• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Septembrie , 2017

Biblioteca de idei / Mecenat, mentorat și partizanat cultural

Un eveniment rarisim s-a petrecut zilele trecute la Odești, în comuna Băsești. O triplă lansare de carte la care cei prezenți au primit în dar, la final, un set de cărți tipărite pe cheltuiala Marelui Fiu al Satului, Valer Blidar. Monografia localității realizată de Vasile Iuga de Săliște, cu o prefață de acad. Ioan-Aurel Pop și o postfață de dr. Teodor Ardelean, cartea de mărturisiri și analize „M-am născut a doua oară”, ce cuprinde viața omului de afaceri Valer Blidar de la momentul primului pas spre capitalism, în 1990, până la zi, și lucrarea dedicată tatălui său, Vasile Blidaru („Un om, o viață, o legendă”) semnată de subsemnatul și Marin Bancoș.
Judecând financiar, fiecare din cei peste o sută de participanți, intelectuali din zonă, fii ai satului, rude, prieteni a câști­gat peste 500 de lei prin cele trei cărți cu o tipăritură rară, de cea mai înaltă calitate editorială. Aici putem încadra gestul de Mecena al celui ce nu-și uită rădăcinile și care demonstrează că geotropismele sunt firești și că locul de naștere, universul copilăriei, familia, obârșia, baștina sunt calea de vindecare în fața tuturor înstrăinărilor.
De subliniat că la cele două cărți, unde nu este menționat ca autor, domnul Valer Blidar este nu doar „susținător financiar”, ci și îndrumător metodic, lector, pro­motor, redactor de carte și „cap limpede”. Pe scurt, un mentor cu luciditate și clarviziune. Un supervizor cu țintele foarte bine fixate. Un fel de coordonator special de tipul lui Dimitrie Gusti, pe vremea în care Școala Socio­logică de la București își începea parcursul de analiză și anamneză a realităților satului românesc. Evident că ceea ce spun acum se ajustează prin prisma legii proporțiilor, dar comparația vizează, mai ales, rigurozitatea și meticulozitatea, căci anvergurile nu pot fi discutate.
Lucrarea sa autobiografică ne prezintă un Valer Blidar foarte atent la toate momentele noastre istorice de după 1990. Aici pot fi identificate încercări și reușite, principii și norme de procedură proprii, decupaje exemplare ș.a. dintr-un traseu sinuos, dar cu o cursivitate morală ce trădează cu transparență că toate idealurile și valorile de viață ale tatălui, cel mai înverșunat și mai longeviv luptător împotriva sistemului comunist, nu au fost nici uitate și nici marginalizate. Cinstea, demnitatea, curajul, respectul pentru celălalt, credința, neatârnarea, bărbăția și toate celelalte dimensiuni ale destinului de tată se regăsesc direct și determinant în destinul fiului Valer, un om rar, un om special, un model. Și, de ce nu?, un partizan al adevărului, al căii virtuoase, al drumului autentic. Iar cazul de față ne servește ca o lecție de viață spre a mai crede că neamul nu este întru totul pierdut dacă mai are astfel de bărbați binemeritați…

Pentru toate aceste detalieri, sintagma din titlu este revelatoare. Căci în tot ce s-a întreprins la Odești vineri, 15 septembrie 2017, cei prezenți au văzut cum un eveniment cultural remarcabil poate pune cu adevărat în rezonanță sufletele românești avide de modele și registrele de meditație ce tânjesc după rațiuni bine fundamentate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.