Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei. O sută de oameni „binecuvântați” dintr-un veac zbuciumat* (XI)
O enciclopedie a personalităților care au făcut istorie într-un interval de mari cumpene și uriașe provocări constituie o piatră de temelie pentru istoriile prezente și viitoare. Istoriile văzute prin oameni sunt mai apropiate de adevăr pentru că nu-și propun să descrie trasee, ci să le populeze cu oameni de strajă ai acestora, nu detaliază fapte ale unor armate vincibile sau invincibile, adesea cu profile goliathice, cât, mai ales, să identifice care dintre „uriașii” noștri poartă rolurile de Moise sau David, de Ștefan cel Mare sau Brâncoveanu cel jertfitor de sine și fii. Vieți mai scurte sau mai lungi, care au creat atmosfere puternice, fie de mișcare națională, fie de rezistență sau performanță culturală, toate, însă, sub raza incidentă a acelor lumini care pot scoate omul din întunecimea de moment.
Dacă uneori pe Dumnezeu îl putem credita cu forța de a genera mișcări ample de parcurgere și străpungere a unor tuneluri spre lumină, atunci contribuțiile individuale sau sociale memorabile devin repere esențiale pentru iluminări colective, masive și străluminări persuasive, permisive.
*
După apariția acestei cărți, se vor naște și clasamente. Unele localități se vor considera (pe bună dreptate!) fruntașe prin multitudinea contribuțiilor pentru Maramureș și Țară, pentru rezistența gliei în fața furiei răului, pentru înălțimile la care au dus stările de fapt din știință și cultură ale „consătenilor”, consângenilor sau congenerilor lor. Se va ridica Băseștiul și Șișeștiul, Ieudul și Petrova, dar și Sighetul, Seiniul sau Giuleștiul pentru înrâuririle binefăcătoare asupra noastră ale oamenilor lor! Chiar dacă și ei știu că după ce un om devine personalitate el nu mai este doar al neamurilor sale, al concitadinilor sau al familiei ocupaționale etc., ci devine al zonei, al regiunii, al ținutului, al Țării, al istoriei…
Aceste revendicări cu iz axiologic făcute spre a demonstra celorlalți „ce oameni mari a dat satul” au nu numai o savoare aducătoare de balsam sufletesc, îndrituiesc la mai multă cumpănire contemporană față de anumite lucrări.
Așa cum pretind grecii o „taxă Aristotel” o „taxă Sofocle”, o „taxă Euclid” ș.a.m.d. pentru valoarea contribuțiilor acestui neam la ridicarea și consolidarea cunoașterii, ar putea cere și ieudenii o „taxă Bilțiu Dăncuș”, sau petrovenii o „taxă Bilașcu” sau una „Filipașcu” și șișeștenii o „taxă Lucaciu” sau băseștenii „o taxă George Pop de Băsești”…, căci toate aceste personalități n-au răsărit dintr-o „țară fără de zare” sau dintr-un „ținut neîntreținut” (n.n. – lipsit de gospodari), ci au venit pe lume cu un dat genetic excepțional, în care se pot decela și rădăcinile nobiliare, dar și elementele de influență topografică sau topologică. Satele noastre au fost centre administrative „radiante” pe axele vămilor ce au intrat în istorie (vezi Manuscrisul de la Ieud!) și care au păstrat cu sfințenie tot ceea ce au statuat „strămoșii” dinainte și după Dragoș și Bogdan.
Unii consideră sintagma „Trecutul mereu Prezent!” ca foarte reușită și adevărată. Dar această formulare, se dovedește a fi în fapt o PARADIGMĂ operațională salvatoare pentru oamenii prezentului!
*
În 1977 apărea la Editura Albatros cartea „Chipuri din hronicul neamului” de Ioan Chindriș. Mi-a plăcut atât de mult titlul acesta, mi-a fost bun prieten și autorul, director al
Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca, dar sintagma era dificil de reformulat la algoritmul nostru de lucru. „Chipuri alese din Cronica unui secol în Maramureș”, „Chipuri din hronicul Maramureșului la Centenar”, „Chipuri maramureșene la Centenar” ș.a. au constituit variante de lucru, dar cu toată admirația pentru marele istoric clujeano-sătmărean cu rădăcini nobile în Ieudul Maramureșului, ne-am păstrat sub efigia de față… și punctum!
*
Evident că răspunderea pentru studiile publicate în acest volum CENTENAR aparține autorilor. Dar cum nu ne derobăm nici noi la acest „examen” vom spune că suntem dispuși să primim și critici, ajustări, completări. Oricum, prin acest „exercițiu documentar” ne-am îmbogățit baza de date proprie în mod substanțial.
La adresa de email
biblioteca@bibliotecmm.ro suntem dispuși să primim și aprecieri!
* Fragment din textul ce constituie Postfața la cartea „100 de ani de la Marea Unire. 100 de personalități care au făcut istorie în Maramureș”, în curs de apariție.