Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei. Întrebări decente și răspunsuri eficiente!
Universul interogativ este extrem de complex și conține bogății incomensurabile. Se zice, de obicei, că e ușor a pune întrebări, dar cei ce afirmă asta nu sunt în pas cu situațiile problematice și dilematice ale cunoașterii, unde conținutul chestionat trădează starea de docticitate. De aici și formula sentențioasă din popor: „Ai grijă ce întrebi ca să nu-ți trădezi chiar toate prostiile!”.
- „De ce este bine și sănătos pentru noi ca oameni temeinici să vizităm peșteri?”. Unii vor zice că motivul este constituit din bogăția de frumos ce ne înconjoară într-o astfel de vizită subpământeană. Alții, că printr-o călătorie de acest fel ne creștem imaginația artistică, natura lucrând aici în maniere de un alt tip de fascinație. Dar până la urmă cred că cel mai important element al unei astfel de „tangențe” este dat de faptul că … în peșteri Timpul se uită altfel la noi! Ne privește prin fereastra orgoliului derivat din faptul că 1 cm. sau 2 cm. de stalactite (sau stalagmite) cresc într-un interval uriaș de timp. Așadar în peșteri oamenii trebuie să învețe să înțeleagă ce e răbdarea și la ce e necesară. Zilele noastre „suferă” de multe boli sociale, iar lipsa răbdării este una dintre acestea!
- Cum îți poate salva Matematica viața? Cei mai mulți nu cred în necesitatea perseverării în această „disciplină” ce s-a așezat în piramida științelor în locul „suprem”. Ei consideră că dacă poți face operațiuni cu un calculator sau telefon mobil nu mai ai nevoie să cunoști alte teorii, exerciții, probleme, teoreme, analize, derivate etc. Toată dezvoltarea științei și tehnicii
în contemporaneitate datorează enorm științelor matematice. Mai mult, cei foarte credincioși trebuie să afle că Dumnezeu a creat și creează în continuare Universul cel infinit „punând” în operă „știința cerească numită Matematică”. Despre această complexă situație existențială, fenomenală și esențială, am scris și am vorbit adesea. Mi-s foarte dragi matematicienii, deși în demonstrațiile lor de puține ori îi pot urmări suficient și eficient. Dar cred chiar fără a-i putea cerceta! Circulă la diferite popoare foarte multe vorbe de duh despre valoarea socială a matematicilor. Una dintre cele mai simpatice apreciază că această știință îți salvează viața dacă reușești să eviți „trei accidente geometrice: cercurile vicioase, triunghiurile amoroase și capetele pătrate!”. Amuzant și extrem de adevărat!
- De ce odată cu „revoluția luminii” din științele fizice, cu consecințe absolut revoluționare în viețile noastre, în toate domeniile, dar, mai ales, în Cunoaștere, unde s-ar putea considera că „Omul cunoscător are întotdeauna Lumina la el!”, se constată și o dezvoltare paralelă a universurilor întunecate, ignoranța, intoleranța, promiscuitatea, egoismul, lăcomia, aroganța, cruzimea, performarea elucubrațiilor, corupția, babilonia, satanismul, criminalitatea, drogurile etc.? Răspunsul este atât de dificil și de complicat încât nici nu mai trebuie dat, deoarece „însoțirile rele” din istorie constituie un capitol tot atât de dens precum „însoțirile bune”, aici așezând creșterile eminente prin cultură și știință. Din păcate, starea morală a omenirii este la ora actuală atât de penetrată de toate aceste „Expresii ale Răului” încât mulți nu mai văd nici un fel de „reamenajare”. Spunea la un congres internațional de fizică un mare savant specializat în „teoriile luminii”, o constatare degajată din evoluțiile recente ale societăților moderne: „Am ajuns să trăim aceste vremuri în care, în lume, întunericul este … singura lumină acceptată!”.