• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

Biblioteca de idei / O carte extrem de rară

A fost o vreme când băimărenii erau mândri că în oraşul lor se producea cea mai bună bere din România. Se numea „Hopfen König”, adică „Regele hameiului”, fabrica se chema S.C. Proberco S.A., iar manager era ing. Mihai Filip. „Minunea” a durat puţin (1991-1994), căci la noi la români tot ce-i foarte bun nu ţine mult. Din mai 1994 fabrica a fost „integrată” în Concernul Interbrew România S.A., iar din mai 2007 în S.C. In Bew România, prin fuziune. După ce la Baia Mare s-a produs şi bere Noroc, Stella Artois, Bergenbier politica marelui „integrator” a dus la închiderea (conservarea) fabricii, astfel încât Povestea Berii Băimărene a devenit „istorie”.

 

Dr. Traian Popescu, care trăieşte în Germania, mi-a dăruit recent un exemplar din cele zece publicate ale unei cărţi extrem de rare, dar şi binevenite: Catalogul cronologic al fabricilor de bere din România. Lucrarea cuprinde în cele 188 de pagini elemente de o valoare istorică inestimabilă pentru acest domeniu atât de „căutat”. Pe pagina de gardă cartea poartă, de asemenea, o „menţiune istorică”: „În amintirea ing. Ioan Tăbăcaru, primul colecţionar de etichete de bere din România şi Elenei Tăbăcaru, designer de etichete de bere din România anilor 60-70”.

Deşi cartea este în limba germană (Historisches Brauereiverzeichnis Rumänien), aparatul informatic foloseşte în interior limba română, astfel încât fiecare cercetător poate extrage uşor datele care îl interesează. Aflăm că prima bere s-a produs în zona Clujului la 13 decembrie 1362, dar că tradiţia acesteia este mult mai veche. Traian Popescu face o istorie destul de detaliată a domeniului, iar lista cuprinde toate localităţile unde s-a produs vreodată această băutură miraculoasă, fiind reproduse color şi etichetele cele mai importante.

La Baia Mare berea s-a produs începând cu anul 1833, iar între 1862-1875 a funcţionat în oraş o fabrică de bere şi spirt. După episodul Proberco sunt menţionate S.C. Bermar SNC (1991-1996), S.C. Sălăjanca SRL (1992-2007), S.C. Inter-Metron S.A. (1996), S.C. Automatic Grup S.A. (2001-2006) şi S.C. Fodo Manufacturing SRL (1997-2003). Dar în Maramureş prima capacitate produce la Sighetul Marmaţiei în 1783, la Baia-Sprie în 1785 şi la Vişeul de Sus în 1890.

 

Lucrarea lui Traian Popescu cuprinde şi o Listă a tuturor localităţilor unde s-a produs bere (peste 140), cu denumirile „istorice” şi „actuale”, o Hartă, o Bibliografie a lucrărilor de referinţă şi un Catalog color al heraldicii berii în România, cuprinzând toate semnele de marcă în ordinea alfabetică a producătorilor.

Sunt foarte bucuros că o astfel de carte a apărut dintr-o iniţiativă pur privată şi că un român ce trăieşte în Germania ne dăruieşte astfel „floarea” cercetărilor lui. Căci dr. Traian Popescu este cunoscut în literatura de specialitate şi constituie un nume de rezonanţă printre „connaisseurs”! Dar sunt şi mai bucuros că m-a ales să fac parte din lista prietenilor care beneficiază de o carte atât de „rară”! Este gestul de mulţumire al Domniei Sale pentru toată zbaterea mea ca lucrarea Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea, elaborată de dr. Traian Popescu şi dr. Volker Wollmann, să beneficieze de un premiul al Academiei Române (vezi „Gazeta de Maramureş” nr. 663 din 19 decembrie 2015, p. 8).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.