• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Iunie , 2020

Biblioteca de idei. „Povestea unei seri”

În seara de 28 iunie 1878 s-a născut, într-un sat de poveste din Bucovina, Valerian Șesan, fiul cel ales să poarte prin altare de jertfă zbaterile românilor din Moldova de Nord ruptă din pământurile lui Ștefan cel Mare. Copilul a crescut în chip luminos și a fost dat la studii, la Cernăuți și apoi la Praga.
Era o seară de toamnă blândă a anului 1904 când a cunoscut-o pe Maria Božena Nemec, artistă de operă, ce avea să-i devină soție. Doctorandul Valerian, fascinat de sensibilitățile artistice ale Mariei, frecventa curent sălile de teatru, grădinile de vară și celelalte „scene” amenajate spre deliciul celor dornici de alegorie și poezie, melos și ethos, trăire și mit. Multe din reprezentații erau din categoria marionetelor, artă bine perfor­mată la Praga, și la care pe atunci cei mai mulți spectatori erau adulți.

În anul 1908 (! nu se știe dacă „într-o seară”!) s-a născut Karolina Vera, iar la 5 aprilie 1910 a venit pe lume Milan Pavel. Când avea doar șase ani și în plin „război mondial” Milan și-a amenajat în camera sa un spațiu pentru jocuri de marionete, cu trei scene și proiectoare de lumini multico­lore! Nu cunoaștem povestea primei seri, a premierei cum s-ar spune, dar ni-l închipuim pe „domnul părinte”, pe „domnul profesor universitar Șesan”, pe „domnul decan” și, mai târziu, pe „domnul rector” cum savura seară de seară spectacolele improvizate scenografic și regizoral de băiat și interpretările vocal-artistice ale fetei. Ceea ce l-a făcut să-și vectorizeze interesul către această pasiune de familie, care vitaliza copilăria și îndulcea maturitatea. Astfel că, în seara de 20 mai 1929, la Teatrul Artistic Říše Loutek (Împărăția păpușilor) din Praga, prof. univ. dr. Valerian Șesan și copiii săi, maturizați profesional și vocațional, renumiți pentru trupa de teatru de păpuși a familiei Șesan au reprezentat România (una dintre cele șapte țări care au fondat UNIMA) la Congresul de constituire a Uniunii Mondiale a Marionetiștilor.
În 1931 Pavel Milan (teolog ca și tatăl său) pune în scenă piesa scrisă de sora sa Karolina Vera, cântăreață de operă și profesor la Conservatorul din Praga (care își ia numele artistic Vera Mora), intitulată „Povestea unei seri”. A fost prezentată la Pisek, la 10 decembrie 1932, apoi, într-o altă seară magică, la Teatrul Artistic Říše Loutek Praga. Spectacolul a fost jucat în limba cehă („Pohodna jednoho vecera”) și s-a bucurat de un succes enorm, fiind jucate 30 de reprezentații în Cehia, țară care păstra cel mai sus ștacheta marionetismului european.
Fragmente din piesa păpușă­rească „Povestea unei seri” au fost prezentate și la Congresul UNIMA de la Lubljana din 1933, dar și la Salzburg. În 1934 piesa se tipărește în românește la Editura „Iconar” din Cernăuți. O remarcă în plus despre serile magice din viața acestei familii o constituie faptul că Vera Mora (1908-1980), care a fost și artist păpușar la Říše Loutek, teatru condus de Vojta Sucharda, a participat la fondarea Academiei Teatrelor de Păpuși de pe lângă Institutul Popular de Educație al lui Thomas Masaryk, președinte al Cehoslovaciei ales în trei mandate.
Din rațiuni de constrângere textuală trecem peste generația a treia (Irina Boldor-Șesan și Dragoș Șesan), direct la cea
 de-a patra și a cincea a acestei familii de poveste. Lucian Vlad Boldor, strănepot al lui Vale­rian, impresar artistic la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napo­ca, care a moștenit împreună cu fratele Ciprian, mult-puținul patrimoniu al familiei Șesan, ce nu s-a distrus „în istorii”, a înregistrat asociația sa culturală cu numele generic „Povestea unei seri”, iar fiica sa Feliciana Maria, grafician clujean de aleasă ținută, realizează noile schițe, module și planșe la ceea ce s-ar putea numi „continuarea unei povești de seară”.

P.S.1 Și Expoziția de păpuși, clopoței și instrumente muzicale din colecția etnomuzicologului băimărean Iosif Herțea, deschisă la Pisek în Cehia în 13 iunie 2018 poate face parte din această succesiune de seri de poveste!
P.S.2 Nu-i așa că sunt foarte frumoase astfel de povești? Mai ales că (!) „Povestea unei seri” nu s-a jucat încă în limba română!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.