine”. Deşi, judecând după provocările anilor anteriori, s-ar fi putut gândi şi la o astfel de „variantă”. Într-un an a învăţat mandarina (dialect al limbii chineze), în altul şi-a propus să cunoască în fiecare zi o nouă persoană care nu lucrează la Facebook, iar într-o altă perioadă anterioară a avut ca obiectiv să scrie în fiecare zi un mesaj de mulţumire unei persoane care a contribuit cu ceva bun la mersul acestei lumi etc.

 

De altfel, pentru a lua această decizie privitoare la „lectura cărţilor”, Mark Zuckerberg şi-a consultat prin tehnica inventată „fanii”, iar votul lor l-a „determinat”. „Consider că lectura – explică Mark – este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent”.

 

Pentru operaţionalizarea acestui obiectiv, Mark a creat şi o pagină specială pe Facebook („A Year of Books”) unde va anunţa ce cărţi va citi şi îi va invita pe cei ce au citit aceste cărţi la... un forum de discuţii.

 

P.S. Să nu uităm că Facebook-ul este cea mai mare reţea de socializare din lume, cu 1,35 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună. Iar dacă inventatorul şi „sufletistul” acestui sistem, Mark Zuckerberg, „reabilitează lectura” înseamnă că aceasta îndeplineşte încă un rol uriaş în procesul cunoaşterii!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.