• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2014

Biblioteca de idei / Marele Gilbert

Mă pregăteam pentru „prezentarea” lui Barrie Gilbert în deschiderea conferinţei sale „Continuity of concepts” din 3 septembrie a.c. la Biblioteca din Baia Mare. Dar cum să-l „cuprinzi în concepte” pe un om atât de „necuprins”? Sute de invenţii, milioane de citări... Practic, deşi în lumea cea mare a inventicii nu se obişnuiesc astfel de clasamente, mă găseam în faţa celui mai mare inventator american în viaţă, adus în România de către unul dintre cei mai mari inventatori români din SUA – Ştefan Marinca.

Mi-am amintit de vizita ce o făcusem la Analog Devices din Limerick în urmă cu câţiva ani. Atunci am înţeles că acest „terminal european” ţine de megastructura firmei-mamă din Boston. Firmă-mamă în care lucrează circa 10.000 de persoane în cercetare. Deci, un uriaş „creuzet” de invenţii, inovaţii, descoperiri, raţionalizări, testări, operaţionalizări... Iar cel mai titrat dintre cei titraţi – Barrie Gilbert! Cel mai titrat român – Ştefan Marinca! Între cei doi s-a născut în timp o prietenie ce a permis invitarea în România a „Marelui Gilbert”. Să primească titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi să conferenţieze la Biblioteca din Baia Mare.

Dar, mai ales, mi-am amintit de discuţiile mele interminabile cu Ştefan Marinca, din cei peste 35 de ani de când ne cunoaştem şi ne împărţăşim prietenia. Căci încă din vremurile celelalte, aşa cum au fost, atât eu, cât şi „inventatorul Marinca” acceptam că omenirea progresează prin inventică, iar inventica nu este altceva decât... cantitatea de cunoaştere pe care Dumnezeu ne-o permite nouă, oamenilor, la un moment dat, spre a-i putea îndeplini „mandatul” pe acest pământ! Asta e ideea! Aşa că am pus-o la lucru şi AŞA l-am prezentat şi pe Marele Gilbert! Simplu şi fără atâta statistică „politehnică”!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.