• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Septembrie , 2014

Biblioteca de idei / O schimbare de paradigmă

Citesc articole, urmăresc evoluţii, ascult opinii şi mă mir profund. Banii obţinuţi din muncă sunt tot mai puţini, în comparaţie cu cei obţinuţi din capital! Dar, şi mai grav, în cursul ultimei crize s-a putut constata că „neputinţele” vin chiar din ţările „mari puteri economice”, ca apoi să se reverbereze către „ţările emergente”.

În Statele Unite ale Americii „economia speculativă” (burse, bănci, societăţi de brokeraj, de asigurări şi reasigurări, de credit, de rating etc.) a depăşit „economia reală”. S-a rupt un echilibru ce părea „sfânt” în structura capitalismului. Evoluţiile practice au depăşit studiile de filosofie economică şi cursul lor nu are o „strategie” sau o „profilare”, ci un mers total neprietenos cu elementele cele mai „turbulente”. Se dovedeşte că în realitate pericolele sunt oribile şi morbide, dar răspunsurile venite din lumea celor care studiază această formă „perversă” de capitalism contemporan sunt neputincioase.

Scriu aceste „sublinieri” esenţiale cu năduful ce ţi-l dă ciuda interioară provocată de nidicolitatea absolută a „organismelor” economice şi a celor de autoritate internaţională, demonstrată în ultimii ani, cu deosebire din 2008 încoace. E o constatare de bun-simţ că nu există parteneriate în direcţia apărării faţă de agresiunile „derivaţiilor” şi „deviaţiilor”economice. Marile corporaţii nu mai pot fi oprite din goana lor spre dominaţie planetară în toate domeniile, iar marile aberaţii ale guvernelor ce nu posedă bune răspunsuri nu mai pot fi stăvilite prin mecanisme democratice. Se profilează o mişcare browniană ce va avea ca efect final o dezarticulare uriaşă, o ieşire din normalităţi acceptate, o intrare în anormalităţi inacceptabile prin prisma a ce ştim că trebuie să fie.

„Omul este măsura tuturor lucrurilor” ar putea fi singura sintagmă salvatoare, dacă va putea deveni element de paradigmă la noile condiţii!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.