• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iulie , 2016

Biblioteca de idei / Pr. dr. Epaminonda Lucaciu - ilustru fiu al neamului românesc!

E minunat să fii vizitat de oameni cu făclii în mână, care pot să-ţi lumineze calea prin veşti bune, aducătoare de mari bucurii sufleteşti.

S-a întors recent din America prietenul Aurel Pop, cărturar sătmărean cu origini maramureşene, cel ce duce pe umeri, numai Dumnezeu ştie cum şi din ce resurse materiale, editările de cărţi şi publicaţii din judeţul „vecin şi prieten” şi care nu-şi uită obârşiile de pe Fisculaş (născut în Cetăţele în 1949).

Povestea de acum (pentru că orice întâlnire cu Aurel aduce o nouă „poveste”), se leagă de numele marelui bărbat croitor de istorie EPAMINONDA LUCACIU, fiul Leului de la Şişeşti, pe care, din păcate, mulţi contemporani nu îl cunosc suficient.

Aşadar, cel ce avea să devină peste timp primul păstor greco-catolic pentru românii americani (1906) s-a născut la Eriu - Sîncrai (judeţul Satu Mare), la 25 februarie 1877, pe când tatăl său păstorea credincioşii din această localitate. În destinul său, croit genetic perfect după prototipul tatălui său, Părintele Doctor Vasile Lucaciu, s-au înscris cu majuscule episoade dintre cele mai importante, cu rol excepţional în existenţa poporului român, în vremea în care, împreună cu tatăl său, a jucat rolul de „mediator internaţional” pe lângă cea mai mare putere a lumii. Astfel că dinspre America, unde românii au făcut cel mai mare lobby din istoria lor privind înţelegerea nevoii şi necesităţii Marii Uniri, au venit cele mai solide susţineri.

Nu intrăm aici şi acum în detalii istorice. Ne-am propus doar să salutăm gestul omului de cultură Aurel Pop, care a pornit într-o expediţie de treizeci de zile, un Periplu american omagial (110 ani de la întemeierea primelor parohii greco-catolice pe acest tărâm) consacrat lui Epaminonda Lucaciu.

Personal ştiam de la Părintele dr. Remus Grama de la Biserica „Sf. Maria” din Cleveland (Ohio), pe care l-am vizitat în 1993, pe vremea când conduceam, ca senator PUNR, prima delegaţie oficială a Parlamentului României în SUA, că, în acelaşi timp, s-au organizat şi primele parohii ortodoxe. Nu vom face noi clasamente cronologice. Nici eu, cel ce semnez aceste rânduri şi nici prietenul Aurel Pop, care l-a întâlnit şi pe Părintele Grama la biserica păstorită de Domnia Sa, în Sala Blazoanelor, unde a lansat şi cartea Pr. dr. Epaminonda Lucaciu – ilustru fiu al neamului românesc.

 

E o lucrare sintetică, ordonată după principii publicistice nobile, în care uriaşa personalitate este aşezată în cea mai corectă lumină. Familie (bunici, părinţi...), pregătirea academică, activităţile pastorale, corespondenţa, anexe, iconografie. De remarcat că numai în America fiul ilustru al Marelui Părinte de Neam şi Ţară a slujit vreme de 16 ani (1905-1921), reuşind să pună temelie pentru 12 parohii din tot atâtea comunităţi româneşti.

O carte mare prin conţinut şi savoare istorică, o lucrare ce lipsea din fondul nostru documentar naţional. O carte despre un maramureşean pe care mulţi l-au uitat, deşi Epaminonda Lucaciu a slujit la Şişeşti în parohia tatălui său, iar Actul de numire i-a fost semnat de către PreaSfinţitul Iuliu Hossu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.